15.3 C
Budapest
Monday, April 29, 2024

2e festival du Diaporama Numérique

Eifert János (személyes) beszámolója a franciaországi nemzetközi digitális diaporáma-fesztiválról

Hayange, Franciaország, 2004. október 28-30.

A nemzetközi zsűri tagjaként és kiállítóművészként vettem részt a franciaországi Hayang-ban, 2004. októberében, FIAP védnökséggel rendezett nemzetközi digitális diaporáma-fesztiválon, amelyre 83 pályamű érkezett.
A három napon át, reggeltől éjfélig tartó vetítések, bírálati munka mellett városnézésre, egyéb programokra nemigen maradt idő, ennek ellenére mégis rengeteg élmény, találkozás, tanulság és inspiráló benyomás “nyomta meg” az utazás pozitív mérlegét.
A francia, belga, angol, ír, luxemburgi, urugváji, svájci, osztrák, német, lengyel, argentin, holland, ausztrál, kanadai, olasz és magyar szerzőktől érkezett művek CD-, vagy DVD-korongon érkeztek. A kép egy Pentium 4-es alaplappal, 1.2 GHz mikroprocesszorral, 256 MB RAM memóriával, 3D grafikus kártyával “meghajtott”, Windows XP Professional operációs rendszer alatt futó számítógép, valamint egy 1400×1050 pixel felbontású, gazdag szín- és árnyalat-átvitelű NEC kivetítő segítségével jelent meg a nagyméretű mozivásznon, a hangot egy HI-FI sztereóerősítő szolgáltatta, megfelelő teljesítményű boxokkal. A zsűri – melynek elnöke Henk Tulp (Hollandia), tagjai Philippe és Marco Perreux (Franciaország), Eifert János (Magyarország) voltak – keményen vágott rendet a nagyszámú beérkezett anyagban.
A kiemelt díjazottak és műveik:
Ricardo Zarate (Franciaország) Paolo
Johan Werbrouck – Freddy Adam (Belgium): The passing of chief Dan George
Ian Bateman (Nagy-Britannia): A Night at the Opera
Jean-Paul Petit – Colin Balls (Franciaország – Nagy-Britannia): Mission n° 9
Lorena Meinero Aguirre – Daniel Martella Barja (Urugváj): El Omnibus, ensueno cotidiano
Marion E. Waine – Ron Davies (Nagy-Britannia): Lowry’s legacy
A fesztivál szakmai bemutatók, workshopok színhelye is volt. A résztvevők megismerkedhettek a Stumpfl AV audioviszuális eszközeivel, különösen a digitális diaporáma és multivízió készítéshez szükséges szoftverekkel, köztük a Wings Platinum 2.0 verziójával. Bemutatásra és kipróbálásra kerültek a PicturesToExe és más szoftverek is.
A fesztivál fő szervezője – Ricardo Zarate alelnök és Willem van den Berg holland főszervező vezényletével – a GAPHE (Groupement des Amateurs Photographes de Hayange et Environs), és fő támogatója a Mairie de Hayange (a város polgármesteri hivatala), így érthető, hogy a polgármester, a város vezetői, köztük kultúra és művészet képviselői nagy figyelemmel kísérték végig az eseményeket. Feltűnő volt a nagyszámú külföldi érdeklődés, és a városi közönség nagyszámú és lelkes jelenléte. Megjelent Jacques Denis,a FIAP (Federation International d’Art Photographique) alelnöke, aki Ron Davis-nek a FIAP magas kitüntetését, az MFIAP (A FIAP mesterfotográfusa) címet adta át. Különösen megtisztelő volt az a figyelem, amely a magyar fotográfia, diaporáma felé irányult. Ez egyrészt a nemzetközi zsűribe való meghívásban, és a kiállításra való felkérésben fejeződött ki, másrészt a hivatalos és személyes beszélgetésekben, hivatalos köszöntőkben, és a további meghívásokban. Dobóczky Zsolt, szegedi diaporámás barátommal együtt elmondhatjuk, hogy sok-sok tapasztalattal gazdagodva, jócskán “feldobva” térhettünk haza. Örülök, hogy szakmai-művészi jelenlétünket nagy tetszéssel fogadták, és személy szerint megtisztelő volt, hogy Első könyvem N2. példányára a város polgármestere tartott igényt.

Eifert János

Hayange, Franciaország, 2004. október 31.

A képeken:

A fesztivál szórólapja (Eifert János reprodukciója)
A tisztelt zsűri – Marco, Philippe, János és Henk – a kemény munka szüneteiben bohóckodik (Dobóczky Zsolt felvétele)
Az élmények “átbeszélése”, a viták a szünetben is folytatódtak. (Eifert János felvétele)
Hayange nagy iparváros, bányászatáról és kohászatáról ismerik leginkább (Eifert János felvétele)
Szállodánk, a Hotel Remotel “vakablaka” (Eifert János felvétele)
A sajtó is figyelemmel kísérte a fesztivált: Ricardo Zarate és Willem van den Berg fesztiválszervezők, mint” címlapsztori” (Eifert János felvétele)
Élő közvetítés a fesztiválról (Eifert János felvétele)
Halló, itt Hayange… (Ricardo Zarate felvétele)
Az elmaradhatatlan csoportkép: részvevők és szervezők (Eifert János felvétele)
Hrudi Hradil a Stumpfl AV szoftver-hardver bemutatót vezényli (Eifert János felvétele)
Eifert köszönettel veszi a jövő évi meghívást Belgiumba, Jacques Denistől, a FIAP alelnökétől (Dobóczky Zsolt felvétele)
Eifert Első könyvét dedikálja Hayange polgármesterének, Ricardo Zarate és Willem van den Berg társasásában (Dobóczky Zsolt felvétele)
A digitális eszközök mellett a hagyományos technika is megjelenik (Dobóczky Zsolt felvétele)
Hayange főtere, éjféli városkép (Eifert János felvétele)
A zsűri pontozásos módszerrel dolgozott: az elfogadásnál, a díjazottak sorrendjének megállapításánál a számítógépeket is bevetették (Eifert János)

Előző cikk
Következő cikk
Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
701FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles