14 C
Budapest
Monday, April 29, 2024

Kincses Károly: Made in Kerekes

Tudod fiacskám, valamikor régen, megvan az már vagy harminc esztendeje is, hogy egy mokány, fekete pincérfiú sértődötten úgy rácsapta az ajtót tíz másik fiatal fényképészre, hogy porzott

Mélységesen meg volt bántva. Nem fogadták el ugyanis azokat a képeit, melyeket egy szinopszis fejében kellett leadnia az akkori Fiatal Fotóművészek Stúdiójában. Megsértődni már akkoriban sem volt nehéz,.emberpróbáló feladat. Igen ám, de ez az akkor még fiú, sértettségében nem rúgott be, nem ment el busongani Toldival a nádasba, hanem dolgozni kezdett. Előlről kezdte az egészet. Napok alatt újracsinálta több hónapos feladatát, és megcsinálta -most már látható- hosszú távra önmagát is. Egy hét sem telt el, és kinyitotta a bevágott ajtót, letette hasonlóan fiatal és hasonlóan tehetséges társai elé az új anyagot. Többek szája tátva maradt, tátva maradt, maradt…
Miért, mit mutatott nekik ez a fiú, az akkor még Kelet-Pesti Vendéglátóipari Vállalat italfelszolgáló szakmunkása? Kőkemény, feketére-fehérre redukált, nagyon rosszkedvű, balladisztikus fotográfiákat. Fittyet hányva megannyi fotós konvenciónak, egy fényképezésre szinte teljesen alkalmatlan nyomdai anyagra kezdte fényképezni a várost. A Budapest mellékletben a Várost. Saját maga így beszél fotográfusi pályájának elejéről: “Elég későn, huszonöt évesen kezdtem el fényképezni és tizenkét évig elég szisztematikusan fotóztam Budapestet, napi négy-öt órát csámborogtam, róttam az utcákat, oldalamon a szettáskával, bekéredzkedtem ide-oda… 1983-ban már csak két vagy három felvételt készítettem, majd tíz évig egyáltalán nem fényképeztem. Ahogyan mondani szokás: alkotói válságba kerültem. Úgy éreztem kimerültem, hogy csak ismételni tudnám magam, annak meg semmi értelme. Amit akartam, annak a végére jártam. A tizenkét év terméséből egyébként a kecskeméti Fotómúzeumnak ajándékoztam azt a harmincöt képet, amelyeket ma is vállalok.” Őrizzük.
Némely szakíró a mindennapjaink klasszikusa jelzővel aposztrofálja. Szerintem addig jó neki, míg ezt nem hiszi el, s marad, ami. Egy majd hatvanévesen is kutató, kereső, a világ bizonyos dolgaira nagyon kíváncsi, nagytudású fotográfus, a magyar fotográfia egyik exportképes figurája, made in Kerekes.

Kincses Károly
Kincses Károly
Kincses Károly 1954-ben született. Még él. Járt iskolákba, főiskolára, egyetemre. Dolgozott, majd barátaival, segítőivel megalapította a Magyar Fotográfiai Múzeumot. 15 éven át vezette, majd ugyanazon barátaival és segítőivel, kik közül elsősorban Kolta Magdolnát és Bánkuti Andrást említi, kivásárolta, átépíttette, működtette a Mai Manó Házat. Közben írt, szerkesztett vagy ötven könyvet, ennél sokkal több tanulmányt, tanított egyetemeken, rendezett ezernyi fotókiállítást itthon és 16 országban. Mostanában legújabb projektje megvalósításán dolgozik. Elhatározta, hogy a továbbiakban minden napját egy-egy munkadarabnak, műalkotásnak tekinti és szándéka szerint mindent elkövet, hogy esténként úgy kerüljön ágyba, hogy azt érezhesse, a lehető legjobbat hozta ki belőle. És nyugodtan alszik, majd másnap újrakezdi.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
701FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles