18.8 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

Foto Mozaik 97., 2006. május

Kivonat az újság tartalmából

Pályázatok

Események naptára

Kiállításról kiállításra

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Kiállítás

Fotótárlat
Csipetnyi Szahara – Tunézia; Plachy Sylvia: Önarckép hazatérő tehenekkel

Digitális világ

D. Tóth Ottó: Mobil adattárak
Öt évvel ezelőtt egy Minds@Work nevű cég forradalmi ötlettel állt elő: Vegyünk egy laptopokban használatos merevlemezt, adjunk hozzá egy memóriakártya-olvasót, lássuk el az egészet egy egyszerű menürendszerrel, LCD kijelzővel, és az egészet működtessük akkumulátorról! Az ötletet tett követte, és megszületett az első mobil adattároló.

Budai Péter: Az életlen maszkon innen és túl / A szelektív élesítés
Folytatjuk, ahol legutóbb abbahagytuk. Az elmélet helyett ezúttal is inkább a gyakorlat mezején kószálva tekintünk át egy újabb élesítési lépéssort.

Fotótechnika

“A kreativitás nélkülözhetetlen” / Beszélgetés Révész Tamással
Révész Tamás Pulitzer Emlékdíjjal kitüntetett fotográfus és designer 1946-ban született Budapesten, 1997 óta pedig New Yorkban él. Két éve Tokióban mutatta be először New York című, fekete-fehér képekből álló kiállítását, amelyet mind a látogatók, mind a kritika elismeréssel fogadott. Révész egyedi képi világa elkerüli a közhelyeket. A felszín helyett a mélység, a háttér és a mögöttes tartalom érdekli igazán. A szerzővel legutóbbi hazalátogatásakor e képek kapcsán beszélgettünk.

Az egyszerűsítés
Ha fényképezőgéppel a kezünkben körülnézünk a minket körbevevő világban, sok esetben okozhat számunkra gondot, a komplex látvány vajon mely szeletével foglalkozzunk. Mitől lesz egy látszólag hétköznapi jelenetből mondanivalót rejtő fénykép? Mindannyian ismerjük a mondást: a kevesebb néha több, és ez bizony sokszor a jó kompozícióra is igaz.

Steiner Gábor: Nagyformátumú digitális nyomtatás / Élethű óriásplakátok
Bár a címben szereplő kifejezés a kinyomtatandó képek méretére vonatkozik, mégis inkább egy technológia elnevezését takarja, hiszen a professzionális nyomatkészítés fő célja a fotók, képek élethű – vagy élethűnek látszó – megjelenítése, s ez mérettől függetlenül igényli azokat a korszerű eljárásokat és anyagokat, melyekkel ez megvalósítható.

Hagyárossy Gyula: Fénymérés / Mesterséges fénnyel
Fényméréssel foglalkozó cikksorozatunk befejező részében a mesterséges fény, valamint a vakufény mérését tárgyaljuk.

Szarka Klára: Fejezetek a fotótechnika történetéből / Karrier itthon és a tengerentúlon
Azt nagyon gyakran és büszkén emlegetjük, hogy a világ ünnepelt fotósai között szép számmal található magyar nagyság. Riporter, tudósító, művész egyaránt. Talán az sem túlzás, ha azt állítjuk, a fotográfia története magyarok nélkül meg sem írható, hiszen hogy is maradhatna ki Capa, Kertész, BRASSAI, Moholy-Nagy, Munkácsi vagy Hervé? Azt ritkábban hozzuk szóba, hogy a fényképezés technikájának fejlesztéséért is milyen sokat tettek a magyarok. Pedig Peztvál objektívje mellé képzeletben nyugodtan odaállíthatnánk Dulovits Jenő kameráját, s többet beszélhetnénk az igazi amerikai karriert befutott Mihályi Józsefről is.

Újdonság

Canon EF-S 17-55 mm f/2,8 IS USM

Kodak Easyshare V610

A Canon 2006-os tavaszi kollekciója
Legújabb termékeit április 19-én mutatta be Magyarországon a Canon. A sajtótájékoztatón 25 új termékről esett szó, köztük új digitális fényképezőgépekről, videokamerákról és nyomtatókról.

Visszavonuló

Casio Exilim Zoom EX-Z1000

Fotófelszerelés

Teszt / Olympus E-330
Az Olympus E-330 a világ első olyan digitális tükörreflexes fényképezőgépe, amely rendelkezik az LCD kijelzőn megjelenített folyamatos Live Preview (előnézeti kép) lehetőségével. A gyártó január végén adott hírt különleges termékéről, amely egy évvel követte elődjét. A nagyméretű, 6,4 cm átmérőjű, több szögben fel- és lehajtható LCD kijelzőnek köszönhetően a felhasználó ritkán kerül kényelmetlen helyzetbe – még ha a talajjal egy szinten elhelyezkedő témát kell is fotóznia. Az E-330 képminőségét a legújabb generációs, 7,5 megapixeles MOS szenzor biztosítja, amely részletgazdag eredményt produkál. A fényképezőgép számos tulajdonságot vett át a nagyobbik testvértől, az E-500-astól, ilyen például a szenzor pormentességét garantáló Supersonic Wave Filter.

Mozaik

Dr. Kalotás Zsolt: Az etikus természetfotózás / Védett és fokozottan védett növények fotózása
A tapasztalatlan természetfotósok közül többen gondolják úgy, hogy a védett növények fotózása természetvédelmi szempontból veszélytelen tevékenység. Ha felkészült, tapasztalt és etikus természetfotós végzi, akkor valóban nagyon kicsi a kockázat. Nagy általánosságban azonban elmondható, hogy éppen a fotós számára a leginkább “kívánatos”, azaz mutatós, ugyanakkor ritka, sőt sokszor csak egy vagy két hazai termőhelyen előforduló növényfajok egyedeire jelenthetik a fotósok a legnagyobb veszélyt.

Szarka Klára: Képrejtvény / Szilágyi Lenke: Szuhumi, 1991
Sorozatunkban arra keressük a választ, hogyan készülnek a jó képek. Hogyan lesz az ötletből fotográfia? Sőt: hogyan születik meg az ötlet maga? Mennyi szerencse, munka, tanulás, milyen felszerelés, technikai háttér szükséges ahhoz, hogy a tehetséggel megáldott ember készíthessen egy jó fotót? Faggatjuk a fotográfust, és rövid életrajzban adunk róla is egy pillanatfelvételt, elemezzük a művet magát, s dokumentáljuk a technikai paramétereket. Ezúttal Szilágyi Lenke egyik felvételének titkát firtattuk. Mivel az interjú alanya és készítője régóta ismerik egymást, az olvasó elnézését kérve tegeződnek a beszélgetés közben.

Sztár-fotó / Klausmann Viktor
Klausmann Viktor jól ismert arca a magyar televíziózásnak. Az agilis fiatalember jogásznak készült, fotóriporterként kezdte, végül műsorvezető lett. Persze nem elégszik meg ennyivel; rádiózik, kommunikációs céget és síakadémiát vezet, s még az építészet felé is kacsintgat. Annyi mindent csinál, miért éppen a fotózás maradna le?

Magyar fotóst díjaztak a World Press Photón
Idén április 23-án, Amszterdamban adják át a sajtófotózás világszintű elismerését: a World Press Photo díjait. Berekai Judit, egy fiatal magyar fényképész, a WPP-díjazottak közt szerepel.

Fotóelmélet

Tillai Ernő: Képelemzés, értékelés / Képek – jelképek
Cikksorozatunk célja eredetileg is az volt, hogy a fotográfiában hangsúlyos technikai érdeklődésnek megfelelő cikkek, tesztelő táblázatok mellett szót ejtsünk – az eszközök “hardver” jellegű szerepét egyensúlyozandó – a “szoftver”-szerű tényezőkről is. Ezek a képalkotás olyan elemei, amelyek a fotós felkészültségét, kompozíciós készségét, a képértékelés és a válogatás elveit, az esztétikai tájékozottság mértékét érintették. Most azt kíséreljük meg, hogy más műfajoktól oly nagy mértékben eltérő fotográfia egyik alapkérdését járjuk körül.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles