6.3 C
Budapest
Friday, April 26, 2024

Fotósélet – 2010. július 12.

Magyar Fotográfia Napja
A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége az idén is előkészíti, kiadja és terjeszti a Magyar Fotográfia Napja rendezvénysorozat közös programfüzetét. Az augusztus 29-én, vagy ahhoz kapcsolódóan augusztusban, szeptemberben induló vagy záródó egyéni és csoportos fotókiállításokkal kapcsolatos információkat 2010. július 19-ig várjuk a gyoril@mmikl.hu email címre, az alábbi formában és tartalommal:
A rendezvény (kiállítás) címe:
Helyszín: (A rendező vagy befogadó intézmény neve, település neve, utca, házszám)
Megnyitó időpontja: (2010. hónap, nap, óra)
A kiállítást megnyitja:
A kiállítás látogatható: (dátum, mettől-meddig és a napi nyitvatartási idő)
Kiállítók: (az alkotók neve, a MAFOSZ vagy a FIAP által adományozott fotóművészeti kitüntetések rövidítése)
További információk: (név, és elérhetősége telefon és/vagy email cím)
*
*

A Fotóművészeti Nyári Egyetemről szóló cikkek
http://www.kalocsaineplap.hu/hu/kalocsa/foto_alkoto_tabor_kalocsa_mafosz_szalon

http://kalohirek.hu/hir/kultura/2010-07-09/32582/elismeresben_reszesult_viczay_lajos_fotomuvesz

Eisenmann József E-MAFOSZ/g (Óbudai Fotóklub) csoportképe a Fotóművészeti Nyári Egyetem résztvevőiről a www.mafosz.hu weblapon tekinthető meg.
*
*

Kiállítások, események, meghívók
A Nemzeti Táncszínház (Bp., I. ker., Színház utca 1-3.) Kerengő galériájában Test – tánc – absztrakt címmel 2010.07.12-én hétfőn 17.30-kor nyílik fotókiállítás egy fotótanfolyam hallgatóinak alkotásaiból. Nyitvatartási idő: minden nap 13 órától 18.00 óráig, előadás napokon 21.00-ig. A kiállítás 2010. augusztus 1-ig látogatható.
*
A Csongrád Megyei Közművelődési, Pedagógiai és Sportintézmény szeretettel meghívja Önt, családját és arátait a Megyeháza aulájába (Szeged, Rákóczi tér 1.) 2010. július 14-én 16.30 órára a CSONGRÁD MEGYE KORTÁRS FOTÓMŰVÉSZETE kiállításra. A kiállítás megtekinthető: augusztus 6-ig, hétköznapokon 8-18 óráig, szombaton 8-12 óráig.
*

Szabó Sándor (Color Fotóklub) És látta Isten, hogy minden amit alkotott, igen jó… című fotókiállítása augusztus 1-ig látogatható Mezőberényben, a Református Idősek Otthonában (Kálvin tér 8.).
*

Ingyenes előadás. A Budapesti Művelődési Központban (Bp., XI. ker., Etele út 55.) 2010. július 22-én 18 órakor Szipál Márton a portréfotózásról tart előadást. A részvétel térítésmentes, de jelentkezéshez kötött. Regisztráció emailben: info@fotosworkshop.hu vagy mobilon: (30) 600-3623
*
Fotópasszázs stúdiógaléria (Szentendre, Bogdányi út 5.) Pénzes Kristóf Itt van a város, vagyunk lakói című kiállítását Hajtmanszky Zoltán nyitja meg, 2010. július 15-én csütörtökön, 19 órakor. A tárlat augusztus 2-ig látogatható, kedd és szerda kivételével minden nap 10-től 18 óráig. “Pénzes Kristóf , ha láthatjuk is képein a klasszikus elődök szellemiségének esztétikai újraértékelődését, mégsem követ senkit. Nem csatlakozik trendekhez, hanem egyenes emberként a saját, mindenre rákérdező, mindenben értelmet kereső személyiségéből hívja elő a képeit. Ez a világlátás talán éppen egészséges mértékben elemelkedett, általános rálátással rendelkezik. Kristófnak gondolkodással átvilágított, életpárti látásmódja van. Néha tréfás, vagy ironikus, néha komolyan megindító, és, ami mindebben nagyon lényeges: mindíg megszólít, és sohasem hagy hidegen. A fenntartható derű és szarkasztikus életigenlés foglalják el a fő helyeket Pénzes Kristóf majdnem szürreális megfigyeléseinek középpontjában, amit laza lendületű szenvedéllyel bont ki az eltalált pillanatok kontrasztos tartalmaiból” (Hajtmanszky Zoltán)
*
A Szentesi Fotókör tisztelettel meghív minden kedves érdeklődőt dr. Abonyi János (Bakony Fotóklub, Veszprém) kiállításának a megnyitójára 2010. július 12-én, 18 órára a szentesi Galéria Kávéházba (Petőfi u. 7.) A bemutatott fotók augusztus 2-ig tekinthetők meg.
*
A barcsi Dráva Múzeum Gyökerek című kiadványában jelent meg Győri Vilmos aranydiplomás fotóművész írása és számos felvétele Dráva, a Murától Rinyáig címmel. Megtekinthető a www.mafosz.hu weblapon.
*

Hidvégi Péter aranydiplomás fotóművész (Jászkun Fotóklub, Szolnok) Inter-urbán című fotókiállítását Molnár István Géza nyitja meg 2010. július 16-án 17 órakor Szolnokon, az Aba-Novák Kulturális Központ galériájában (Hild tér 2.). A városokról, a városi életmódról szóló képeket 2010. augusztus12-ig tekinthetik meg az érdeklődők.
*
Július 7-től tekinthető meg a Szentesi Fotókör kiállítása Szegeden a Bálint Sándor Művelődési Házban.
(Szeged, Temesvári krt 42.). Kiállító fotósok: Albert Béla, Apró Mária, Barna Péter, Berezvai László, Bíró Albert, Doba Lajos, Gencs Mária, Györgyi László, Hegedűs Tamás, Kozma Anita, Králik Emese,

Marton Ferenc , Nagy István, Pusztai Péter, Rónyai Rita, Szabó Rita, Vajda Krisztina.
*

Süli István (Debreceni Fotóklub) jótékonysági árverésre ajálotta fel alkotásait. Az árverést a Biharért Kulturális Alapítvány rendezi, helyszín a Déri Múzeum díszterme (Debrecen, Déri tér). Az eladásra szánt képek eredtije már látható a múzeumban, de a fotós honlapján is megtekinthetők: www.suliistvan.extra.hu
Az árverés időpontja: 2010. július 17. (szombat) 16 óra. Az árverésből befolyt összeget az árvízben súlyosan sérült felsőzsolcai Platthy Ida Napköziotthonos Óvoda felújítására ajánlotta fel az alkotó.
*
Gál Cecília Ellesett pillanatok című fotókiállítását Demeter Pál fotóművész nyitja meg Egerben, a Keresztény Ifjúsági Klub és Galériában (Széchenyi u. 5.), 2010. július 23-án 17 órakor. A Galéria hétfő kivételével 11-18 óra között várja a látogatókat augusztus 10-ig.
*

Dr. Fenyvesi Anna és Stefkovics János Portrék virágok között című fotókiállítása 2010. július 29-én 18 órakor nyílik a budapesti Hotel Ibisben (1134 Bp., Dózsa Gy. út 65.). A Magyar Fotográfia Napja rendezvénysorozatba simuló tárlat szeptember 5-ig látogatható.
*

Pappné Kőszegi Ilona (Color Fotóklub, Mezőberény) Színpompás természet című fotókiállítása 2010. július 23-án 18 órakor nyílik Köröstarcsán, a Szabó Károly Művelődési Ház és Könyvtárban (Kossuth L. u. 20.). Köszöntőt mond Csete Gyula, a Mezőberényi Muzeális Gyűjtemény vezetője. A kiállítás augusztus 8-ig várja a látogatókat.
*
*

Magyar sikerek nemzetközi pályázatokon

Bese Zoltán AFIAP fotóművésztől (Dabasi Fotóklub Egyesület) az Ausztrál Vigex 2010-en 3 alkotást fogadtak el kiállításra.
*

Kerekes Istvánnak EFIAP/s (Mosonmagyaróvár) – az Egyesült Arab Emirátusokban megrendezett Emirates Photography Competition elnevezésű fotóversenyen, 18 elfogadása volt. A Szigetbecsén megrendezett André Kertész Fotópályázat – 2010 fotóversenyen, a Szegénység és kirekesztettség – profi kategóriájának első díját nyerte a „Tekintet” című fotójával, míg az Állatok világa – profi kategóriájában szintén első díjat nyert a „Grafika legyekkel” című munkájával.
*
A Szerbiában meghirdetett 6th International Photography Exibition “Rock 2010”fotópályázat magyar vonatkozású eredményei: díjak:
Mészáros Csaba FIAP dicséret, Bese Zoltán AFIAP és Szabó Márta E-MAFOSZ Szalon dicséret;
Tarcsa Balázs FSS arany; Kerekes István EFIAP/s ISF dicséret. Az elfogadott képek száma szerzőnként: Szatmáry-Király Ádám EFIAP 7,
Mészáros Csaba 13, Ihász Zoltán 1, Kerekes István EFIAP/s 8, Molnár Ferenc EFIAP 5, Ölbey Zoltán E-MAFOSZ 1, Papp Elek EFIAP 3, Regényi Gábor 3, Süli István E-MAFOSZ 3,
Szabó Márta E-MAFOSZ 11, Szakács Ildikó AFIAP 2,
Tarcsa Balázs 11, Bese Zoltán AFIAP 7, Lőkös Zoltán EFIAP 1.
*
*

DIGITFOTO GALANTA 2010 – 8. Nemzetközi digitális fotópályázat
A verseny szervezője: Galántai Népművelési Központ
Beküldési határidő: 2010. szeptember 30.
Eredményhirdetés: 2010. november 20.
Versenyszabályzat: A versenyzők két kategóriában versenyezhetnek:
A – kategória versenyzők 25 éves korig
B – kategória versenyzők 25 éves kor felett
A téma: szabadon választott.
Nevezési díj: nincs
A versenyen a képsorozatok összességükben lesznek értékelve, nem az egyedi fotók!
A beküldhető fotók száma: 1 képsorozat minimum 4, maximum 10 db formálisan és tartalmilag egységes témakörű fotót tartalmazhat, melyeket közös tulajdonság, téma vagy gondolat köt össze.
Egy versenyző maximum 2 képsorozatot küldhet be, összevetve 10 db fotóval, pl.( 4+6, 5+5, 4+4, 4+5).
A fotók nem tartalmazhatnak kiegészítő kiigazításokat, azaz rámát, aláírást a fotó látóterén kívül.
A fotók ajánlott formátuma, mérete: JPG, optimális felbontás a rövidebb oldal min. 1200 pixel a hosszabb maximum 3600 pixel/. A fotók nagysága: max. 1 MB/ fotó
A versenyre a képsorozatokat a kitöltött és aláírt nevezési lappal együtt CD-n kell beküldeni, külön mappában a képsorozat címével ellátva. A fotók beküldésével a versenyző beleegyezését adja a szervezőnek a fotók a verseny propagálására való jutalom nélküli felhasználására.
Postacímünk: Galantské osvetové stredisko, Bratislavská 1458/71, 924 01 Galanta, Slovakia
A verseny kiértékelése: A beküldött fotókat a Galántai Népművelési Központ igazgatója által megbízott szakzsüri értékeli és egyben javasolja a szervezőknek a nyilvános bemutatásra kerülő fotókat is.
A szakzsüri javaslata alapján a Galántai Népművelési Központ első, második és harmadik díjat adományoz. Az eredményhirdetés és a díjak átadása a győzteseknek nyilvános bemutatón 2010. november 20-án lesz.
Kontaktus: Galántai Népművelési Központ e-mail: osveta_galanta3@zupa-tt.sk, www.osvetaga.zupa-tt.sk
Tel., Fax: +421 31 780 26 21, mobil :+421902 904 203
*
*

VIII. Tarka Fotópályázat
Beérkezési határidő: 2010. július 23.
A pályázat rövid ismertetése: Bonyhádon, a Tarka Fesztiválhoz kapcsolódóan nyolcadik alkalommal rendeznek fotókiállítást, melynek témája a szarvasmarha és annak tenyésztése. Tehát nem kizárólag a magyar tarkák örökíthetők meg, hanem a szarvasmarhák valamennyi fajtája, bármilyen környezetben és bármilyen módon! A pályázat nyitott, azon foglalkozástól, lakóhelytől és életkortól függetlenül bárki részt vehet, fekete-fehér és színes papírképekkel. A pályázatot szakmai szempontból felügyeli a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége.
Pályázati feltételek: egy szerző maximum 5 alkotást küldhet be. Ezen belül a fekete-fehér és a színes papírképek aránya szabadon eldönthető. A fotók mérete 18×24 cm legyen, esetleg 15×21 cm-es nagyításokat is elfogadnak a szervezők. Minden pályamű hátoldalán jól olvashatóan szerepeljen a szerző neve, postacíme, telefonszáma, továbbá a fotóművészeti alkotás címe és a felvétel helyszíne is. A fényképeket visszaküldésre is alkalmas csomagolásban kérik beküldeni, ajánlott nyomtatványként. A kiállítás népszerűsítésével kapcsolatos publikációkban szerzői jogdíj fizetése nélkül jelennek meg – a szerző nevének feltüntetésével és tiszteletpéldány biztosításával – a kiállításon szereplő művek. A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete a kiválasztott képek közlési jogát esetleg megvásárolja szakmai lapjában való felhasználásra, a szerzőkkel való egyeztetés után. A díjnyertes fotók a kiállítás megnyitása után megtekinthetők lesznek a Internetes oldalon, ahonnan előzetesen a nevezési lap is letölthető. A szervezők a beérkezett fotókat CD-n archiválják.
Nevezési díj: a beküldött alkotások számától függetlenül 1.000 Ft/fő, amelyet postaköltségre és a kiállítás népszerűsítésére kívánnak felhasználni a rendezők.
További információ, nevezési lap és a nevezési díj befizetésére szolgáló csekk igényelhető:
Vörösmarty Mihály Általános Művelődési Központ, 7150 Bonyhád, Széchenyi tér 2. Telefonszám: 06-74/451- 455. A pályaműveket is erre a címre kell beküldeni, vagy személyesen beadni. (A művelődési központ június 19-től július 4-ig zárva tart, ekkor a telefonszám nem él.)
A díjazottak tárgyjutalomban részesülnek.
Beérkezési határidő: 2010. július 23.
Zsűrizés: 2010. július 27-30. között
Értesítés a zsűri döntéséről: 2010. augusztus 6-ig
A kiállítás megnyitása: 2010. augusztus 14-én
A kiállítás megtekinthető: Bonyhádon, a művelődési központban (Széchenyi tér 2.), augusztus 13-tól szeptember 3-ig.
A képek visszaküldésének időpontja: 2010. szeptemberében.

Fotósélet – 2010. július 12.
A Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség ének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ , 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók a www.mafosz.hu weboldalon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
695FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles