12 C
Budapest
Friday, April 26, 2024

Fotósélet – 2010. május 25.

Kiállítások, események, meghívók

Szabó Márta (Magyar Fotóművészek Világszövetsége) Valahonnan valahová című, fotókiállítása május 27-én 18 órakor nyílik Székesfehérváron, a Szabadművelődés Házában (Fürdő sor 3.). A szabadtéri tárlat egy hónapig tekinthető meg.
*
Nesztelen valóság címmel nyílik 2010. május 27-én 17 órakor a mosonmagyaróvári Fehér Ló Közösségi Házban Kerekes István EFIAP/b fotóművész tárlata a valamikori Moson vármegye és a mai Győr-Moson -Sopron megye területén készített természetfotókból, amely az ezeréves vármegyerendszer ünnepségsorozat egyik elő rendezvénye. A kiállított képeket június 16-ig tekintheti meg a közönség a közösségi házban.
*
A dabasi Kossuth Művelődési Központ és a Galéria Alapítvány tisztelettel meghívja Önt Kristóf Krisztián artistaművész A cirkusz világa című fotókiállításának megnyitójára 2010. május 29-én (szombaton) 14 órakor a Kossuth Ház Galériába (Dabas, Kossuth László u. 19.). A kiállítást megnyitja: Eötvös Tibor művészeti menedzser és Varga László a Dabasi Fotó Klub Egyesület elnöke. A kiállítás megtekinthető: 2010. június 25-ig.
*

Stefkovics János (Kőbányai Fotóklub) Lépcsőházak című fotókiállítását Dobos Szilveszter AFIAP, E-MAFOSZ/g nyitja meg 2010. június 1.-én 18 órakor a Hotel Ibisben (Budapest, XIII. ker., Dózsa Gy. út 65.). A kiállítás július 1-ig látogatható.
*

Vencsellei István (Debreceni Fotóklub) Tér-kép-idő című fotókiállítása 2010. június 4-től 20-ig tekinthető meg Hajdúszoboszlón, a Kovács Máté Város Művelődési Központ és Könyvtárban. Megnyitó 4-én 17 órakor.
*
Az Élő hagyományok a Dél-alföldön néprajzi fotópályázat kiállítás megtekinthető a Vajda Péter Művelődési Központban (Szarvas, Kossuth L. tér 3.) 2010. május 21-től június 11-ig. Kiállítók: Barna Lajosné, Benke Ferenc, Dr. Blahut Károly, Dr. Füzesné Hudák Julianna, Gál Zoltán, Győrfi Szabina, Koncz Dezső, Málik István, Márton Gabriella, Molnár Krisztina, Monostoriné Hrabovszky Éva, Oláh Tibor, Pappné Kőszegi Ilona, Pálfi Anna Adrienn, Pintér Zoltánné, Sztvorecz Angéla, Vasas László, Vágvölgyi Mihály, Veres István, Viczay Lajos és Zombai Károlyné.
*
2010. május 19-től tekinthető meg Vitos Hajnal Törökországi emlékeim című fotókiállítása Csíkszeredán, a Székely Károly Szakközépiskolában.
*
Mezőségi mindennapok címmel a marosvásárhelyi Várgalériában BÁLINT ZSIGMOND AFIAP, E-MAFOSZ/G szociófotóiból nyilt kiállítás. A mezőbergenyei, mezőmadarasi és mezőpaniti pillanatokat megörökítő tárlatot Nagy Miklós Kund a Népújság főszerkesztője méltatta. Házigazda Kucsera Jenő AFIAP. A kiállítás június 2-ig látogatható naponta 11-19 óra között (hétfő kivételével)
*
Az esküvői portál működtetője 50.000 € értékű utazási utalványt oszt szét látogatói közt! Nem kell egyebet tenni, mint REGISZTRÁLNI a gyorsan fejlődő, egyre népszerűbb esküvői portálon: www.eskuvo.sk
*
Tóth József Füles Múltunk hídjai című kiállításának ötletét az adta, hogy a fotográfus az örvényesi híd általa “érzett” képét szerette volna megörökíteni. Végül teljes sorozat készült a teret és időt összekötő alkotásokról, Magyarország ismeretlen hídjairól. A híd: összeköt. Fizikai kapcsolatot teremt víz, völgy, hegyszoros, út, vasút, vagy más akadály által elválasztott területek között, szimbolikus értelemben pedig a beavatottak útja, mely földtől az égig, az érzéki világból az érzékfeletti világba ível. A lelkek rajta keresztül juthatnak át az Alvilág folyója felett. Az égen is láthatjuk: ott a Tejút szimbolizálja a téli napforduló sötétségén átívelő „hidat”. A híd: ősrégi találmány, bár nem volt mindig építmény. Eleink valaha csupán a természet nyújtotta eszközöket használták céljaik eléréséhez; kidőlt fák, sziklák, ágak-indák segítségével keltek át a mindenkori túlpartra. Idővel aztán megjelentek a gerenda- és a kötélhidak. Még később számos kultúrában vált fontos híd-építőanyaggá a kő és az égetett tégla is. A vas és a beton korszaka a XVIII. század végétől, az acélé a XIX. század elejétől, a vasbetoné a XIX. század utolsó évtizedeitől számítható; ma a hídépítéshez egyebek között a vasbeton és az acél házasításának, valamint speciális műanyagok alkalmazásának lehetőségeit kutatják a szakértők. A híd: honfoglalás előtti, alán eredetű szavunk, ami sejteti, hogy a magyarság a hídépítés tudományát már magával hozta a Kárpát-medencébe. Nem véletlen, hogy hely-, illetve helységneveink sokasága utal híd jelenlétére, így például: Hidas, Hidasnémeti, Hidvégardó, Hídjapuszta, Hídköz, Hídszeg, Sopronkőhida. Múltunk hídjai olykor egészen a jelenig vezetnek, s innen tovább, a jövőbe. Megérdemlik, hogy vessünk rájuk egy behatóbb pillantást, hogy jobban megismerjük őket. E kiállításon ismert és kevésbé ismert, ám mindenképpen figyelemre érdemes, érdekes hazai hidakat vehetünk szemügyre, méghozzá a szokásostól eltérő szemszögből – Tóth József fotóművész lélektől lélekig hidaló képeinek köszönhetően. A kiállítás megtekinthető 2010. június 20-ig a Kultúrkúria nyitvatartási ideje alatt. A belépés díjtalan. (Bp., II. ker., Templom u. 2-10.)
*
*

Magyar sikerek külföldön

Papp Elek AFIAP az Egyesült Államokban a Georgia Circuit-n Atlanta-tól Woodstock-ig 13 díjat kapott: 11 Honourable Mention-t, 1 GASO Circuit Medal of Excellence-t és a legjobb képért járó PSA Best of Show díját. Összesen 31 elfogadása volt. Az Egyesült Államokban a Wisconsin Circuit-n újabb 6 elfogadása volt és a zsűri Különdíját is elnyerte. Az Egyesült Államokban, Floridában a Suncoast Virtual Salon 2010-n 2 elfogadása volt és kapott 1 Honourable Mention-t. A spanyolországi Aqueducte 2010-n 4 képe került falra. Hong Kongban a 43rd E.A. International Salon of Photography-n 2 képpel szerepelt.
*

Kerekes István EFIAP/b (Mosonmagyaróvár), a kínai Shanghai -ban megrendezett The 10th Shanghai International Photographic Art Exhibition -2010, a Yelena című portréja Best picture in Electronic Images category címet kapta, és egyben a kategória első díjában – PSA Gold Medal -ban részesült.
*
*

Eladó
Gyűjtőknek LOMO fényképezőgép eladó. Tel.: 06 33 315-232.
*
*

VI. Nemzetközi Ifjúsági Fotós Alkotótábor – Kalaznó, 2010

A Fényképezés Alapítvány együttműködve Kalaznó Önkormányzatával, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátussal, a Magyar Fotóművészek Világszövetségével és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségével 2010 nyarán is megrendezi Nemzetközi Ifjúsági Fotós Alkotótáborát.

Közös cél: új művek alkotása és egy olyan csoportos fotókiállítás létrehozása, amely aztán egy évig vándoroltat az iskolagalériákban. Az alkotó munka során új ismeretek elsajátítása a sajátos fotográfiai kifejezésmódról, a különféle fotótechnikák és technológiák célszerű használatáról.
A fényképezés iránt érdeklődést mutató 16 és 24 év közötti fiatalok saját munkaterv alapján dolgoznak az alkotótáborban. Kérhetnek szakmai segítséget, az elkészült munkákat pedig folyamatosan értéklejük személyre szólóan, de az érdeklődő táborlakók jelenlétében. Főleg egyénileg fényképeznek, de néhány közös gyakorlat során megízlelik a közösségi munka élményét is.

Helyszín: Kalaznó (Tolna megye) további információk: http://kalazno.atw.hu
Kalaznó község a Donát patak völgyében Tolna megye mértani közepén található 200 lelkes település, nem messze Dombóvártól, Szekszárdtól és Tamásitól. A legközelebbi település Hőgyész 6 kilométerre található, a közlekedést autóbuszjáratok biztosítják, naponta 6 alkalommal. A község zsáktelepülés. Kiváló nagyvadas terület, a vadászat virágzik és a halgazdálkodás is jelentősnek mondható. A vadállomány számottevő, szarvas, őz, vaddisznó, valamint apróvad található a községet körbevevő erdőterületen. A község külterületén két magántulajdonban lévő tó terül el, melyek ennek ellenére bejárhatóak. A község infrastruktúrája – a szennyvíz kivételével – teljes, ez és az eredetiben megmaradt népi építési mód, valamint a civilizációs ártalmaktól mentes, csendes nyugodt környezet kiváló alkalmat biztosít a falusi turizmus számára. A környék kitűnően alkalmas kirándulásra, túrázásra.

Résztvevők köre: 16-24 év közötti, nappali tagozatos diákok – iskolatípustól függetlenül, akik érdeklődnek a fotókultúra, a fotóművészet iránt (az életkori határok nem annyira szigorúak, szülői kérés esetén).

Időpont: 2010 augusztus 9-től 15-ig

Szálláshely: 2-3 személyes sátrakban (a Művelődési Ház udvarán). Hálózsákról, derékaljról esetleg sátorról egyénileg kell gondoskodni. De sátrat az alapítvány is tud biztosítani.
Tisztálkodási lehetőség: a Művelődési Házban
A szakmai programok helyszíne: Művelődési Ház

Étkezés: naponta háromszor: 9.00, 13.00, 18.00 órakor.

Utazás: egyénileg, saját költségen gépkocsival vagy autóbusszal (távolsági autóbusszal Hőgyészig, onnan, helyi járattal Kalaznóig) továbbá vonattal (Szakály-Hőgyész állomásig. Onnan autóbusszal). Útvonal és utazás tervezés: www.menetrend.hu
Külön kérésre gépkocsival elhozzuk az állomásról a táborozókat.

Internet kapcsolat: Kalaznó könyvtárából lehet internetezni. Akinek mobil internete van, számítson rá, hogy a falu nem minden pontján van megfelelő térerő.

Telefon: a kalaznói nyilvános telefonfülke kártyával működik.

Részvételi díj: 22.000 Ft/fő
Jelentkezési határidő:2010. július 20.

Jelentkezési lap: letölthető a www.mafosz.hu-ról vagy igényelhető: gyoril@mmikl.hu
*
*

Utazás a világ körül 2010 című fotópályázat 7. kiállítása
Helyszín: Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, 1011 Budapest, Corvin tér 8.
Időpont: 2010. május 28-tól június 10-ig. Látogatható hétköznapokon reggel 8 és este 8 óra között.
Ünnepnapokon csak akkor van nyitva a ház, ha egyéb programot is hirdettek.
Megnyitót nem tartunk. Az albumok – időpont egyeztetést követően – folyamatosan átvehetők (gyoril@mmikl.hu)

Képjegyzék

Gergely József: Gondolások egymás között; Lépést tartani

Gombás Gabriella: Alkotókéz; Baljós felhők

Gotyár József:Lefolyó; Zűrzavar

Gergely József: Az oroszlán védelmében

Dr. Dobray Mária: Jéghegy naplementében; Jégszem

Dr. Dobray Mária: Kékjéghegy; Madárcsőr jégből

Havrán Attila: Párizs – Megszállók; Moulin Rouge

Havrán Márta: Izland – Strokkur

Hidvégi Péter E-MAFOSZ/g: Festő

Hodossy Ilona: Pihenő; Horváth Géza felvétele

Horváth Eszter: India – Négy láb, négy kerék; Gyere már!

Horváth Eszter: Puszta valóság; Smoky

Horváth Zoltán: Bajuszfesztivál; Esteledik

Horváth Zoltán: Hulló falevél; Káposztaföld télen

Hudák János: Gólya kút

Incze István: Alkonyat

Jakab Tibor EFIAP: Bukovina; Isztanbul

Jakab Tibor EFIAP: Zsidó család

Jancsár Róbert: Háló; Mauzóleum

Jaros Gábor: 1950 Bentley Mark VI.; Skoda Felícia

Jaros Gábor: Cellaházak; Károly-híd

Jelinkó Kata Lina: Sivatagi naplemente

Jó Ilona: Napernyők

Kádár Zoltán: Parkoló; Szabira mentem!

Kádár Zoltán: Végállomás

Horváth Zoltán: Sárga

Juhos Nándor: Lendvai szőlőhegy

Kalacsi René: Országunk virága; Keret

Kalló Kálmán: Helikopter-helikopterből; Tükröződés

Kalacsi René: Szentelt víz

Kanyó Ferenc: A felszállási engedélyt megadom

Kanyó Ferenc: Reggel a rakparton; Hullámverés

Kanyó Ferenc: A kikötő fényei

Kaprinay Éva: Esti_fények

Kárándi Imre: Szépség

Karlo de Negri:Dalmácia sorozat 1-2.

Karlo de Negri: Szabadka – Köd; A város

Karlo de Negri: Palics

Karvaly Attila Ádám: Gleccseren túrázók

Katona Katalin: Montenegro – A huncut kovács; Balaton – Éled a nádas

Katona Réka: Dévaványa – Textúra; Budapest – Babusa János szobrász és Mindszenty bíboros

Kéméndy József: Dió születik

Kéméndy József: Hajnal; Ködhorgászok

Kéméndy József: Óriások földjén; Porfelhő

Kirchné Máté Réka: Aratóverseny Sióagárdon; Gyerekjáték

Kirchné Máté Réka: Torockói ökrös fogat; Vacsora Bukovinában

Kirchné Máté Réka: Kint vagyunk a vízből

Koch Eszter: Start

Koczó Ferenc: Hármasban; No comment

Koczó Ferenc: Hazafelé; Velence

Kodrucz Sándor: Múzeumok éjszakája

Kodrucz Gergő: Egyirányú utca

Komlós Attila: Mecsek; Bonyhád

Koncz Dezső: Bulgária

Koren Pál: Napkunyhó; Fagyhullám

Koren Pál: Repülőrajtot vettem

Korpás Károly: Csillogó szemek; Oroszlán is csak egy macska

Korpás Károly: Norvégia repülőből; Zalaegerszeg, Gébárti-tó – Szimmetria

Kószó Attila: Elhagyatva; Fényár

Kószó Attila: Kék szemek; Öregember

Kószó Attila: Patak

Kovács Judit: Balaton – 2009. július

Kovács Alexandra: Támadás; Nyertünk!

Kovács Éva: Repülés

Kovács Alexandra: Árnyékként

Kovács Piroska Rózsa: Madár randevú

Kovács Piroska Rózsa: Száguldás

Kovács Zoltán Tamás: A boldogság felé; Parti

Kozma Erzsébet: A kicsike; Lángoló virágon

Kozma Erzsébet: Húzzad kincsem

Kozma Erzsébet: Ozsonna

Kozma Erzsébet: Egy szelet esti Pest

Körmendy Teréz: Napernyő alatt

Kun Attila: Mozgásban

Kunvári Nóra: Róma – Bernini kolonádjai

Kunvári Nóra: Róma – Forum Romanum

Kürti János: Csúszok

Kürti János: Sas portré

Grósz Gergely: Csillagfolyó

Haidegger Tamás: Fagyott nyilak

Halász Attila: Szíria – Behálózva

Halász Attila: Szíria – Citadella

Halász Attila: Szíria – Fő utca

Halász Attila: Szíria – Sivatagi reggel

Halász Zoltán: Háromszéki-havasok – Készül a pásztorbot

Halász Zoltán: Háromszéki-havasok – Pásztor és kutyája

Harsányi Zoltán: Kuba – Szivar

Harsányi Zoltán felvétele

Fotósélet – 2010. május 25.
A Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség ének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ , 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók a www.mafosz.hu weboldalon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával
*

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
698FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles