7.7 C
Budapest
Tuesday, March 19, 2024

Fotósélet – 2009. november 30.

Fotósélet – 2009. november 30.

Búcsúzunk…

…. Sásdi László fotográfustól, a Budaörsi Fotóműhely alapítójától és vezetőjétől. 1955-ben született Budapesten, fotózni 1979-ben kezdett autodidaktaként, majd 1981-ben végzett el egy tanfolyamot a Budai Fotó- és Filmklubnál. 1982 és ’88 között az EVIG illetve Ganz-Mávag újságnak fotózott külsős munkatársként. 2000 óta számos önálló kiállítása volt (Budaörs képekben 2002; Budaörsi riport 2003; Kő-sírok, szentek, keresztek 2004; Városképek 2005), emellett a Budaörsi Fotóműhellyel és több más művésszel közös kiállításokon is rendszeresen szerepeltek képei. Egyaránt szeretett épületeket, utcákat, tájat fényképezni, de saját bevallása szerint hozzá legközelebb mindig is a riportfotózás állt. A fényképezés mellett másik szenvedélye a blues zene volt, melyet dobosként maga is több zenekarban művelt, s amely témaként fotóin is gyakran visszaköszön. A Budaörsi Fotóműhelyt 2006-ban hozta létre azzal a céllal, hogy a környéken élő, fotózni szerető emberek egy baráti társaság keretében megismerhessék egymást és lehetőségük legyen közösen tanulni, fejlődni, valamint pályázatokon és kiállításokon is szerepelni. A klub eddigi sikereit az ő önzetlen és kitartó munkája nélkül aligha érhette volna el. Sásdi László 2009. november 22-én váratlanul bekövetkezett halálával nem csak mesterünket és fotós társunkat, hanem egy igaz barátot is elvesztettünk. Temetése 2009. december 7-én 14.30-kor lesz a Budaörsi Új Temetőben (Temető u. 2.)
*
*

Helyreigazítás
A Fotóművészeti Nyári Egyetem záró kiállításán Horváth Zoltán négy képpel is szerepelt. A kiállítás anyagát tartalmazó fotóalbumban neve mellett névazonosság miatt tévesen jelent meg az alkotócsoportja neve és a lakhelye. Helyesen tehát: A budapesti Horváth Zoltán , a Kőbányai Pataky Fotóklub tagja készítette a Végül a díszítés; Temető kapuja; A határban és az Eső után című alkotásokat. A könyv szerkesztője elnézést kér az alkotótól és az olvasóktól egyaránt.
*
*

Kiállítások, meghívók, események
2009. december 1-én 16 órakor kezdődik Békéscsabán, a Szlovák Kultúra Házában a 7. Csabai Fotószeánsz, amely az idén a gasztrológiáról szól. Kádár Ferenc és Kalmár Zsolt ezzel kapcsolatos kiállítása 2010. január 10-ig látogatható.
*
A Cinto Klub újabb „virtuális” összejövetelt rendez, mely Izlandra kalauzol el. A „Tűz és jég szigetére”, ahova 2010. június végén teljesen kezdő és haladó fotósokkal indulnak túrázni. Természetfotózás Izlandon – „interaktív, on-line tájékoztató” 2009. december 3-án, csütörtökön 19:00 órától. A részletes tájékoztató a www.mafosz.hu oldalon tekinthető meg.
*
2009. december 4-én 18 órakor a Rózsakert bevásárló Központ Líra Könyváruházában (Bp., II. ker., Gábor Á. U. 74.) mutatják be Díner Tamás Világ képem című most megjelent fotóalbumát. Érdeklődőket szívesen látnak.
*
Egerben, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Galériájában 2009 december 7.-én 17 órakor Molnár István Géza aranydiplomás fotóművész nyitja meg H. Barbócz Ildikó A behavazott Eger című fotókiállítását.
*

Völgyi Attila ( Somogyi Fotóklub ) tanár 41 fotójából nyílt kiállítás a Szász Endre Általános Iskola aulájában. megtekinthető 2009. december 18.-ig.
*

Regényi Gábor (a Dunatáj Fotókör alapító tagjának) Vonalak és villanások című kiállítását a kalocsai színház előcsarnokában 2009. december 02-án 16 óra 30-kor nyitja meg Kiss István festőművész. A kiállítás megtekinthető december 24-ig.
*
Szeretettel meghívjuk KOCZÓ FERENC fényképkiállításának megnyitójára, melyet 2009. december 8.-án
17 órakor tartunk, a Szabadkai Városháza földszintjén.
„Már a negyedikes gimnazista koromban megismerkedtem, a fényképészettel, egy kis Altix révén. A gimnázium után a belgrádi Természettudományi Kar fizika szakára iratkoztam be (1959). Tagja lettem az egyetemen működő fotóklubnak. Itt készítettem első művészfotóimat, amelyekkel már kiállításokon is részt vettem. Még egyetemi éveim alatt elnyertem a Jugoszláv Foto-Kino Szövetsége „első osztályú fotóamatőr”- titulusát. Diplomálásom után Szabadkára kerültem és bekapcsolódtam az itteni fotóklub munkájába és kb. 1975.-ig foglalkoztam művész-fotózással. A legjelentősebb sikereim: 1962 Zágráb, III. díj a Fájdalom c. képért (Éva (Balassa) Ras portréja), a EGYETEMI HALLGATÓK IV. NEMZETKÖZI FÉNYKÉPKIÁLLÍTÁSÁN (a kép elveszett). 1967, III. díj a -ZAGREB 67 SALON kiállításon Az ünnepség után c. képért, amely itt is látható, 1963 Beograd, OKTO-BARSKI SALON- III. díj, Az impresszió c. képért. 1967-ben egy képemet („ Portré “) kiállították a Szerb fényké-pészet első szófiai kiállításán. 2007-től 2009 októberéig a szabadkai PANNÓNIA fotóklub tagja voltam. Azóta elért jelentősebb eredményeim: a „ Kegyetlen jövő “ c. képért 2008-ban II. díjat kaptam Kosjerićben; 2009-ben III. díjat kaptam Nisben a Tiszta víz kategóriában fénykép-sorozatommal. Két év alatt 31 kiállításon, 60 képemet fogadták el (ebből 26 különböző fénykép). Eddig Szerbiában (22), Magyarországon (5); Horvátországban (2); Romániában (1) és Bosznia és Hercegovinában (1) kiállításon vettem részt.”
*

Teppert Ferenc (Siklós) EMBEREK című kiállítása 2009. december 3-án csütörtökön 17 órakor nyílik a Villányi Művelődési Központban. A kiállítást Takáts Gyula Villány város polgármestere nyitja meg. A programban közreműködik a Villányi Német Nemzetiségi Asszonykórus.
A tárlat, 2009. december 21-ig tekinthető meg.
*
Biatorbágy Kultúrájáért Alapítvány tisztelettel meghívja Önt, kedves családját és barátait
a biatorbágyi Faluházba, 2009. december 4-én, pénteken 17.30-ra Horváth Imre BIATORBÁGYI KÖRKÉP című könyvének bemutatójára és a kapcsolódó Szülőföldem szépsége című fotókiállítás megnyitójára.
A könyvet ajánlja és a kiállítást megnyitja Palovics Lajos és Palovicsné Tihanyi Éva. Közreműködnek: Köllő Attila és tanítványai.
*
A 15. Jász-Nagykun Szolnok megyei fotókiállítást 2009. december 5-én 11 órakor nyitják meg Szolnokon, az Aba Novák Kulturális Központban (Hild tér 1.).
*
KOLOZSVÁR RÉGI DÍSZEI címmel nyílik fotókiállítás a kolozsvári Egyetemi Könyvtár előcsarnokában Bozsoki Adrienn, Deák József , Fazekas Ferenc , Jójárt Endre Tibor, Kalló Márta , Korom Mária, Korom József, Lőrinczi István , Mezei Elemér és Wéber László fotóiból. Valamennyien a kolozsvári EKE 1891 Fotóklub tagjai. A megnyitó 2009. december 4.-én 17 órakor lesz. * 2009. november 27.-én Marosvásárhelyen a Bernády-házban megnyílt az Eke Art 3. Fotóbiennáléja. (K.M.)
*
2009. 12. 07-én, hétfőn 17.00-kor a Deák Diák Galériában Fabó László orgonaépítő nyitja meg az APS Stúdió Adventi koszorú című kiállítását, amely 2010. 01. 06-ig, hétköznapokon 14.00 és 18.00 óra között tekinthető meg.
*
*

Magyar sikerek külföldön

Balási Csaba EFIAP/s eredményei: Finnországban a 1st Finland International Digital Circuit-n 16 elfogadása volt és 6 díjat kapott, 2 Club Medal Silver,1 FIAP Bronz, 1 FIAP HM, 1 Club HM-t és 1 PSA Ribbont.
A III Salon International de Imagen Virtual Foto Club Gilmes 2009 (Argentína) kiállításon egy fotóját MH de Foto Club Guilmes szalaggal jutalmazták. Az AZPS-EIE 2009 kiállításon 2 munkáját fogadta el a zsűri.
A 6ème Salon International d’Art Photographique de Limours c. pályázaton 2 alkotását fogadták el. A Reménység szigete c. alkotását A limouri fotóklub oklevelével díjazták.
A FIAP Kitüntetési Bizottsága Balási Csabának EFIAP/s , Incze Domokosnak és Plájás Istvánnak AFIAP fotóművészeti diplomát adományozott.
*
Az Al-Thani Award-on a Soproni Fotóklub 13 alkotójának összesen 52 képét fogadták el:

Gosztom Gergő 6, Tóth Jenő Tibor 5, Balogh Tamás 5, Bogáti Gergő 3, Cseh Dániel 5, Horváth Eszter 5, Dr. Nagy Attila 6, Hipságh Gyöngyi 2, Lángh Gábor 3, Somornai Tamás 2, Holló Hunor 2, Csigó Gergely 3, Folcz Tóbiás 5 képét fogadta el a zsűri.
*

Kerekes István EFIAP/b (Mosonmagyaróvár) – a 7° Bienal Internacional de Imagen Virtual SICAFI 2009 – Argentina, három fotója került bemutatásra, a 3rd International Photography Exhibition – Zajecar 2009 – Szerbia, tizenkét fényképét állítják ki, az Arizonában megrendezett Photographic Society Electronic Imaging Exhibition -on négy fotója kerül kiállításra. A Concorso Fotografico “Città di Garbagnate” – Miláno – 2009 – Olaszország, három fotója kerül kiállításra. A Banja Luka 2009 – 3rd Int. Salon of Photography – Bosznia Herzegovina szalonon, két fotója, míg a The Al-Thani Award for Photography 2009 – Linz – Ausztria, öt képe szerepel.
A 21st Singapore International Photo-Art Exhibition – Szingapúr, három képe kerül kiállításra.
A Kanadában megrendezett 116th Toronto International Salon of Photography – 2009 – en négy fotóját fogadták el, melyből az „Egyedül” című képe FIAP Honoris Mention -ban, és a „Mekong gyereke” szintén FIAP Honoris Mention -ban részesült.
*
A 20. International Salon of Colour Photography(Szingapúr) szalonon Juhász Miklós EFIAP/s négy és Molnár Ferenc EFIAP kettő képpel szerepelt.
A 7. Bienal Internacional de Imagen Virtual SICAFI 2009(Argentína) pályázaton Juhász Miklós EFIAP/s három alkotását mutatták be.
A 3. International Photography Exhibition – Zajecar 2009(Szerbia) kiállításon Juhász Miklós EFIAP/s hét és Molnár Ferenc EFIAP öt képpel szerepelt.
Az “1st ICS International Digital Circuit”(USA) pályázaton Juhász Miklósnak ( EFIAP/s) tizenegy, Koós Lászlónak ( EFIAP) kilenc (melyekből egy alkotása FIAP HM díjat kapott )és Molnár Ferencnek (EFIAP) kilenc elfogadása volt.
A ” Concorso Fotografico “Città di Garbagnate”(Olaszország) kiállításon Juhász Miklós EFIAP/s kettő képét mutatták be.
A “Mississippi Valley Salon of Photography 2009″(USA) digittális pályázaton Molnár Ferenc EFIAP kettő alkotását fogadták el bemutatásra.
AZ “AZ Photographic Society Electronic Imaging Exhibition”(USA) pályázaton Juhász Miklós EFIAP/s három és Molnár Ferenc EFIAP egy képpel szerepelt.
A Banja Luka 2009 – 3rd Int. Salon of Photography – 17th Int. Exhibition of Slides(Szlovénia) pályázaton Juhász Miklós EFIAP/s egy alkotását fogadták el bemutatásra.
*
*

Fotópályázat
Your attention please for the7th Holland International Image Circuit 2010. The closing date is January 10th 2010. FIAP Patronage, PSA Recognition, Auspiciën Fotobond New: RPS Patronage, FIAP ***** catalogue. For clubs there are considerable discounts, mail this message to your photo friends. We await your entry with great interest. www.hollandcircuit.nl
*
*

A kalaznói disznótoros óévbúcsúztató fotótréning programja
A fotótréning szakmai célja felkészülni a 2010-ben meghirdetendő fotópályázatra, amelynek témája: Kalaznó település élete, lelke, lakói, környezete, épített öröksége, természeti kincsei, az oda érkező vendégek élményei.
Igénybe vehető szálláshelyek:
Az önkormányzat 2 szobás, 2×6 ágyas vendégháza;
Zakk Mihályné Erzsike lakása, ahol két egymásból nyíló szobában 2×2 ágy van;
Havasi Edit vállalkozó vendégháza, ahol 5 ágy található.
Mindenütt 1500 Ft/fő az éjszakai szálláshely ára. Idegenforgalmi adó nincs. Fürdőszoba van.
Az étkeztetésünkről Zakk Mihályné Erzsike gondoskodik. Az étkezések helyszíne a művelődési ház, amely szintén fűthető. Ára: reggeli 300 Ft, ebéd 800 Ft, vacsora 800 Ft.
A disznóvágás és disznótor napja: 2009. december 31. Ezen a napon minden étkezés, ital, süti benne van a napi árban (ezért nem lehet szelektíven rendelni) és még tartalmazza a hazainduláskor átadandó csomagot is, vendégenként kb. egy kg disznótoros finomsággal. Ára: 8.000 Ft
A tervezett program:
2009. december 30-án délelőtt – megérkezés (persze lehet később is jönni!)
13.00 ebéd
14-18.00 Egyéni fotózás a faluban
18.00 Vacsora
19.00 A malac búcsúztatása: malacságok és egyéb
vidámságok öntevékeny előadása nem tiltott!
2009. december 31-én pirkadatkor A kiválasztott utolsó útjára indul és találkozik a böllérrel
(a fotósok csak saját felelősségükre vehetnek részt a találkán)
8.00 Reggeli
9.00-13.00 A disznóvágás körüli események megörökítése
13.00 Ebéd
14-18.00 A délelőtti program folytatása (és kis pihenő)
19.00 Disznótoros vacsora kalaznói módra
20.00-tól Zenés szilveszteri parti, bár még nincs zenészünk…
24.00 Újévi köszöntés
2010. január 1. Kipihenjük az éjszakát, de közben:
9.00 reggeli
13.00 ebéd
18.00 vacsora
2010. január 2. 9.00 Reggeli
10-13.00 Fotózás, felkészülés a pályázatra
13.00 Ebéd
14-18.00 Fotózás, felkészülés a pályázatra
18.00 Vacsora
2010. január 3. 9.00 Reggeli
délelőtt elutazás
Jelentkezés: gyoril@mmikl.hu címen.
A jelentkezéskor közölni kell emailben, hogy ki, mikorra kér szállást, reggelit, ebédet, vacsorát. És ki kell számítani a végösszeget is. Kérem csak az jelezze részvételét, aki bizonyosan ott akar lenni. Fizetni csak a helyszínen kell, de a többieket hozza nehéz helyzetbe az, aki az utolsó pillanatban visszalép, mert az összköltség így megemelkedik. Jelentkezési határidő: december 10.

A Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség ének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ , 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmikl.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,490RajongókTetszik
197KövetőKövetés
674FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles