9.1 C
Budapest
Saturday, April 27, 2024

Foto Mozaik 110., 2007. június

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Fókuszban

Könyves körkép

• Kaiser Ottó: Határtalan irodalom 1–2.

• Markovics Ferenc: Fények és tények

 

Elhunyt Jesztl Jenő

 

TIPA 2007

A TIPA (Technical Image Press Association) Európa legnagyobb független fotó- és képalkotással foglalkozó magazinjainak szakértő szerkesztőiből áll. Olyan nonprofit szervezet, amelyik nem kapcsolódik egyik gyártóhoz sem. 31 folyóiratot és ezzel körülbelül 8 millió olvasót képvisel 12 országban. Évente osztja ki technikai díjait, ezekből válogattunk.

 

Pályázatok

 

Események naptára

Galéria

Herendi Péter a Nessimben

Párizsi nyár a Mai Manó Házban

Aktfotó tizennegyedszer

Fotótárlat / Turay Balázs: Privát csendéletek

Kiállításról kiállításra

Barta Zsolt Péter Codexe

Négyszemközt

 

Szarka Klára: Képrejtvény / A város mint élőbeszéd – Részletek Kudász Gábor Arion Tábor című sorozatából

Sorozatunkban arra keressük a választ, hogyan készülnek a jó képek. Hogyan lesz az ötletből fotográfia? Sőt: hogyan születik meg az ötlet maga? Mennyi szerencse, munka, tanulás, milyen felszerelés, technikai háttér szükséges ahhoz, hogy a tehetséggel megáldott ember készíthessen egy jó fotót? Faggatjuk a fotográfust, és rövid életrajzban adunk róla is egy pillanatfelvételt, elemezzük a művet magát, s dokumentáljuk a technikai paramétereket. Ezúttal Kudász Gábor Arion Tábor című képsorozatának (s azonos című albumának) titkait firtattuk.

 

 

Digitális világ

 

Takács Szabolcs: Melyiket válasszam? – Digitális kompaktok a piacon

Legtöbbször tán azt kérdezték tőlünk amatőr és hobbifotósok egyaránt: melyik fényképezőgépet ajánljuk? Ezúttal megpróbálunk válaszolni erre a nehéz kérdésre. Röviden tán annyi mondható: bármelyiket, de megkötésekkel. Van, ami olcsó, van, ami családi vakációra jó, és van, ami profiknak (is) való. Lássuk hát, mit is kaphatunk a pénzünkért!

 

Steiner Gábor: Olympus kompakt kamerák nyári szabadságra

A „szabadságos” fényképezőgépek nemcsak nyaralásokon használhatók, de nagy előnyük, hogy utazáskor nem kell fotóstáskát magunkkal cipelnünk az objektívek, vakuk és más fontos apróságok számára. A jó kompaktban minden benne van, amire csak szükségünk lehet a nevezetességek vagy éppen saját magunk fényképezéséhez.

 

Digitális RAW munkafolyamat kezdőknek / A második kör

A filmes időkben a munka nagyobb része a laborokra hárult, ám most, hogy egyre többen a digitális képalkotást választják, átértékelődtek az erőviszonyok. A korábban szakemberek végezte részmunkák immár a fotós feladatkörét bővítik. Mivel a változás viszonylag hirtelen jött, aki nem figyelt oda idejében, bizony lemarad(t). Eligazítást szeretnénk nyújtani a digitális képalkotás generálta megváltozott feladatok között. A RAW fájlok feldolgozása ugyanis fényképezőgéptől és képalkotó rendszerektől függetlenül olyan feladat, amelyet a jó képek érdekében el kell sajátítanunk.

 

D. Tóth Ottó: Photoshop tippek & trükkök / Élesítés, kiemelés a High Pass szűrő segítségével

Kevesen tudják, hogy a High Pass szűrő képes a képet a kontúrok mentén automatikusan sötétíteni és világosítani (dodge & burn), aminek hatásaként a kép élesebbnek is látszik. Mivel a szűrő a kontúrok mentén fejti ki hatását, sok esetben jobb eredményt ad, mint a leginkább elterjedt, a kép teljes felületén élesítő vagy életlenítő szűrő (Unsharp maszk). Hogyan alkalmazhatjuk a High Pass szűrőt úgy, hogy a legjobbat hozzuk ki képeinkből?

 

D. Tóth Ottó: A fotósok svájci bicskája / Adobe Photoshop Lightroom / A Library modul

Sorozatunkban bemutatjuk az Adobe Photoshop Lightroom egyes moduljainak működését és használatának titkait. Elsőként a library modult vesszük górcső alá, fotóink rendezésében, válogatásában, archiválásában és visszakeresésében nyújthat komoly segítséget.

 

 

Technika

 

Sulyok László: Ötlet, technika és türelem, türelem, türelem / Gyermekek fényképezése

Gyermekeket fényképezni egy kicsit portrékészítés, egy kicsit riportfényképezés, de leginkább öröm. Különösen akkor, ha a képkészítést mi sem kényszernek fogjuk fel, hanem ugyanolyan mókának, ahogyan a kölykök a fára mászást. Fő a kreativitás és a türelem! Aki pedig megbízásból vállalja el gyermekek megörökítését, nem árt, ha alaposan felkészül a munkára.

 

Tillai Ernő MFIAP: Képelemzés, értékelés / Mit képzelsz (el)?

Érdemes tovább elemezni – E. Tainmont Pozitív esztétika című műve nyomán – az alkotóképesség elemeinek, a megfigyelésnek, képzelőerőnek, érzékenységnek mibenlétét. Ezúttal, a megfigyelőkészség után, a képzelőerő jelentőségét taglaljuk.

 

 

Teszt

 

Olympus µ (mju:) 780 (Stylus 780)

Az Olympus 2007-es kompaktkínálatát összefoglaló cikkünkből is kiderül, a cég idei zászlóshajója a µ sorozatban a 780-as típus. Megőrizte nagy vonalakban elődeinek kialakítását, ám az elégedetlenségre okot adó rossz tulajdonságokat igyekezett kijavítani a gyártó. A µ (mju:) család új tagjának zoom tartománya még mindig a kategória felső szegmensében biztosít helyet számára.

 

Olympus FE-240

Az egyik fapados légitársaságtól vett hasonlattal (ennyi pénzért azt is meglátogathatja, akit nem akar) az FE-240-nel az is fényképezhet, aki nem akar. A technológiák és az egyszerű kezelhetőség annak is hasznos útitársává teszi a kamerát, aki még sohasem örökítette meg élményeit fényképen.

 

 

Mozaik

 

Wagner István: Magyar fotográfiák a Dorotheum árverésén és a Kieselbachnál

 

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
698FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles