Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

XVII. Kép-író/kép-olvasó hétvége a Mai Manó Házban

2008, February 23 @ 12:00 - 20:00 CET

Free
telekb.jpg

Telek Balázs: A digitális képalkotás és a képtorzítás, anamorfikus kép létrehozásának lehetőségei

Telek Balázs: A digitális képalkotás és a képtorzítás, anamorfikus kép létrehozásának lehetőségei

Szinte forradalmi időket élt át a fotográfia az elmúlt évtizedben a digitális korszak beköszöntével. Sokan átkozták az új korszakot, de ez irányú tevékenységük mára már ügyefogyottá vált. Valaki fogát összeszorítva, valaki örömtelien éli meg a digitális fotótechnika folyamatos fejlődését. A korai időszak gyermekbetegségei végre letűntek és igazán nagyszerű eszközök jelentek meg, amolyan „álomfényképezőgépek”. Arra pedig mérget vehetünk, hogy a digitális fejlődés a megszokott erőteljes iramban folytatódik.
A Mai Manó Házban évekkel ezelőtt számos alkalommal valósultak meg, digitális képalkotással foglalkozó hétvégék. Ezeken a hétvégéken a digitális fotózás alap, technikai ismérvei mellett, sort kerítettünk hasznos fotózási gyakorlatokra is. A program rendkívül sikeres volt, melynek eredményeképp az is kiderült, hogy a fotózás tevékenységét gyakorlók nagy része, sokszor alapvető fényképészeti ismereteknek sincs tudatában. Pedig a digitális technika esetében is szükség van bizonyos alapvető ismeretekre, melynek birtokában mi magunk is képesek leszünk eldönteni, hogy egyáltalán milyen fotóeszközt válasszunk.
Most a régi hagyományt némileg felelevenítve, olyan hétvégét tartunk melynek során megpróbáljuk az analóg fotózással egybevetni a digitális fotózás lehetőségeit és feltérképezni azokat a kreatív utakat, melyek mindannyiunk digitális fényképezőgépében vagy szkennerében lehetőségként ott rejlenek. A hangsúlyt magára az eszközökre, azok célszerű, eredményes felhasználására helyezzük. A digitális fényképezőgépet ezen a workshopon fényképek alkotására fogjuk használni és nem egy kiterjedt digitális utómunka előképeinek létrehozására. Ízelítőt kapnak a résztvevők olyan digitális képalkotók munkáiból is, akik a digitális eszközök alaplehetőségeit tovább tágítják, akik ésszerűen használják ki az adódó lehetőségeket vagy egyszerűen szeretnek és mernek kísérletezni. A workshop célja az, hogy a digitális fotóeszközök felszabadító, játékra, játékosságra, kísérletezésre ösztönző lehetőségeire hívja fel a figyelmet és akkor a számítógépről még nem is beszéltünk!
A program megvalósítása betekintést enged, majd belépésre serkent a fotográfia alkotó folyamataiba. A résztvevők tehát jól teszik, ha nem hagyják otthon digitális fényképezőgépüket. Egyfajta ötletparádét szeretnénk megvalósítani, melynek során a hasznos tudnivalók is elhangzanak, valamint érdekes fotógyakorlatokat és kísérleteket hajtunk végre.
A résztvevőknek nem szükséges bármilyen előzetes fotográfiai ismeretek, tanulmányok birtokában lenniük, de a magukkal hozott tudás biztosan mindannyiunk épülését szolgálja majd.

Telek Balázs

Helyszín: Mai Manó Ház, Napfényműterem (fotográfiai workshop program)

Részvételi díj: 3000Ft/fő

Jelentkezés: Csak személyesen minden hétköznap – nyitva tartási időben – a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtárban (1065, Budapest, Nagymező utca 20., III. emelet)

Résztvevők száma maximum 15 fő. A részvétel a regisztrációs sorrend alapján áll össze.

Jelentkezési határidő: 2008. február 21.

További információk: laszlo.baki@maimano.hu vagy +36 1 473-2660

Details

Date:
2008, February 23
Time:
12:00 - 20:00 CET
Cost:
Free
Event Tags:
, ,