Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Vinko Šebrek: Pay It Forward – kiállítás a Kerengő Galériában

2011, January 7 @ 19:00 - 2011, January 28 @ 22:00 CET

Free
fw.jpg

Vinko Šebrek “Pay It Forward” (Küldd tovább) című fotókiállítását tekinthetik meg az érdeklődők a Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájában 2011. január 7–től 28-ig.
A kiállítást megnyitja Eifert János fotóművész, a Kerengő Galéria művészeti vezetője, 2011 január 7-én 18 órakor.

Vinko Šebrek a Kerengő Galéria 94. kiállító művésze

Vinko Šebrek “Pay It Forward” (Küldd tovább) című fotókiállítását tekinthetik meg az érdeklődők a Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájában 2011. január 7–től 28-ig.

A kiállítást megnyitja Eifert János fotóművész, a Kerengő Galéria művészeti vezetője, 2011 január 7-én 18 órakor.

Vinko Šebrek a Kerengő Galéria 94. kiállító művésze
A vizuális művészetekkel, köztük a fotóművészettel foglalkozó művészettörténészek mondják, hogy a fotográfia megszületésétől napjainkig az egyik leggazdagabb művészi kifejezőeszköz Közép-Európában. A 20. század első évtizedeiben Pozsony, Prága, Varsó, Budapest, Zágráb és Ljubljana az intellektuális avantgárd gyűjtőpontjai voltak. A közép-európai régióban, több országban és városban működtek olyan műhelyek, amelyek tevékenységükkel, egyéni látásmódjukkal hatással voltak a nemzetközi fotográfiai közegre. Vinko Šebrek (1941-) éppen olyan környezetben érett nemzetközileg elismert alkotóvá, amelyben a haladó hagyományok és a kortárs irányzatok nemes ötvözete érvényesülhetett. Fotográfiai életműve a dokumentációs képektől a sajtófotókon át a művészi felvételekig terjed. Témáit a mindennapi életben, a természetben, az építészetben, a városképekben találja meg, de készít aktfelvételeket, csendéleti képeket és portrékat is. Életművéhez azonban nemcsak fotográfiai tevékenysége tartozik. Behatóan tanulmányozta a híres hazai és nemzetközi fotóművészek munkáit, valamint a vizuális művészetekkel, és a fényképészet történetével, elméletével foglalkozó szakirodalmat is. Írásai, kritikái megjelennek fotómagazinokban és napilapokban, de katalógusokban és internetes oldalakon is. Közösségi szervező aktivitását is érinteni szükséges, hiszen a 119 éves Fotoklub Zagreb elnökeként, majd örökös tiszteletbeli elnökeként sokat tett a fotográfia társadalmi elismertetéséért, a nemzeti és nemzetközi erővonalak dinamikus mozgásba hozásáért. A Zágrábi Szalon főszervezőjeként pedig egy fontos nemzetközi fórum létrehozását és világszerte elismert működtetését segítette.
Köszöntjük Vinko Šebrek-et 70. születésnapja alkalmából, és köszönjük neki, hogy a Kerengő Galéria 94. kiállító művészeként olyan értéket mutat be, amit mi tekintünk nagy ajándéknak.
Eifert János fotóművész,
a Kerengő Galéria művészeti vezetője

A képzőművészi megközelítésről

Küldd tovább a címe Vinko Šebrek, a Fotoklub Zagreb tiszteletbeli elnöke legújabb kiállításának, aki e címet csak erre az egy alkalomra vette kölcsön a híres amerikai filmtől, a Pay It Forward-tól, ezzel akarván fölhívni a figyelmet nem annyira fényképei – amúgy kétségtelen – művészi voltára, mint amennyire a fotóamatőr mozgalomhoz kötődő tevékenységére és teljesítményeire. Ahogy Trevor gyerek, a film hőse kitalálta a jóság képletét, Šebrek is – önzetlen munkavállalásával – nagyban segítette az amatőr művészi fotográfusok képzését és kreatív kibontakozását egyesületeik, illetve szövetségeik keretében.

Šebrek több mint ötven éve foglalkozik fényképezéssel, s közben maga köré gyűjti a hasonló érdeklődési körű embereket, s terjeszti e művészeti ág szeretetét. Ha az ember annyira szeret valamit, mint ő a fotográfiát, akkor vágyik arra, hogy mások is részt vegyenek ebben, hogy alkossanak, barátkozzanak, hogy másokat is tanítsanak, s szebbé tegyék az életüket és környezetüket. Fényképészi pályafutása a tanulás, alkotás és bizonyítás pályáján mozgott. Soha nem sajnálta a fáradságot, és soha nem úgy élte meg a fotográfiát, mint valami egyszerű lazítást abban a közegben, mellyel már fiatalon eljegyezte magát. Lassan és alaposan ízlelgette, kereste és találta meg azt az irányt, amely lehetővé tette számára a vágyott szimbiózist a kiválasztott médium és a személyes artisztikus irányultság között. Nem ásta el magát művészi lelkületének műtermébe, hanem segített másoknak, hogy bizonyítsanak tudásukkal, ügyességükkel, mesterségükkel. Ez lehet az egyik magyarázat arra, hogy teljes három évtizede volt jelen a fotográfusok egyesületi életének szervezőjeként, s több mint húsz éven át volt ezek frontembere, külön kiemelve a Fotoklub Zagrebet, melynek az elmúlt húsz évben elnöke volt.

Ténykedésében azonban sosem volt egyedül. Munkásságát mindig támogatták barátai és fotós kollégái az amatőr klubokból és szövetségekből, valamint sok tisztségviselő a városi és állami intézményekből. Nagy támasza volt a nehéz pillanatokban családja, különösen pedig neje, Stanislava.

Ezúttal egy visszatekintő, gyűjteményes kiállítást mutat be, egy olyan anyagot, mely bizonyos módon leltározza fotográfusi fejlődését, tevékenységét, alkotói pályáját, illetve bemutatja fotográfusi opusát. A kiállításra harmincöt nagyobb méretű fényképet választott ki, részben színeset, részben fekete-fehéret. A szerző képeivel egy érdekes fotótörténeti kirándulásra invitálja a nézőt; életképeket, portrékat, városi zsánerképeket, építészet-fotókat, urbánus tájképeket és aktfotókat is láthatunk tárlatán. Mindezeket részint egyedi fotóként, részint kollázsok, esszék és triptichonok formájában tárja elénk.

Válogatott képek ezek ötven év munkásságából, melyeknek csupán kis részét láthatta korábbi egyéni vagy csoportos kiállításainak közönsége. Több munkája is a precízen kidolgozott esszék benyomását nyújtja, olyanok, mint egy-egy fantáziadús költemény, az emberi érzelmek és alkotói lendület forrásai.

Šebrekről és munkáiról írott esszém végéhez közeledve nem marad más számomra, mint Anselm Feuerbach német festőt parafrazálni, aki ezt mondta: „Ahhoz, hogy valaki jó festő lehessen, négy dologgal kell rendelkeznie: lágy szívvel, pontos szemmel, könnyű kézzel és mindenkor frissen kimosott ecsettel.” Šebrek teljes lénye nem más, mint egy lágy szív, pontos szem és könnyű kéz, melyben mindenkor ott a tettre kész fényképezőgép, mint egy frissen kimosott ecset. Šebrek egyszerűen nem más, mint egy fényképező-gép, óriási művészi, érzéki és emberi lélekkel.
Kemal Mujičić
újságíró és publicista,
Zágráb

Vinko Šebrek – életrajz

Vinko Šebrek a Fotoklub Zagreb tiszteletbeli elnöke és igazgatóbizottsági tagja, Zágráb város fotó- és filmszövetsége végrehajtó bizottságának tagja, a Horvát Fotószövetség közgyűlésének küldöttje. Tiszteletbeli tagja az alábbi fotós egyesületeknek: Fotoklub Maribor; Društvo fotografa Svit – Celje (Szlovénia); Fotoskupina 75 (Gorizia, Olaszország); Nufarul-Tavirózsa Fotóklub (Nagyvárad, Románia); Centar vizualnih umjetnosti Batana, Rovinj (Horvátország).

A Karlovac (Horvátország) melletti Šebreki faluban született 1941-ben, itt végezte el az általános és középiskolát (1960), majd a Légihaderő akadémiáját Zárában (1970) és a Katonai-politikai Főiskolát Belgrádban (1974). Pályafutása nagyobb részét a Jugoszláv Légihaderő tisztjeként töltötte (1991-ig), majd pályafutását a Horvát Légihaderőnél folytatta (1991-től 2005-ig). A Horvát Légihaderő nyugalmazott brigádtábornoka 2005-től.

Fényképezéssel több mint ötven éve foglalkozik (1958-tól), mintegy harminc éve pedig fotográfusok klubjainak, szervezeteinek munkáját és tagjainak képzését szervezi (tíz évig a szlovéniai brežicei, majd húsz évig a horvátországi Fotokub Zagreb elnöke volt).

Harminc önálló és több mint száz közös tárlaton szerepelt fotóival bel- és külföldön. Mintegy negyven díjjal jutalmazták képeit a belföldi és a világ több földrészén megtartott zsűrizett kiállításokon. Alkotói opusa rendkívül változatos, megtalálható benne a dokumentum-, sajtó- és művészfotó egyaránt. Képei tárgyát a hétköznapi életben keresi, tájképeket, építészetet, aktot, természetet és portrét egyaránt fényképez. Rendszeresen ír fotós lapokba és napilapokba is, valamint szakszövegeket és kiállításbemutatókat katalógusokba és webportálokra; ilyenformán több mint száz szövege és recenziója jelent meg.

A műszaki kultúra fejlesztésén, elsősorban pedig a fotográfia terén végzett szervezőmunkáját több díjjal is jutalmazták az elmúlt évtizedekben, ezek közül három államelnöki kitüntetést emelnénk ki: Aranykoszorús Munkaérdemrend – 1984, Red hrvatskog trolista – 1996 és a Red hrvatskog pletera –1998); két állami kitüntetést: a szlovén Boris Kidrič –plakettet 1979-ben és a horvát Faust Vrančić kitüntetést 2009-ben, valamint a Szlovén Fotószövetség ezüst- és aranyplakettjét 1979-ben és 1983-ban. Több oklevelet és elismerést kapott a községi és városi szervektől; a Horvát Technikai Kultúrközösség díszoklevéllel jutalmazta 2009-ben, Zágráb város Technikai Kultúrközössége Dr. Oton Kučer– életműdíjjal tüntette ki 2006-ban, a Fotoklub Zagreb pedig összesített fotográfusi alkotói és szervezői munkásságát jutalmazta a legrangosabb horvát fotográfiai díjjal, a Tošo Dabac-plakettel 2005-ben.

A Fotoklub Zagreb igazgatóbizottsága

Details

Start:
2011, January 7 @ 19:00 CET
End:
2011, January 28 @ 22:00 CET
Cost:
Free
Event Tags:
, ,