Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Védtelen védett házak – fotókiállítás

2005, September 1 @ 19:00 - 2005, September 29 @ 20:00 CEST

Free
Meghívó

Feketén-fehéren a zsidónegyed házairól

Helyszín: Transit Art Café
Budapest, Kosztolányi Dezső tér
(Bukarest u. – Ulászló u. sarok)

Megnyitja: Konrád György
Kurátor: Cs. Plank Ibolya

Feketén-fehéren a zsidónegyed házairól

Helyszín: Transit Art Café
Budapest, Kosztolányi Dezső tér
(Bukarest u. – Ulászló u. sarok)

Megnyitja: Konrád György
Kurátor: Cs. Plank Ibolya


A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) 2004. június 15-én – tekintettel a világörökségi terület védőzónájának történeti értékeire – elrendelte a régi Pesti zsidónegyed [Belső-Erzsébetváros Károly körút – Dohány utca- Klauzál utca – Klauzál tér – Csányi utca – Király utca határolta területe] ideiglenes műemléki védelmét. A hivatal vezetése hangsúlyozta, hogy nem célja a kerület fejlesztésének leállítása, de elsődleges fontosságú feladatának tekinti a városrész egységes szerkezetének, történeti és építészeti értékeinek megőrzését. A döntést civil kezdeményezések és a VII. kerületi önkormányzattal történő tárgyalások és egyeztetések előzték meg. A szakemberek 2004 augusztusában tettek konkrét javaslatokat a védendő épületekre, és ebben a hónapban indult meg a teljes budapesti világörökségi terület Műemléki Jelentőségű Területté (MJT) nyilvánításának az előkészítése.
Az események krónikája hamarosan újabb akcióval gazdagodott. A KÖH Fotógyűjteménye, a Védési Osztály által készített értékleltárak alapján megkezdte az erzsébetvárosi épületek dokumentálását. A hivatal szakfényképészeiből, a neves fotóművészekből és a THÉBA Művészeti Szakközépiskola fényképész tanulóiból álló huszonkét fős csapat kilencven épület fényképezését vállalta el, kifejezetten az ügy fontosságára való tekintettel. A munka elvégzésére három hónap állt rendelkezésre. Ez idő alatt mintegy 2000 db fekete-fehér negatívot és szerzői kópiát készítettek, amelyet a kidolgozás után a KÖH Fotógyűjteményének adtak át archiválásra. A program több szempontból is rendhagyó. Külső fényképészek és pályakezdők bevonására ilyen nagyságrendben még nem volt példa, és a feladat jellege is eltért a korábbiaktól. Arra kértük a fényképészeket, hogy miközben egy problémás helyzet feltárásában segédkeznek, saját megfigyeléseiket és impressziójukat se szorítsák háttérbe. Mondjanak véleményt a kép nyelvén a látottakról és próbálják meg visszaadni a különböző helyszínek hangulatát is. A fényképészek fegyelmezettségére vall, hogy miközben teljesen elvarázsolták őket a félhomályba burkolózó lépcsőházak és a romjaikban is szép architektúra-részletek, szubjektivizmusuk mégis inkább az építészeti részletek egyéni interpretálása területén bontakozott ki.
A világörökségi terület és védőövezetének műemléki jelentőségű területté nyilvánításáról 2005 márciusában [7/2005.(III.1.)NKÖM] , az egyedi védelemre javasolt épületek védettségét kimondó miniszteri rendelet áprilisban jelent meg. [13/2005.(IV.5.)NKÖM]

A dokumentációs programban résztvevők névsora

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal fényképészei

Ágh András
Barka Gábor
Bélaváry Krisztina
Galacánu Efstatia
Hack Róbert
Nagy Krisztina
Mihalik Tamás

Fotóművészek

Fejér Zoltán
Hajdú József
Kemenesi Zsuzsanna
Lugosi Lugo László
Szabó Judit
Turay Balázs
Vékás Magdolna

THÉBA Művészeti Szakközépiskola

Baráth Tímea
Gémes Zsófia
Kovács Katalin
Lipták Péter
Lukics Vanda
Nagy György Anikó
Orosz Norbert
Parancs Barbara
Sárközi Péter

A képeket nagyította:

Szabó Judit és Vékás Magdolna

Alkalmazott fotográfia tanár: Vékás Magolna

Kurátor: Cs.Plank Ibolya(KÖH)

Details

Start:
2005, September 1 @ 19:00 CEST
End:
2005, September 29 @ 20:00 CEST
Cost:
Free
Event Tags:
,