Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Várkonyi László portréfotói

2010, March 11 @ 12:00 - 2010, April 10 @ 20:00 CET

Free
Várkonyi_meghívó.jpg

Helyszín: MÚOSZ székház, 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/a.

A kiállítást megnyitja:
Závada Pál, író
Vince Mátyás, MTI elnök

Díszvendég: Tabányi Mihály, harmonikaművész

A kiállítás kurátora: Keleti Éva fotóművész

***

Helyszín: MÚOSZ székház,
1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/a.

A kiállítást megnyitja:
Závada Pál, író
Vince Mátyás, MTI elnök

Díszvendég: Tabányi Mihály, harmonikaművész

A kiállítás kurátora: Keleti Éva fotóművész

***

A Magyar Távirati Iroda 1993-ban védett muzeális gyűjteménnyé minősített fotóarchívuma Európa legnagyobbjai közé tartozik: 13 millió eredeti negatívot és 5 millió mintaképet őriz. A hatalmas képvagyon felmérése, feldolgozása, illetve digitalizálása az elmúlt években kezdődött el, amely keretében az MTI több képmentő projektet hajtott végre.

Az MTI archívumában rejlő felvételek az elmúlt évtizedek történelmi jelentőségű dokumentumai. Ezt a felbecsülhetetlen értékű gyűjteményt a nemzeti hírügynökség tudatosan igyekszik kiegészíteni és bővíteni. A feltárási és kutatási munka egyik eredményeként,

2009-ben Keleti Éva fotóművész talált rá Várkonyi László fotóművész hagyatékára.

Várkonyi László a harmincas-ötvenes évek leghíresebb hazai portréfotográfusának számított. Deák téri stúdiójában megfordultak a kor legíresebb színészei, zenészei, írói, sportolói, valamint a II. világháború előtti arisztokrácia jelentős része. Ő volt a Horthy-család fotográfusa is. A portréfotózás mellett szenvedélye és hobbija a színházi fotózás volt, így gyűjteményében számos olyan felvétel szerepel, amely az Operaház vagy más teátrumok előadásain készült.

A negyvenes években államosították műtermét, ő maga pedig a Magyar Fotó Állami Vállalat alkalmazottja lett. A fotóművész felvételei zömmel a Magyar Fotó tulajdonába, onnan pedig 1956 áprilisában a vállalat jogutódjához, az MTI Fotóhoz kerültek.

Várkonyi László 1956 decemberében elhagyta Magyarországot, és képeinek csupán kis részét tudta magával vinni. Gyakran látogatott haza, és a halála előtti években felajánlotta fotógyűjteményét magyarországi kiadásra. Sajnos akkor nem járt sikerrel, ezért azokat a képeket egy kanadai fotóarchívumnak adományozta.

A Magyarországon maradt felvételek a családi ház padlásán pihentek egészen addig, amíg Várkonyi László fia, Várkonyi János elkezdett édesapja művei után kutatni. Igyekezett összegyűjteni azokat a felvételeket is, amelyek a Kanadában élő családtagok birtokában maradtak. Aprólékos kutatómunkájának eredményeként állt össze végül az a közel kétezer fotóból álló anyag, amelyet a Magyar Távirati Iroda 2009 végén megvásárolt, kiegészítve ezzel a már tulajdonában lévő korábbi Várkonyi-felvételeket.

Az MTI elkötelezett abban, hogy a birtokában lévő fotókincseket publikálja. Ennek szellemében fotóalbumokat ad ki és -kiállításokat szervez, így adva betekintést a hatalmas gyűjteménybe.

Várkonyi László műveit összegyűjtve még nem mutatták be a nagyközönségnek, ezért a nemzeti hírügynökség elhatározta, hogy az „Arcok a 20. századból” című kiállításon ízelítőt ad a fotóművész munkásságából. A tárlat anyagát Keleti Éva, Prima Primissima díjas fotóművész állította össze. A kiállítási képek válogatásánál elsődleges szempontként szerepelt, hogy a mai embereket is megérintse.

A kiállításon látható fotókon szereplők közül sajnos már csak nagyon kevesen vannak az élők sorában, így: Ferrari Violetta, Gyarmati Dezső, Kállai Ferenc, Székely Éva, valamint

Tabányi Mihály EMeRTon életmű-díjas harmonikaművész, aki a megnyitó díszvendége.

A kiállítást megnyitja: Závada Pál, Kossuth-díjas író

Vince Mátyás, az MTI elnöke

Kiállítási adatok és tények:

A kiállítás ingyenesen megtekinthető 2010. április 9-ig, hétköznapon, 9-19 óra között.
Helyszín: a Magyar Újságírók Országos Szövetségének új székháza

Budapest VI. kerület, Vörösmarty u. 47/a

A kiállításon 101 db kép kerül bemutatásra.
A kiállított fotók mérete:

* 90 db 30 cm x 40 cm
* 10 db 50 cm x 60 cm
* 1 db 70 cm x 100 cm

A fotók az MTI előfizetői számára az interneten, a Fotóbank rendszeren keresztül is elérhetők.

Details

Start:
2010, March 11 @ 12:00 CET
End:
2010, April 10 @ 20:00 CET
Cost:
Free
Event Tags:
, ,