Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Van egy perced? – Alkoss! – művészeti pályázat fiataloknak Örkény szellemében

2012, June 9 @ 20:00 - 2012, July 14 @ 20:00 CEST

Free
legmereszebb.jpg

Örkény István életművének tágabb körben történő megismertetése és népszerűsítése céljából a Hungarofest Nonprofit Kft. a 2012-es emlékévben fiatal és lelkes Örkény rajongók alkotta Salver Productions Kft. kezdeményezését támogatja és együttműködésben művészeti pályázatot hirdet.
„Van egy perced? – Alkoss!”

Örkény István életművének tágabb körben történő megismertetése és népszerűsítése céljából a Hungarofest Nonprofit Kft. a 2012-es emlékévben fiatal és lelkes Örkény rajongók alkotta Salver Productions Kft. kezdeményezését támogatja és együttműködésben művészeti pályázatot hirdet.

„Van egy perced? – Alkoss!”

Örkény István a 20. századi magyar irodalom egyik legeredetibb hangú, megkerülhetetlen alakja. Egypercesei és drámái kivételesen széles olvasóközönség körében népszerűek és ismertek a groteszk megközelítésnek köszönhetően. A 2012-es emlékévben a pályázat kiírói az Örkény-életmű értékét és frissességét új formában, új fórumokon kívánják bemutatni a közönségnek. Szeretnénk, ha más művészeti ágak segítségével is Örkény abszurd szemüvegén
keresztül, mindannyian egy új aspektusból tudnánk magunkra és a minket körülvevő világra pillantani. Célunk, hogy minél többször tegyük fel ezt a szemüveget, nevessünk többet és gondolkodjunk el az Örkény-művek tanulságain!
A Hungarofest és a Salver Productions Kft., Örkény életművének tágabb körben történő megismertetése és népszerűsítése céljából művészeti pályázatot hirdet annak érdekében, hogy fiatal tehetségeink és kreatív elméink az örkényi groteszk szemléletmód újraértelmezésével bemutatkozhassanak és bekerülhessenek a köztudatba. Mi más nyújthatna jobb inspirációt, mint Örkény groteszk világa?
Célunk, hogy minél több fórumon és formabontó módon mutassuk be Örkény jellegzetes stílusát, az életmű frissességét és értékeit. Más művészeti ágak alkotóit arra szeretnénk inspirálni, hogy kreativitásukkal olyan műalkotásokat hozzanak létre, amelyek üzenetükben és tartalmukban az író munkásságához hasonlóan elgondolkodtatják a közönséget az Egypercesek és más Örkény-művek tanulságain. A pályázat célja továbbá az országban jelenlévő, gyakran rejtett innováció és kreativitás felfedezése, bemutatása, és köztudatba
emelése. Minden olyan kulturális, művészeti alkotással lehet pályázni, amely akár egy művészeti ágat (film, fotó, grafika) képvisel, vagy akár a művészeti ágak közötti választóvonalak elmosódását szemlélteti, legyen szó képzőművészetről, iparművészetről, népművészetről, illetve mindezek audiovizuális megjelenítéséről.

Az Örkény 100 pályázat keretében az alábbi négy kategóriában lehet pályázni:
1) Rövidfilm
2) Fotó
3) Grafika
4) Vegyes művészeti kategóriák

2) Örkény 100 – Fotópályázat
– pályázni egyénileg lehet
– minden pályázó választhat, hogy egyetlen képben interpretálja gondolatait, vagy egy maximum öt képből álló képszekvenciát fogalmaz meg
– minden pályázó maximum két pályamunkát küldhet be, az alábbi módokon: 1db önálló kép és egy maximum 5db képből álló szekvencia, vagy 2db önálló kép, vagy 2db maximum 5db képből álló szekvencia. Tehát egy pályázó, 10db fotográfiánál többet nem tölthet fel a saját regisztrált profiljába!
– a művek bármilyen technikával készülhetnek (analóg, vagy digitális)
– a tartalmat befolyásoló képmanipuláció (pl. retusálás) nem megengedett! Vágás, fényelés, színezés stb. tehát tartalmat nem befolyásoló módosítás megengedett.
Technikai követelmények, leadás módja:
Felbontás, fájlméret, kiterjesztés: Az előzsűrizésre beküldött előnézeti kép (vagy képek) minimális felbontása 1 Megapixel, maximális korlát nincs, a fájl mérete azonban nem haladhatja meg az 1MB-ot! A fájl kiterjesztése: JPEG
A kép/képek eredeti felbontása nem lehet kisebb, mint 5 Megapixel, képpontsűrűsége nem lehet kisebb, mint 300 dpi. Maximális felbontás és méret nincs megszabva. Az eredetileg készített digitális fotófájl kiterjesztése: JPEG, TIFF, RAW
A fent megadott méretek és felbontások egyaránt vonatkoznak a digitálisan készített, illetve az analóg módon készített, majd digitalizált képekre!
A pályázati anyaggal kizárólag a fenti követelményeknek megfelelve és az
orkenyistvan.hu/orkeny100-palyazatok oldalra feltöltve lehet nevezni, a „Nevezés menete” részben ismertetett ’A’ pontnak megfelelően. Itt kell feltüntetni, hogy a készített kép/képek analóg, vagy digitális technikával készültek. Személyes átadásra, postai küldésre ebben a pályázati kazegóriában nincs lehetőség!
A díjátadón bemutatásra kerülő képek végső méretezésével, nyomtatásával, keretezésével és installációjával kapcsolatban a szervezők személyes tájékoztatást adnak a továbbjutóknak. A méretezés, nyomtatás, keretezés és installáció költségei nem a pályázót terhelik!
A fotópályázat zsűrielnöke: Oravecz István fotografikus
A legfrissebb hírek és információk megtalálhatóak az alábbi weboldalon:
orkenyistvan.hu/orkeny100-palyazatok

Díjazás:
Az egyes kategóriák I. helyezettjei a Hungarofest Nonprofit Kft. felajánlásában: 40 000 Ft, a II. helyezettek: 20 000 Ft a III. helyezettek: 10 000 Ft pénzjutalomban, valamint a támogatók által felajánlott értékes ajándékokban részesülnek.

Minden 14. életévét betöltött, 30 évnél nem idősebb magyar állampolgár pályázhat újonnan elkészített saját művészeti alkotásával. Legfeljebb két művészeti alkotással lehet pályázni kategóriánként. A pályaműveket 2012. július 15-én éjfélig kell elkészíteni és leadni. Eredményhirdetés: 2012. július 31-ig. Az értékes díjak kiosztását követően a legjobb művészeti alkotásokat a Hungarofest és a Salver Productions kiállítja.