Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Vágy képek 1999 – 2003 BAKOS, Gábor és WEBER, Imre fotókiállítása

2003, October 8 @ 20:00 - 2003, December 9 @ 01:00 CEST

Free
Vágy képek 1999 - 2003

Kortárs művészet és közönség rendhagyó találkozásának lehetünk tanúi a Ludwig Múzeum e tárlatán. Az alkotók újfajta figyelemmel fordulnak a megrendelő felé, mikor arra vállalkoznak, hogy személyes vágyaikat jelenítik meg.

Kortárs művészet és közönség rendhagyó találkozásának lehetünk tanúi a Ludwig Múzeum e tárlatán. Az alkotók újfajta figyelemmel fordulnak a megrendelő felé, mikor arra vállalkoznak, hogy személyes vágyaikat jelenítik meg.

Kortárs művészet és közönség rendhagyó találkozásának lehetünk tanúi a Ludwig Múzeum e tárlatán. Az alkotók újfajta figyelemmel fordulnak a megrendelő felé, mikor arra vállalkoznak, hogy személyes vágyaikat jelenítik meg. Eltérően a megelőző évszázadok reprezentatív portréhagyományaitól, a Vágyképek modelljei nem hatalmasok és nem hírességek. Olyan hétköznapi személyek ők, akiknek vágyai mindannyiunk számára ismerősek lehetnek.
A Vágyképek egyfajta műhelymunka keretében, az alkotók és megrendelők szoros és barátságos együttműködése révén jöttek létre. Ennek során az alkotók interjút készítettek a kiválasztott személyekkel. Műveik e szöveges dokumentumok nyomán kapnak eredeti és újszerű formát, messzemenőkig tiszteletben tartva a hitelesség szempontjait. A modellek vágyait a művészet sajátos, mondhatni mágikus ereje révén, olyan módon teljesítik, hogy belehelyezik őket az általuk elképzelt képi világba. Így az iskolás lány királynőként jelenik meg a zöld mezőn, édesanyja apró erdei manó, s Kósa L. Aldolf miniszterelnökként ad át kitüntetést fiának. Az alkotó visszatér tehát rég elveszett szerepkörébe, vágyteljesítő “varázsló”.
E művek képi nyelve egyszerre játékos és közérthető. Nyersanyaguk vizuális környezetünk megannyi képi töredéke, nyomatok, rajzok, privát és sajtófotók. Az alkotók találékonyan, amolyan “képgerillákként” alkotnak új valóságot tömegkultúránk képtörmelékeiből. Így e számítógép segítségével komponált printek képi világa mindannyiunk számára ismerős. Némelyik családi fotót vagy sajtódokumentumot imitál, más részük kereskedelmi plakátokat idéz. Jótékony illúzióteremtés ez, mely végső soron vágyaink beteljesülésével bíztat.
A két művész 1999 óta készíti “vágy-képeit”. Az egyes művek már szerepeltek különböző kiállításokon, azonban a négy új művel kiegészített teljes sorozat a Ludwig Múzeum kiállításán látható első alkalommal.

Helyszín: Ludwig Múzeum
Cím: 1014 Budapest, Szent György tér 2.
Budavári Palota, “A” Épület
További infomációk: Bethlenfalvy Bálint, sajtóreferens
Tel: (1) 375 7848, (1) 375 9175
E-mail: bethlenfalvy@ludwigmuseum.hu
Nyitva: hétfő kivételével 10 – 18 óráig, csütörtökön 10 – 20 óráig

Details

Start:
2003, October 8 @ 20:00 CEST
End:
2003, December 9 @ 01:00 CEST
Cost:
Free
Website:
http://www.ludwigmuseum.hu