Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Tréfa a reggelihez – a Három Hét Galéria első Hommage pályázata

2011, April 21 @ 20:00 - 2011, June 25 @ 20:00 CEST

Martin Munkacsi: Tréfa a reggelihez

Pályázati felhívás
1.

Kiírás
A Három Hét Galéria első alkalommal hirdeti meg „Hommage” pályázatát.
Részben igazodva a retro ma már mindennapi jelenségéhez, olyan pályázatot hirdet meg a – főként kortárs fotográfiával foglalkozó – galéria, mely terveink szerint 2011 után is minden évben megrendezésre kerül.

Pályázati felhívás

1.

Kiírás
A Három Hét Galéria első alkalommal hirdeti meg „Hommage” pályázatát.
Részben igazodva a retro ma már mindennapi jelenségéhez, olyan pályázatot hirdet meg a – főként kortárs fotográfiával foglalkozó – galéria, mely terveink szerint 2011 után is minden évben megrendezésre kerül.
A pályázat mindenkori célja a tisztelgés mellett, hogy friss, előremutató, fantáziával megáldott műveket mutasson be. Nem titkoltan lehetőséget szeretne adni azok számára is, akik eddig egy-egy szűk szakmai zsűri által elvárt igényeknek nem tudtak megfelelni. A pályázat tehát mindenki számára nyitott, a színvonalat csak a versengés komolysága fogja meghatározni.
Minden évben egy elismert fotográfus egyetlen kiválasztott képe adja majd a kiindulási alapot. Lehet a pályázó célja ennek „másolása” is saját szemléletével fűszerezve, de sokkal inkább arra számítunk, hogy a kép olyan inspiráló erővel bír majd, hogy az alkotó továbbgondolva az ismert képet olyan előremutató alkotást hoz létre, melynek alapja ugyan a kép, mégis átszakítva a kiírás korlátait, meglepi magát, a közönséget, a zsűrit.
Idén Munkácsi Márton „Tréfa a reggelihez” című képe áll a középpontban.

Martin Munkacsi (1896-1963)

Mindig mozgásban, állandó készenlétben, örökös keresésben és felfedezésben hozta létre életművét, a folyamatos helyváltoztatást pedig, amely lételeme volt, a képzelet terébe is kiterjesztette. A személyes legendák, viszonyok és véletlen találkozások szövevényének nagy részéről a mai napig sem tudjuk a pontos igazságot, a sztori azonban magával ragad: kimerevített pillanatai a fotótörténet emblematikus ikonjaiként állnak előttünk.

Az exkluzív nyelv, amelyet beszélt, újítóvá avatta. Szót értett a pesti utcával, a tánccal, arisztokratákkal, szót értett a nőkkel. Kikiáltották az évszázad divatfotósának, de vajon érdekelte-e a divat, vagy csakis az ember? A test, a mozgás, a nyüzsgés, a lehetetlen nézőpontok és szokatlan helyzetek?

A valóság arcait kutatta, és újraértelmezve tette magáévá. Az életet kereste, és csupa játékos részletét tárta a néző elé; az életet élte, és ösztönösen ragadta meg mindazt, ami belőle számára nagyszerű volt.
A táncos-színész Tibor von Halmay és Vera Mahlke kávészünetét ábrázoló Tréfa a reggelihez (Berlin, 1933 k.) világosan bizonyítja, hogy Munkacsi egyedi hangja nem pusztán ösztönösségéből fakadt: nem elég, ha egy modell ugrik, egy másik falra mászik, vagy fejen áll.

Az hommage-pályázathoz kiválasztott fotó a tavaly bemutatott életmű-kiállításnak azon darabja, mely meglátásunk szerint egyetlen képbe sűríti az alkotó spontán személyiségéből adódó könnyedséget, a technikai tudást igazoló magabiztosságot, s azt a szemléletet is, mely a fotográfiát, mint egy életérzés közvetítő eszközét használja.

2.

A pályázat zsűrije

Békefi Dóra – a Marie Claire Magazin képszerkesztője
Erős Orsolya – art director
László Zsuzsi – grafikus
Aknay Csaba – fotográfus
Kincses Károly – fotomuzeológus

3.

A pályázat technikai követelményei, a benyújtás módja, határideje:
Egy pályázó maximálisan 3 db képet küldhet be. Sorozat nem adható be.
A kép készülhet digitális kamerával, vagy bármely analóg technikával, ekkor azonban a képet digitalizálni kell. Beadható bármely grafikai eljárással alakított kép is, ám a zsűri ekkor nem a technika alkalmazását, hanem az alkalmazás tartalmát, a képhez hozzátett értéket fogja elsődlegesen vizsgálni.
A benyújtás módja kétlépcsős:
Első lépésben a pályázáshoz elég minimum 600, maximum 1000 pixel (hosszabbik oldal) nagyságban, közepes jpg tömörítéssel elmentett állományt beküldeni az info@haromhet.hu e-mailcímre. A beérkezett pályázatokat e-mailben igazoljuk vissza. A kiállításra kiválasztott és díjazott műveket kell csak később, kérésre, nagy méretben benyújtani. Ehhez a minimális elvárás, hogy a digitális állomány legalább 8 mp-es kamerával készüljön, szkennelt állomány esetében pedig a hosszabbik oldal érje el a 70 cm-t 300 dpi felbontás mellett. A bekért képeket a galéria szerverére kell majd feltölteni, melynek adatait a nyertesek és kiállítók válasz emailben kapják meg. A bekért eredeti képek elküldhetők a galéria címére is bármely adathordozón:
Három Hét Galéria 1114 Budapest, Bartók Béla út 37.
A képek elnevezése: vezetéknévkeresztnévképszám.jpg, pl: kovacsgabor1.jpg

4.

Pályázati naptár

A pályázat benyújtásának határideje (kisméretű képek feltöltésének határideje): 2011. június 26. éjfél
A kiállítandó képek alkotóit emailben értesítjük az eredményről legkésőbb 2011. július1. éjfélig
A nyomtatható méretű képek feltöltésének, illetve adathordozón való beérkezésének határideje 2011. július 8.
A kiállítás megnyitója: 2011. július 20. szerda 19 óra, a Három Hét Galériában.

5.

A pályázat díjazása
A nyertes pályázó 100. 000,- Ft értékű fotóműterem-használatot nyer.
További 9 pályázó kiállításra kerülő képének nagyítását a kiíró vállalja, a képekkel a szerzők szabadon rendelkeznek a kiállítás bezárását követően.

A nyertes, és döntőbe válogatott alkotások 2011. július 20tól, szeptember 20 ig lesznek láthatóak a Három Hét Galériában.

6.

Képek értékesítésének lehetősége
A Három Hét Galéria értékesítheti a kiállított képeket a szerző előzetes, írásbeli hozzájárulásával, mellyel kapcsolatban minden anyagi és jogi tartalmat külön szerződésben rögzít a kiállító művésszel.

7.

A pályázat jogi háttere
Pályázhat minden természetes személy, aki a pályázati kiírás feltételeit elfogadja.
A pályázó kizárólag saját, eredeti alkotásával pályázhat. E feltétel megsértése esetén a pályázat érvénytelen. A pályázó a kép beküldésével egyben a pályamunkájáról ki is jelenti, hogy az saját szerzői műve, azzal nem sért más szerzői jogot valamint tudomásul veszi, és magára nézve elfogadja a szerzői és felhasználói jogokról szóló tájékoztatást.
A pályázat kiírója a pályázat és a későbbi pályázatok, továbbá a pályaművekből rendezendő kiállítás népszerűsítésével kapcsolatban jogosult a pályaművek díjmentes felhasználására minden esetben, a pályázó nevének feltüntetése mellett.
A kiíró díjmentesen jogosult a művek kiállítására, továbbá díjmentesen használni az alkotást a kiállításhoz kapcsolódó reklámok offline és online megjelenéseihez.
A pályázó hozzájárul ahhoz, hogy a pályázat kiírója a pályaműről készült reprodukciót -esetlegesen- könyv alakban, illetve elektronikus formában megjelentesse és ennek érdekében a pályázat kiírója számára nem kizárólagos, de korlátlan időre szóló felhasználási jogot ad a pályázó nevének feltüntetése mellett.
A pályázat kiírója a pályázati kiírásban leírtak megváltoztatásának jogát fenntartja.
A pályázat kiírója a hozzá benyújtott adathordozókat nem őrzi meg, nem tárolja. A kiíró a pályaműveket fokozott gondossággal kezeli.
A határidő után beérkezett pályamunkákat nem áll módunkban elfogadni.

Három Hét Galéria

Details

Start:
2011, April 21 @ 20:00 CEST
End:
2011, June 25 @ 20:00 CEST
Event Category:
Event Tags:
, ,