Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Tiltott Zóna Nyitott Fotográfiai Műhely

2005, January 20 @ 01:00 CET

Free

Ovis program – varosrol a varosnak – a neten

Ovis program – varosrol a varosnak – a neten

A műhelymunka során olyan – elsősorban budapesti – helyeket látogatunk meg, ahol sok mindent lehet fotózni, sőt, érdemes is, de nem lehet bejutni csak úgy, ha az ember épp arra jár. A foglalkozások 2-3 órásak lesznek (persze bárki csatlakozhat vagy távozhat kedve szerint korábban vagy később a csoporthoz). A helyszíneket és az időpontot a jelentkezőkkel egyeztetjük, először is a helyszínekre várunk javaslatokat. Az időpontokat illetően annyiban kell majd alkalmazkodni, hogy nem mindegy, milyenek a fényviszonyok, és mikor tudnak minket fogadni a helyeken.

Jelentkezni lehet: az ovis@index.hu címen és a 06 – 20 – 351 – 99 53 -as telefonszámon, Benedek Hajnalnál.

Hogy milyen helyekre látogatnánk el? Eddigi ötleteink:

Háztetők és tetőterek és más magas helyek:

Deák téri szürke ház tetőtere (magánlakás, remek kilátás); Párisi Udvar (szecessziós bérház a Ferenciek terén); Blaha Lujza téri torony; Madách téri épületegyüttes kertes(ített) tetőtere; toronydaruk (kis létszám esetén valósítható csak meg).

Üres házak:

Balettintézet (Andrássy út); Divatcsarnok (Andrássy út); Sajtópalota (Blaha Lujza téri korábban Népszabadság székház); Ifjúsági Park; Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga; Úttörő áruház (Kossuth Lajos utca).

Nyitott helyek zárt részlegei:

Színfalak mögött: Állatkert, Vidámpark, Fővárosi nagycirkusz zárás után; Operaház, Bábszínház, más színházak kulisszái; fürdők zárás után; múzeumraktárak.

Föld alatt: metró (zárás után és a közönség elől elzárt részek); Sziklakórház; fővárosi csatornarendszer.

A foglalkozásokat önköltséges alapon szervezzük, a helyszínen tett látogatásért a legtöbb esetben vélhetően fizetni kell majd, de ez az összeg fejenként nem lesz túl magas. (Ha elég sokan leszünk, párszáz, maximum ezer forint elég lesz mindenkitől.)

Egyéb technikai háttér: mindenki hozza a saját felszerelését, azt egészen biztos, hogy nem tudunk adni. Analóg géppel dolgozóknak fekete-fehér 24 kockás filmet (Forte) 100Ft/db áron tudok szerezni, nem túl nagy mennyiségben.

A foglalkozásokon a csoportvezető én (Benedek Hajnal) leszek, de a gyakorlatban ez úgy fog kinézni, hogy akinek segíteni kell, annak szívesen, de a “mit és hogyan fotózol” teljesen fakultatív. Arra felügyelek mindössze, hogy minden rendben legyen, ne legyünk egymás útjában, és ha valakinek technikai kérdése van – miért lett rossz, bemozdult a kép, becsípte a filmet a gép és hasonlók – rendelkezésre állok. Emellett a haladóbbak segíthetik a kezdőbbeket, szóval ha minden jól megy, a foglalkozásvezetők többen is lesznek.

Ha igény van rá, előzetesen tarthatunk egy-két tanóra jellegű foglalkozást, ahol a fotózás alapjait magyaráznám (magyaráznánk?) el az érdeklődőknek, hogy ne a helyszínen húzzuk ezzel a rendelkezésünkre álló időt.

A fotózások, esetleg több, egy témára, hasonló helyszínre koncentráló foglalkozás után tartunk majd egy-egy elemző beszélgetést, amikor megnézzük egymás képeit, megvitatjuk, ki mit csinált jól, rosszul vagy csak másképp.

A műhelymunka a legjobb képekből összeállított kiállítással és katalógus kiadásával zárul majd. A kiállítás és a katalógus költségeit pályázati forrásokból szeretnénk finanszírozni majd, tehát nem önköltségen! Ezen kívül a különböző közös költségekre (leginkább a helyszín, esetenként világítás, utazási költségek) is igyekszünk külső forrásokat megnyerni, hogy minél kevesebb pénzbe kerüljön végül a műhelymunkában való részvétel. (Sőt, a szervezésért-oktatásért sem kérek pénzt, továbbá a kiállítás és a katalógus esetlegesen felmerülő bevételeit is méltányosan, a részvétel arányában osztjuk el a fotózók között, ezt már most megígérhetem.)

Az első foglalkozás tavasszal lesz, amint az időjárás lehetővé teszi, és fél órán keresztül a napfelkeltére váró egyhelyben-állás közben nem fagy le az ember csupasz keze (ez nem elriasztás akart lenni J) Az utolsó foglalkozás időpontja teljes mértékben a résztvevők lelkesedésétől és a különböző helyszínek számától függ majd.

További kérdésekre választ kaphattok emailen: ovis@index.hu

Details

Date:
2005, January 20
Time:
01:00 CET
Cost:
Free
Event Tags:
Website:
http://hi.zpok.hu/ovis/nozone.htm|http://budapest.photobloggers.org/viewtopic.php?t=17