Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Think Tank Photo 2013 – elindult a kreatív fotósok pályázata!

2013, September 16 @ 20:00 - 2013, October 21 @ 09:00 CEST

Free
thinktank.jpg

A legkreatívabb valóság-képek és fantázia-képek készítőit díjazza a “Be Ready “Before The Moment!” mottójú fotópályázat kiírója, a Think Tank Photo Hungary.A hivatásos és műkedvelő fotósok pályamunkáit október 21-ig várják.

A legkreatívabb valóság-képek és fantázia-képek készítőit díjazza a “Be Ready “Before The Moment!” mottójú fotópályázat kiírója, a Think Tank Photo Hungary.
A hivatásos és műkedvelő fotósok pályamunkáit október 21-ig várják.

Az aktív fotósok életét kiváló minőségű fotóstáskáival és kiegészítőivel segítő amerikai Think Tank Photo cég magyarországi bemutatkozását a legkreatívabb hazai fotósoknak bemutatkozási lehetőséget nyújtó fotópályázattal indítja. A beküldött pályamunkákból szakértő zsűri választja ki a legeredetibb alkotásokat, a fődíj mindkét kategóriában 150.000 Ft értékű Think Tank termékre beváltható vásárlási utalvány. A második helyezettek 100.000 Ft, harmadik helyezettek 70.000 Ft értékű utalványt kapnak, a közönségdíj értéke 30.000 Ft, további különdíjak 95.000 Ft értékben. Nevezési díj nincs.

A fotósok támogatását küldetésének tekintő Think Tank – magyarul: Agytröszt – ötletgazdái közt a Pulitzer díjas sajtófotós Deanne Fitzmaurice és az utcai pillanatképek (street photography) szakértője, Kurt Rogers is tevékeny szerepet vállal, segítve a tervezőket, hogy a fotósok igényeihez alkalmazkodva olyan termékeket fejlesszenek, amelyek megkönnyítik, hogy minden felszerelés kéznél legyen a nagy pillanatokban, akár zsúfolt nagyvárosi utcán, akár sziklás hegyi ösvényen hever az adott téma.

A cég „Be Ready „Before The Moment” jelmondatát zászlójára tűző fotópályázat az egy gondolattal a pillanat előtt járó fotósokat szólítja meg, akik tudják, az eléjük táruló valóság elemeiből mit, hogyan és miért akarnak képpé változtatni.

A pályázat résztvevőinek körét a kiíró nem korlátozza, hivatásos és hobbi fotósok, fotós képzések hallgatói és a mesterségbeli tudás fortélyait autodidakta módon elsajátítók alkotásait egyaránt szívesen fogadják. Egy pályázó maximum 10 fotót vagy fotósorozatot küldhet be. Egy fotósorozat maximum 9 képből állhat, és egy pályaműnek számít.

A fotográfiai kreativitás különféle megnyilvánulási formáit és az alkotói fantázia szárnyalását a kiíró minél kevésbé szeretné korlátozni. A pályázatra 2 kategóriában várják az alkotásokat:

1, Valóság-képek (Megtalált képek)

Ebbe a kategóriába a kiírók elsősorban társadalmi, kulturális vagy környezeti témákat feldolgozó dokumentarista fotográfiákat és képriportokat várnak, amelyek vizuálisan megragadó és egyedi látásmódot tükröző módon mutatják be az emberek, az épített környezet valamint a természet kapcsolatát, a különféle földrajzi és társadalmi körülmények közt formálódó emberi sorsokat.
Az utcai pillanatfelvételek mellett ide tartoznak a nyilvános helyeken (utcák, parkok, terek, közlekedési eszközök, nyilvános rendezvények helyszínei stb.) készült dokumentum-, riport- és eseményfotók, épületfotók és zsánerképek is. A műfajtól független cél: bemutatni a városi környezet és lakóinak kölcsönhatását, az egyéni életeseményeket a társadalmi közeg és az épített környezet kontextusában vizsgálni, fotóba vagy fotóesszébe fogalmazni a folyamatosan változó emberalkotta környezet átalakulásait, a pusztulás és építés pillanatait és ami a kettő közt van.

Inspiráció: www.deannefitzmaurice.com, www.kurtrogersphotography.com

A kisebb-nagyobb emberi települések lakóinak bemutatása mellett ebbe a kategóriába tartoznak a hegyek, folyók, tengerek és erdők szárnyas, uszonyos, kettő- négy-, hat-, nyolc vagy akár százlábú lakóit természetes élőhelyükön bemutató fotók is. Várjuk a természet kisebb-nagyobb csodáinak újszerű ábrázolásait, az egyedi nézőpontból készült tájképeket, növény- és állatfotókat, makro felvételeket és asztrofotókat, az élet metamorfózisainak képbe zárt esszenciáját. Ugyanúgy, ahogy a városi közegben készülő fotóknál is a kapcsolatok képi megragadására buzdítjuk a pályázókat, a természetfotóknál is a környezet élő és élettelen alkotóelemeinek viszonyát, az élőlények egymásrautaltságát és szimbiózisát bemutató természetfotókat értékeljük leginkább.

A képmódosító eljárásokat ebben a kategóriában kérjük mellőzni.

2, Fantázia-képek (Kitalált képek)

Ebben a kategóriában helye van az összes elképzelt lénynek és kitalált helyszínnek, jöhetnek a felépített díszletek közti megrendezett szituációk, multiexpós felvételek, trükkök és effektek, semmi sem szab gátat az egyéni történetek legszabadabb elmesélésének. Várjuk az alkotói fantázia mélységeiben készült búvárfotókat, a lecsupaszított érzésekről rögzített művészi aktokat, a mindennapi élet egymást sodró eseményeinek felismerhetetlenségig egymásbamosott vagy tűéles táncfotóit. Sem a képalkotó módszereket, sem a témaválasztást nem szeretnénk korlátozni, a társadalmi, kulturális és környezeti témák egyedi feldolgozásait ebben a kategóriában is szívesen fogadjuk.

Megjegyzés: A fotográfiai kreativitás számtalan módon valósulhat meg, reméljük, ezt a pályázati anyag tükrözi majd. Mindkét kategóriában minél több alakját szeretnénk megpillantani annak a titokzatos és nehezen megragadható jelenségnek, amitől az elkészült kép túllép a puszta dokumentáláson és vizuális síkon valósítja meg „az igazat mondd, ne csak a valódit” felszólítást. A félreértések elkerülése végett fontosnak érezzük leírni, hogy kreatív fotón nem a különféle effektek használatát értjük, lehet egy minden módosító eljárás nélkül készült portré vagy tájkép is kreatív, mint ahogy kerülhet elő a photoshop bugyraiból is minden egyedi ötletet nélkülöző kép.

A pályaműveket szakértő zsűri értékeli:

A zsűri elnöke:
• Eifert János fotóművész

A zsűri tagjai:

• Daróczi Csaba fotográfus, a 2012-es Év Természetfotósa és a Varázslatos Magyarország pályázatok fődíjasa, a naturArt Magyar Természetfotós Szövetség tagja, a PillanArt Magyar Esküvőfotósok Egyesületének elnöke
• Dozvald János újságíró, fotóművész
• Gőbölyös Luca Balogh Rudolf-díjas fotóművész, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Fotográfia alapszak szakvezetője, főiskolai docens
• Sopronyi Gyula Balogh Rudolf díjas fotográfus, fotóriporter, a Magyar Fotóművészek Szövetségének és a Magyar Fotóriporterek Szövetségének elnökségi tagja, a National Geographic rendszeres munkatársa

A zsűri mindkét kategóriában egy I., egy II. és egy III. díjat ítélhet oda. A zsűrinek joga van kiemelkedő képet másik kategóriába áttenni és díjat nem kiadni.

A legjobb pályamunkák online közönségszavazáson vesznek részt.

Pályázati naptár:

Pályázati regisztráció és képfeltöltés kezdete: 2013. szeptember 16.
Pályázati anyag véglegesítése: 2013. október 21. reggel 8 óra
A zsűrizés (zárt, online közvetítéssel) időpontja: 2013. október 26.
Közönségszavazás (online): 2013. október 29. – november 15.
Kiállításra kerülő képek nagyfelbontású változatának beadása: 2013. október 31-ig
Ünnepélyes díjátadó és k iállítás kezdete: 2013. november 16.

A Think Tank Photo Hungary kategóriánként 3-3 díjat oszt ki.

Díjak:
I. díj: 150, 000 Ft értékű Think Tank termék vásárlási utalvány
II. díj: 100,000 Ft értékű Think Tank termék vásárlási utalvány
III. díj: 70,000 Ft értékű Think Tank termék vásárlási utalvány

Közönségdíj: 30,000 Ft értékű Think Tank termék vásárlási utalvány

Különdíjak:

A Pigmenta a legsikeresebb egyedi és sorozat természetfotó készítői számára ajánlott fel két, egyenként 20.000 Ft értékű, Giclée művészi nyomat készítésére felhasználható ajándékutalványt.

A Bestfotókönyv a legsikeresebb egyedi és sorozat streetfotók készítőinek ajánl fel 5 díjat, 60 oldalas fotókönyv nyomtatásra felhasználható 11.000 Ft értékű ajándékutalvány formájában.

Pályázati anyag beküldése:

A pályázati anyagokat a pályázók előzetes regisztráció után tölthetik fel a pályázati szerverre. A szerveren minden felhasználónak csak a saját adatállományaihoz van hozzáférési joga. A megadott adatokat a kiíró és a pályázat szervező adatbázisában rögzíti, azokat harmadik félnek nem adja ki. A pályázó a regisztrációval hozzájárul személyes adatai rögzítéséhez és a pályázatban szereplő feltételek szerinti kezeléséhez, továbbá nevének a pályázattal kapcsolatos nyilvánosságra hozatalához, amennyiben a díjazottak közé kerül.

A szerver 2013. szeptember 16-tól 2013. október 21. reggel 8 óráig fogad el feltöltéseket.

Az utolsó napokban a feltöltés lassulhat, ezért kérjük a pályázókat, lehetőség szerint minél hamarabb töltsék fel és véglegesítsék pályázati anyagaikat. A zsűri elé csak a véglegesített pályázatok kerülhetnek.
A szakmai zsűri először online, nem nyilvánosan szűkíti a pályaművek számát. Nyilvános zsűrizésre csak a formai feltételeknek és a kategória tartalmának megfelelő, etikailag kifogásolhatatlan, előzsűrizett fotók kerülhetnek, amelyek közül 2013. október 26-án választják ki a nyertes alkotásokat és a kiállításra szánt fotókat. A zsűrizés folyamata csak online, a www.fotoklikk.eu címen lesz követhető. A kiállításra kiválasztott képek közönségszavazáson vesznek részt október 29-től online, a pályázat facebook oldalán (http://www.facebook.com/ThinkTankPhotoHungary) Az eredményhirdetésre a díjátadás napján, 2013. november 16-án kerül sor, melyről a pályázókat emailben értesítjük.

Technikai és egyéb feltételek

A pályaművek kizárólag digitális formában, a megadott szerverre történő feltöltés útján adhatók be, az oldalon történt pályázati regisztráció után. Mindenki csak a saját készítésű fotókkal pályázhat. Egy pályázó 10 egyedi képet vagy sorozatot adhat be.

Az első kategóriába beadott képek utómunkájánál csak a teljes képre vonatkozó kismértékű digitális módosítások megengedettek: a szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation) és fényerő/kontraszt (brightness/contrast) beállítása és az eredeti kép készítése közben keletkezett fényérzékelőre tapadt por hagyta nyom eltávolítása.

A második kategóriába beadott pályamunkáknál korlátozás nélkül alkalmazhatóak a képmódosító eljárások. A kép aránya vágással megváltoztatható, több kép is felhasználható egyetlen kép elkészítésénél (panoráma, HDR, mélységélesség-növelő technikák alkalmazása).

Képfile technikai feltételei:
File-típus: JPEG, a legmagasabb képminőséggel elmentve
Méret: hosszabbik oldal, fekvő kép esetén 1400 pixel, álló kép esetén 1050 pixel

Minimális eredeti méret: 5 Mpixel – kb. 2592 x 1944 pixel

A pályázaton legalább 5 megapixel (kb. 5 millió pixel) felbontású eredeti képpel lehet részt venni, melynek kicsinyített 1400×1050 pixeles változatát kell feltölteni. A 3. fordulóba bejutott képekről külön értesítés után feltöltendő a nagyfelbontású változat maximum 10 megapixel (kb. 10 millió pixel) méretű változata, amely maximum 16 MB méretű lehet.
A megadott paraméterektől eltérő digitális anyagokat nem áll módunkban elfogadni.

A pályázó adatait nevezéskor az online regisztrációkor, a képekhez tartozó képcímet és képaláírást a képek feltöltésekor adják meg. A kép mellett megadott cím fog szerepelni a kiállított kép alatt. A zsűrizés után a kiválasztott képek szerzőitől bekérjük nagyfelbontású képeiket a pályázati felületen. A nagyfelbontású képek feltöltésére két nap áll rendelkezésre, az ezt elmulasztó pályázók kizárják magukat a díjazottak közül.

Szerzői és személyiségi jogi feltételek:

Pályázni kizárólag olyan fotókkal lehet, amelyeknek egyedüli és kizárólagos szerzője a pályázó, továbbá nem sértik harmadik személyek személyhez fűződő jogait. Amennyiben a beadott fotók mégis megsértik más személyek szerzői vagy egyéb személyhez fűződő jogait, akkor az abból fakadó bármilyen igény tekintetében a pályázó teljes jogi felelősséggel tartozik és köteles a P&A FOTO Nagyker Kft. (Think Tank Photo Hungary) -t mindennemű jogi igény érvényesítése alól mentesíteni.

Pályázó a pályázat megküldésével díjigényéről kifejezetten lemond az alábbi felhasználások tekintetében, illetve a fotók pályázatra való elküldésével díjigény nélkül engedélyezi, hogy:
• a pályázat zsűrizésével kapcsolatosan a fotók a http://thinktank-fotopalyazat.fotoklikk.eu oldalon zárt formában, kizárólag a zsűri tagjai számára, online módon hozzáférhetőek legyenek;
• a Think Tank Photo aFotoKlikk.euarchívumában időbeli korlát nélkül tárolhassa a fotókat.

A fotók ettől eltérő célokra való felhasználására a P&A FOTO Nagyker Kft. (Think Tank Photo Hungary) csak külön szerződés alapján jogosult.

Details

Start:
2013, September 16 @ 20:00 CEST
End:
2013, October 21 @ 09:00 CEST
Cost:
Free
Event Tags:
, , , , , , ,
Website:
http://thinktank-fotopalyazat.fotoklikk.hu/