Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Theoretical and Critical Problems of the Margins Today – Okwui Enwezor előadása a Ludwig Múzeumban

2013, February 19 @ 18:00 - 20:00 CET

© Szőcs Tekla / Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum Adattára

A marginalitás elméleti és kritikai problémáinak napjaink művészetében való megjelenését vizsgáló előadássorozat záró előadását Okwui Enwezor tartja a Ludwig Múzeum könyvtárában 2013. február 19-én 17 órakor.

A marginalitás elméleti és kritikai problémáinak napjaink művészetében való megjelenését vizsgáló előadássorozat záró előadását Okwui Enwezor tartja a Ludwig Múzeum könyvtárában 2013. február 19-én 17 órakor.

Több mint húsz évvel a rendszerváltás után, a globalitás, az egymással vetélkedő eszmék sokféleségének korában, beszélhetünk-e még marginálitásról, s vajon marginális helyzetben van-e a kortárs közép-kelet-európai művészet? A Ludwig Múzeum előadássorozatának célja, hogy új megvilágításba helyezze a Kelet és Nyugat kapcsolatát, a centrum és periféria kérdéseit a művészetben, a világ vezető művészetteoretikusainak segítségével.
Amióta a Keletet és Nyugatot elválasztó berlini fal leomlott, az utóbbi két évtizedben egyre több a hatalmas mega-kiállítások, biennálék, triennálék száma Európától, Ázsián át, Dél-Amerikáig. Növekedett az érdeklődés az egykori szocialista országok avant-garde, neo-avantgarde művészete iránt, csakúgy mint a dél, a Balkán, az egykori gyarmatok művészete iránt. De van-e olyan művészetelmélet, amely valóban számol ezeknek a régióknak a művészettörténetével, s ha igen hogyan? S ez az új globalizált művészetvilág hat-e a művészi produktumokra?
Okwui Enwezor teoretikus, művészettörténész, kritikus, kurátor, a müncheni Haus der Kunst igazgatója. 2002-ben a kasseli Documenta 11 művészeti igazgatója volt, számos nemzetközi kiállítást kurált, köztük a 2. Johannesburgi Biennalét (1997), a dél-koreai 7. Gwangju Biennalét, ő rendezte a New York-i International Center of Photography Archive Fever. Uses of the Document in Contemporary Art (Archivum láz. Dokumentumhasználat a kortárs képzőművészetben) című kiállítást, valamint kiállításokat rendezett egyebek mellett a New York-i P.S.1-ban, a Guggenheim Museumban, az Art Institute of Chicagóban. Tanított többek között a San Francisco Art Institute-ban, a University of Pittsburgh-on, a Columbia Universityn. Tevékenységében kiemelt figyelmet fordít az afrikai művészetre, a marginalitás kérdéseire.

Az előadás nyelve angol.

A sorozatot az Open Society Institute támogatja.

Details

Date:
2013, February 19
Time:
18:00 - 20:00 CET
Event Category: