Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Találkozás a természettel, az Év Természetfotósa 2005 fotópályázat

2005, June 11 @ 20:00 - 2005, August 1 @ 20:00 CEST

Free
nyilvanos-elozsurizes-talalkozas-a-termeszettel-az-ev-termeszetfotosa-2005.jpg

Természeti értékeink, csodálatos tájaink, egyedülálló élővilágunk és a természet megragadott ritka pillanatai bemutatásán keresztül, a természetvédelmi és biológiai ismeretterjesztés, a társadalom szemléletformálása és esztétikai értékítéletének fejlesztése érdekében, a Magyar Természetfotósok Szövetsége (naturArt) és a Magyar Természetfotós Társaság (Nimród), fő Támogatóikkal, – a Dunapack Papír és Csomagolóanyag Rt-al, a Magyar Természettudományi Múzeummal, valamint a Canon Hungária Kft-vel, mint a pályázat fő szakmai támogatójá

Természeti értékeink, csodálatos tájaink, egyedülálló élővilágunk és a természet megragadott ritka pillanatai bemutatásán keresztül, a természetvédelmi és biológiai ismeretterjesztés, a társadalom szemléletformálása és esztétikai értékítéletének fejlesztése érdekében, a Magyar Természetfotósok Szövetsége (naturArt) és a Magyar Természetfotós Társaság (Nimród), fő Támogatóikkal, – a Dunapack Papír és Csomagolóanyag Rt-al, a Magyar Természettudományi Múzeummal, valamint a Canon Hungária Kft-vel, mint a pályázat fő szakmai támogatójával közösen meghirdetik, hagyományos természetfotó pályázatukat:

“Találkozás a természettel, az Év Természetfotósa 2005” címmel, az alábbi kategóriákban:

1. Kezünkben a Föld

Az Ember és a Természet közötti kapcsolat, felelőségünk természeti környezetünkért.

2. A madarak viselkedése

A 2.-3.-és 4.-ik kategóriába kizárólag olyan képek nevezhetők, amelyek az egyes állatfajokat, azok vadon élő példányait (!) természetes környezetükben (!) ábrázolják, azok érdekes jeleneteket, akciókat, eseményeket örökítenek meg a szigorú etikai és esztétikai követelményeknek megfelelően.

3. Az emlősök viselkedése

4. Az állatok viselkedése

Ebbe a kategóriába a 2.- 3.-ik kategóriába nem sorolható állatokról készült felvételek nevezhetők.

5. Állatok szemtől szemben

Közel- és makro-felvételek, állatportrék az állatvilág törpéitől az óriásokig.

6. Vadon élő növények és gombák

Az élőhelyektől a mikrovilágig.

7. Kompozíció, forma és kísérletezés

Természeti témák absztrakt megjelenítése, amelyet a zsűri kizárólag esztétikai szempontok alapján bírál el. Különösen fontosnak tartjuk, hogy ebben a kategóriában teret biztosítsunk azoknak a kísérletező alkotóknak, akik természeti témájú képeiket a hagyományos kategóriákba nem sorolhatják.

8. Tematikus kategória: Story (Egy természeti jelenség, esemény, történet, riportszerű bemutatása, maximum 5 képpel.)

9. Tájak

Természeti- és kultúrtájak, amelyek hűen szemléltetik egy táj szépségét, vagy, érintetlenségét, vadságát.

10. A víz az élet forrása

A cím tartalmának megfelelő kötetlen témájú természetfotó.

11. Élet a vízfelszín alatt

A víz alatti élővilág bemutatása.

12. Napnyugtától napkeltéig

Minden olyan állatfotó indítható, amely a megadott időszakban készült. Ha látszik, akkor a napkorongnak legalább részben a horizont alatt kell lennie!

13. Ifjúsági kategória (Felső korhatár 22 év, az 1983. szeptember 1.-után születettek pályázhatnak.) Kötetlen témájú természetfotók az első 12 kategória bármelyikéből.

Díjak és nyeremények:

A kiírók a felsorolt kategóriákban az első három helyezett fotót díjazzák, a zsűri döntése alapján “Az Év Természetfotósa 2005” címet a legkiemelkedőbb kollekciót beküldő egyéni pályázó nyeri el.

A zsűri által legjobbnak ítélt felvétel az “Az Év Természetfotója 2005” díjat kapja. (A kategóriagyőztes képek legjobbja)

Az ifjúsági kategória győztese az “Az Év Ifjú Természetfotósa 2005” címet nyeri el.

Nagygyörgy Sándor díj: az emlősök kategóriában kiemelkedő kollekcióval pályázó a Nimród különdíját kapja .

Dr. Tildy Zoltán-díj: A kategóriákon túl pályázni lehet a naturArt által kiírt, Dr. Tildy Zoltán-díjra, amelyet annak a 30 év alatti pályázónak ítélnek oda, aki a legszínvonalasabb kollekciót küldi be a “Madarak és viselkedésük” kategóriában.

“A Tájképek mestere” különdíj: A legjobb nagyformátumú tájfotó (24 x 36 mm-nél nagyobb formátumú analóg felvétel) különdíja a StudioLine Kft felajánlása, pénzdíj és egy kisplasztika.

A FotoKlikk különdíja:

A Magyar Fotográfiai Múzeum, mint a FotoKlikk internetes portál alapítója, egy Dr. Vajda Ernő által készített, eredeti felvételt ajánl fel 250 000 Ft értékben a legművészibb felvételért .

ZOOM Magazin különdíja: Az Év Legkreatívabb felvétele díját az a felvétel nyeri, amely a szakértő zsűri döntése alapján technikai és esztétikai értékein túl alkotójának egyéni látásmódjáról, a hagyományos ábrázolási módokon túlmutató szemléletéről, a téma kreatív megközelítéséről tanúskodik. Díjazás: pénzdíj és kisplasztika.

A Story kategória díjalapját a National Geographic Magyarország szerkesztősége ajánlotta fel.

Díjalap: mintegy 3 millió Ft öszdíjazás, közte a Canon Hungária professzionális gépvázai, vásárlási utalványai, valamint a Fuji Film Magyarország kft . professzionális diafilmjei, továbbá pénzjutalom.

Elbírálás:

A pályamunkákat neves fotós szakemberek bírálják el, akiket a kiírók jelölnek ki. A díjazottak és kiállítók a zsűrizés eredményéről szeptember 30-ig a nevezési lapjukon megadott címen értesítést kapnak. A kiírók a zsűri elé csak a formai feltételeknek, valamint a kategória tartalmának megfelelő, etikailag kifogásolhatatlan, előzsűrizett fotókat bocsátanak.

Nevezési díj: 2000 Ft, amit a pályázati csomagban szereplő utalványon kell legkésőbb a nevezési határidő végéig (augusztus 1.-ig) befizetni.

Pályázati csomag igényelhető a zsila.sandor@fenyecset.hu, info@sonaris.com info@winterfair.hu címen.
Postán: Magyar Természetfotósok Szövetsége (naturArt) 1123 Budapest, Táltos u.15/B a borítékra vagy az emil címzésébe kérjük ráírni: Év természetfotósa 2005.

Telefonon információ nem kérhető!

A beküldési határidő: augusztus 2.
(a személyesen leadott pályázatok -cím a pályázati csomagban- beadási határideje július 29.)

Elő zsűri: Nyilvános elő zsűri a Magyar Természettudományi Múzeum Semsey termében
augusztus 6. (kb. 500 db-ra szűkíti a képeket a zsűri, ez a döntő mezőnye.)

Nyilvános zsűrizés:

Zsűrizés helyszíne: a Magyar Természettudományi Múzeum Semsey terme augusztus 13.
(Az esetleges időpontváltozásokról a pályázókat értesítjük!

Díjazottak és kiállítók értesítése: szeptember 10.

A kiállítás megnyitása, ünnepélyes díjkiosztó: Az érintettek értesítést kapnak, a várható helyszíne és időpontja: Budapest, Magyar Természettudományi Múzeum 2005 október 14. péntek 15h.

Pályázati feltételek:

A pályázat nyilvános, hivatásos és amatőr fotósok, nevezhetnek.
Pályázni olyan analóg vagy digitális úton készített dia pozitívekkel 6 x 17 cm-es méretig, amelyek a kiírók pályázatain kiállítva még nem szerepeltek!
A kiállításra analóg és digitális úton rögzített dia egyaránt beküldhető, de csak olyan digitális fényképezőgéppel rögzített képeket lehet (dia formában!) nevezni, amiknek az eredeti, módosítatlan kép fájlja kérés esetén a bírálók rendelkezésére bocsátható.
A pályázatra csak diaképeket lehet beküldeni!

További részletek a pályázati csomagban!

Details

Start:
2005, June 11 @ 20:00 CEST
End:
2005, August 1 @ 20:00 CEST
Cost:
Free
Event Category:
Event Tags:
, , , , ,