Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Szépirodalom, fotográfia, világzene – egy este, egy színpadon.

2013, June 13 @ 21:00 - 23:00 CEST

Free
alomvolgy_kepkoncert_plakat_web.jpg

Álomvölgy – Az üresség felfedezése címmel került bemutatásra 2012 őszén az első magyar, egész estés fotófilm, Vancsó Zoltán alkotása, amelyben egy sajátos technikával készített fotósorozatot kísért egy előre megkomponált elektronikus ambient zene. A Művész és a Toldi moziban vetített fotófilm sikerén felbuzdulva ezúttal élő zenei kísérettel kerül bemutatásra a számos új felvétellel bővült rendhagyó sorozat. Az esten a horhos projekt – a Mészöly-díjas költő, Győrffy Ákos és a Bajdázó zenekar tagjai – különleges atmoszférájú világzenei produkcióval kísérik a vetítést.

Álomvölgy – Az üresség felfedezése címmel került bemutatásra 2012 őszén az első magyar, egész estés fotófilm, Vancsó Zoltán alkotása, amelyben egy sajátos technikával készített fotósorozatot kísért egy előre megkomponált elektronikus ambient zene. A Művész és a Toldi moziban vetített fotófilm sikerén felbuzdulva ezúttal élő zenei kísérettel kerül bemutatásra a számos új felvétellel bővült rendhagyó sorozat. Az esten a horhos projekt – a Mészöly-díjas költő, Győrffy Ákos és a Bajdázó zenekar tagjai – különleges atmoszférájú világzenei produkcióval kísérik a vetítést.

Az Álomvölgy képkoncert fotói a természetnek, az ember eredendő, evilági otthonának szívét keresik, azt a titokzatos, sugárzó középpontot, ahol mindannyian egyek vagyunk. A sorozat egyfajta helyreállítási kísérletként értelmezhető. A képek e pontra fókuszálnak, megpróbálják a forma mögötti formátlant, a színek mögötti színtelent ábrázolni. Sorozatba rendezésük ennek a keresésnek a csendes, megrendítő története.

A képsorozathoz készülő zene a maga eszközeivel ugyanebben a keresésben vesz részt. Ahogy Hamvas Béla írta, az egész világegyetem folyamatosan zenél, a csillagoktól a fák lombjáig, az óceánoktól a békalencsés pocsolyáig. Ebben a hangóceánban élünk, az univerzum végtelen zenéjének részei vagyunk magunk is. A sorozathoz készülő instrumentális zene a természetben rögzített hangok (madárcsicsergés, patakcsobogás, szélzúgás, a tűz ropogása) felhasználásával kíván egyfajta meditációs hátteret biztosítani a képek szemléléséhez. A zene célja, hogy egynemű hullámzásával kikapcsolja a néző felszínes, nappali tudatát, és felszabadítsa a figyelem, a koncentráció általában rejtve maradó csatornáit. A hallható így előkészíti a terepet a láthatónak, hogy aztán együttesen nyissák meg szándékaink szerint azt az ösvényt, amely a nézőt-hallgatót önnön belső tájainak feltérképezésében is segíti.

A projekt egyetlen alkalommal kerül bemutatásra!

Időpont: 2013. június 13. 20:00
Helyszín: MOM Kulturális Központ (Budapest, XII. Csörsz u. 18.)

Győrffy Ákos – Rövid szakmai önéletrajz
1996 óta jelennek meg verseim, esszéim és kritikáim irodalmi folyóiratokban és napilapokban (Élet és Irodalom, Jelenkor, Holmi, Bárka, Vigilia stb.). 2007 és 2009 között heti rendszerességgel írtam tárcákat a Magyar Hírlapba, 2008-ban pedig havi rendszerességgel a litera.hu internetes irodalmi portálra. Öt önálló kötetem jelent meg eddig, a legutóbbi 2012-ben Haza címmel a Magvető Kiadónál. Két kötetem német fordításban is megjelent, ezen kívül megjelentek írásaim/verseim angol, bolgár és szlovén nyelven is.
Önálló köteteim: A Csóványos északi oldala (Accordia Kiadó, 2000), Akutagava noteszéből (JAK-Ulpius, 2004), Nem mozdul (Magvető, 2007), Havazás Amiens-ben (Magvető, 2010), Haza (Magvető, 2012)
Fordításban: Aus Akutagawas Notizblock (Rimbaud Verlag, Aachen, 2005), Regungslos (Pop Verlag, München, 2012)
Díjak: Gérecz Attila Díj (2000), Polisz Költészeti Díj (2002), Móricz Zsigmond-ösztöndíj (2008), Sziveri János Díj (2009), Nemzeti Kulturális Alap alkotói támogatása (2009, 2012), Zelk Zoltán Díj (2010), Márciusi Ifjak Díj (2010), Artisjus Irodalmi Díj (2011), Szépirodalmi Figyelő Díj (2012), Mészöly Miklós Díj (2013)

________________________________________
Vancsó Zoltán – Rövid szakmai életrajz
1998-tól 2003-ig több ízben elnyeri a Pécsi József-ösztöndíjat, 2001-ben Hungart ösztöndíjat kap, 2002-ben pedig neki ítélik a Budapest Fotográfiai ösztöndíjat. 2003-ban Balogh Rudolf-díjjal tüntetik ki. 2004-ben két hónapot tölt Párizsban, az André Kertész-ösztöndíjnak köszönhetően, ebben az évben William Klein-nel közös kiállítása nyílik a budapesti MEO-ban. 2005-ben és 2008-ban a Nemzeti Kulturális Alapprogram alkotói ösztöndíját nyeri el. 2005-ben készül el Sóhajtenger – Kuba címmel első slide show-ja, amely a fotográfia történetében először a hazai filmforgalmazásba is bekerül: nagy sikerrel vetítik a mozikban Wim Wenders: Kívül tágasabb című filmje előtt eme 6 perces alkotását. 2006-ban elnyeri a MAOE alkotói ösztöndíját is. 2010-ben az EISA Maestro Fotópályázaton elért első helyezésének köszönhetően a Fotó-Videó Magazin az Év fotósa címet ítéli oda neki. 2011-ben az on-demand könyvkiadás vezetőjének, a Blurb-nek nemzetközi fotókönyv pályázatán (Photography Book Now 2011) két díjat is elnyer, egy szakmai és egy közönségdíjat. 2012-ben a Budapest Galéria művészcsere programjában egy hónapos lisszaboni alkotói ösztöndíj nyertese.
Vancsó céltudatossággal és igényességgel tárja műveit időről időre a közönség elé; 1995 és 2011 között 33 önálló és 20 csoportos kiállítása volt számos neves magyar és nemzetközi galériában. 2002-től 2012-ig 13 önálló fotóalbuma jelent meg.
Nevéhez kötődik az első, magyar, egész estés fotófilm, amelyet Álomvölgy – Az üresség felfedezése címmel nagy sikerrel mutattak be 2012 szeptember 20-án a budapesti Művész moziban. Ezt a rendhagyó alkotást a Budapest Film forgalmazásában eddig 65 alkalommal vetítették az Art mozihálózatban.

Vancsó Zoltán: Hárs-hegy, 2011

Vancsó Zoltán: Tirol, 2012

Vancsó Zoltán: Budapest, 2011

Vancsó Zoltán: Bakony, 2012