Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Széman Richárd: Dokumitológia

2009, December 10 @ 18:00 - 2010, January 24 @ 01:00 CET

Free
szemanr.jpg

Széman Richárd: Dokumitológia c. kiállításának megnyitójára 2009. december 10-én, csütörtökön 17.00 órakor kerül sor a Mai Manó Galériában.

A kiállítást megnyitja: Trencsényi Zoltán, újságíró, közreműködik: Joe Fritz, klarinéton.
A kiállítás kurátora: Kincses Károly, fotómuzeológus

Széman Richárd: Dokumitológia c. kiállításának megnyitójára 2009. december 10-én, csütörtökön 17.00 órakor kerül sor a Mai Manó Galériában
.

A kiállítást megnyitja: Trencsényi Zoltán, újságíró, közreműködik: Joe Fritz, klarinéton.
A kiállítás kurátora: Kincses Károly, fotómuzeológus

„Fent nevezett személy nehezen beskatulyázható alkotó. Minden bizonnyal fotográfus, mert képei ezzel az eljárással készülnek, meg látok is mindig nála fényképezőgépet. De ugyanakkor gyűjtő is, olyan ember, aki nem rest lehajolni egy elgurult tárgyért, beletúrni a lomtalanítás kupacába, ha hagyják. Mindenféle régi tárggyal, elmúlt korok embereivel, avítt tudásokkal veszi körül magát, s ebben láthatólag igen jól érzi magát. Amúgy meg újságíró is, meg helytörténész is, meg még ki tudja mi minden, de elsősorban, az összeset megelőzve, homo ludens, egy igazi játékos elme.
A Manó Házban most kiállított fényképei is ennek a sokféleségnek a jegyében készültek. Mindegyik kép többrétegű, sokolvasatú, mindegyiken elmosolyodhatunk, nosztalgiázhatunk, vagy elfacsarodhat a szívünk, kinek-kinek aktuális lelkiállapota szerint. Széman képei a mi álomvilágunk, a mi múltunk, a bennünk lapuló emlékek kulcsos fadoboza, ezért szerintem nem lesz néző, akit a kiállított negyedszáz kép valamelyike érintetlenül hagyna. Vagy ha igen, akkor komoly a baj.” (Kincses Károly, kurátor)

Dokumitológia
(Mert az idő könyörtelen jonatán)

Koncz Zsuzsa dalának sorai emígyen félreértve lettek titokzatosak számomra gyerekkoromban. Szóból kép, képből titok. Talán nem véletlen volt ez az elhallás.

A fény rajzolta kép mindig dokumentum. Az események, a tájak, házak, terek arca, a portrék, látszólag a legegyszerűbb mindennapi dolgok, mind az idő mozaikkockái. Nyílik a zár, rávillan a sötét doboz mélyére, és az itt lét illanó pillanatokba sűrűsödött képét egy barnuló papírra mentjük, ami szintén elporlad egykor, de legalább elodázzuk az elkerülhetetlent.

Ha utazom, mindig megragadnak a málló vakolatok, befalazott ablakok, megtört stukkók, a múlt eldugott, szégyellt maradványai, eltűnőben, mint a macskakőn játszó árnyék. Mint régi fényképeinek arcain merengő idős ember rója rejtett, sötét szobája mélyét, járom a hátsóutcákat. Nagy ritkán elém bukkan a múltból valami furcsa figura, kalapban, vagy zsebkendővel a fején, hatalmas esernyőt lóbálva, vagy öreg, döccenős kerékpárját tolva.

Gyerekkorom óta gyűlnek körém a képek. A padlás utazóládájából, nagyi diófa komódjának recsegve sikító fiókjából, poros gerincek, sárguló könyvlapok, szakadt bőrfedelek illatát árasztó antikváriumokból. Hagyom, hogy időnként beleszóljanak az életembe.

Tavaly elmúltam ötven éves, és játszani kezdtem. Egy képzelt aranykor nagybajuszú keménykalapos, sétapálcás mitológiai isteneit, virágkosár kalapú istennőit támasztottam fel. Járkáljanak csak a roggyant, zöld mohás falak, matt ablakok közt, ami az ő virágkorukban még frissen vakolt volt, fényes ablakairól sikítva pucolta a foltokat az összegyűrt újságpapír. Ágáljanak csepűrágók mitológiai tereken, mosolyogjon rájuk a hold. Lepjék el sárkányok a tejutat. Bolyongjanak mai Pukkok, Zubolyok nagyapáink kertjeiben. Oberon, a tündérkirály pedig széles mosollyal ügyel rájuk. (Széman Richárd, 2009. október 12.)

Széman Richárd (szül.: 1958. július 12, Budapest)

1993 Bálint György Újságíró Iskola fotoriporter szakán tanult, majd

szabadúszó fotoriporter és kulturális újságíró /a 168 óra, Hócipő, Reform, Elite,
Füstölgő, Premier magazinoknál/, valamint
Reklámfotókat készít a Maláta „sörirodalmi és korcsma-kulturális folyóiratnak”.
Külső munkatárs az ABN AMRO Bank belső terjesztésű kétheti lapjánál.

1996 – 2001 a Starface Színész és Modellügynökség fotósa, majd
2001 – 2003 az ügynökség fotóműtermének vezetője.

Utcaszínházakat fényképez, amely munkái megjelentek különböző színházi szakmai folyóiratokban, könyvekben és online felületeken.

2006 Budapest XVI. kerület épített világa címmel albumot jelentetett meg Lantos Antal
Helytörténésszel, és Tóth Miklós főépítésszel közösen.

2007 -től a XVI. Kerületi Helytörténeti füzetek illusztrátora és képszerkesztője.

2009 a XVI. kerületi Helytörténeti Gyűjtemény munkatársa, a digitális archívum
kialakításán dolgozik.

Képei megtalálhatóak a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményében.

Több éven keresztül tagja volt a MUOSZ-nak, és a mai napig tagja a Magyar Fotoriporterek Társaságának.

A kiállítás INGYENESEN megtekinthető 2009. december 11 – től 2010. január 24 – ig minden hétköznap 14.00 és 19.00 óra, hétvégén 11.00 és 19.00 óra között, kivéve a januárban várható leltár napjaiban.

Details

Start:
2009, December 10 @ 18:00 CET
End:
2010, January 24 @ 01:00 CET
Cost:
Free
Event Tags:
, , , , ,
Website:
http://www.maimano.hu/kismano/20091210_szeman/index.html