Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Szalai Tibor – Vincze László Fénykalligráfiák 1981

2011, November 22 @ 19:00 - 2012, January 20 @ 19:00 CET

Free
Toldi Fotógaléria, plakát, 1981

Kevesen emlékeznek arra,hogy a Toldi mozi pincéjében Reha György kitalált és évekig működtetett egy fotógalériát. 30 éve 1981-ben itt, a Toldi Fotógalériában nyílt meg egy kiállítás, mely a FÉNYKALLIGRÁFIÁK címet kapta. A fotó bizonyos helyzetekben tökéletesebben képes leírni a mozgást, az elmozdulást mint a film. A sötétben állványra helyezett kamera, mint memóriatár funkcionál, a fényforrás minden pillanatban belegravírozza helyét a fényérzékeny anyagba, a nagatívba; az expozíció után megjelenik az a mozgáspálya, melyet a szem nem képes összerakni, ebben a formájában soha nem lát.
Kevesen emlékeznek arra,hogy a Toldi mozi pincéjében Reha György kitalált és évekig működtetett egy fotógalériát. 30 éve 1981-ben itt, a Toldi Fotógalériában nyílt meg egy kiállítás, mely a FÉNYKALLIGRÁFIÁK címet kapta. A fotó bizonyos helyzetekben tökéletesebben képes leírni a mozgást, az elmozdulást mint a film. A sötétben állványra helyezett kamera, mint memóriatár funkcionál, a fényforrás minden pillanatban belegravírozza helyét a fényérzékeny anyagba, a nagatívba; az expozíció után megjelenik az a mozgáspálya, melyet a szem nem képes összerakni, ebben a formájában soha nem lát. A FÉNYKALLIGRÁFIÁK 24 darabja négy építészhallgató fénysketchekből készített tanulmánya. A második sorozat 1982-ben készült ugyanott, ahol Toldis anyag, a BME Bercsényi Kollégium termében.
Papírmaszkokkal, geometrizált hasábokkal öltöztetett férfialakok tablói ezek.
Egy meghatározatlan, időtlen színpadkép szereplői, a későbbiekben Szalai Tibor által markánsan a Brettschneider Architekturában folytatott képi világ előzménye.

Kotsis István- színészet
Salamin Ferenc- színészet
+ Szalai Tibor- színészet
Vincze László- fotó,színészet

Details

Start:
2011, November 22 @ 19:00 CET
End:
2012, January 20 @ 19:00 CET
Cost:
Free