Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Steina Vasulka: Szférák – videoinstalláció

2006, November 24 @ 19:00 - 2007, February 28 @ 01:00 CET

Free

Helyszín: PIXEL GALÉRIA -Jövő Háza Központ, C épület
(Budapest II., Kis Rókus u. 16 – 20.)

Megnyitja: Steina Vasulka és Beke László művészettörténész


Steina Vasulka: Szférák című kiállítása a Pixel Galériában

Helyszín: PIXEL GALÉRIA -Jövő Háza Központ, C épület
(Budapest II., Kis Rókus u. 16 – 20.)

Megnyitja: Steina Vasulka és Beke László művészettörténész


Steina Vasulka: Szférák című kiállítása a Pixel Galériában

Az izlandi születésű, hegedűsnek tanult Steina Vasulka a médiaművészet legendás alakja.
Zenészként a Prágai Konzervatóriumban töltött ösztöndíja alkalmával ismerte meg férjét, a legenda másik szereplőjét, a cseh Woody Vasulkát. 1964-es házasságukat követően New York-ba költöztek, ahol Steina a korai videó-eszközök megjelenésétől kezdődően használja ezt a médiumot.
A műfaj olyan úttörőivel együtt, mint Nam June Paik kísérletezi ki és tágítja a technika adta lehetőségeket, így többek közt neki is köszönhető, hogy a videó is a képzőművészet eszköztárába került.
Férjével és Andres Mannikkal 1971-ben megalapítják a “Kitchen”-t, mely az elektronikus média egyik legfontosabb helyszínévé válik.
A videó és audió jelek manipulálása révén az elektronikus kép és hang lényegének megismerésére törekednek. A kísérletek eredményeképpen olyan korszakos munkák születnek, mint az 1997-es Velencei Biennálé izlandi pavilonjában bemutatott “Orka”, vagy a Midi-hegedűvel előállítható videoképek.
A férjével Woody-val közösen, és az önállóan alkotott műveit a médiaművészet klasszikus alkotásai között tartják számon.
A Pixel Galéria számára készített “Szférák” című videoszekvenciái, korábbi műveinek (Machine Vision, Of the North, Seven Spheres) a továbbfejlesztett változatai. Ezek egy speciális eszköz, egy motorok által mozgatott lencse- és tükörrendszer ill. egy Boris elnevezésű szoftver által generált videomátrixok: a felvett képek egy bolygószerű alakzat terében jelennek meg, a mikrotörténések, a tájrezdülések szférikus dimenziókat öltve beszélnek a mi kis sárgolyónk ökoszisztémáinak sérülékenységéről.

Július Gyula
Kurátor

Details

Start:
2006, November 24 @ 19:00 CET
End:
2007, February 28 @ 01:00 CET
Cost:
Free
Event Tags: