Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

naturArt – Az Év Természetfotósa 2009

2009, April 14 @ 20:00 - 2009, April 28 @ 00:59 CEST

Free
etf2009.jpg

PÁLYÁZATI KIÍRÁS

Hazánk és Földünk természeti értékeinek, csodálatos tájainak, egyedülálló élővilágának és a természet megragadott ritka pillanatainak bemutatásán keresztül a természetvédelmi és biológiai ismeretterjesztés, a társadalom szemléletformálása és esztétikai értékítéletének fejlesztése érdekében, a Magyar Természetfotósok Szövetsége (naturArt) meghirdeti hagyományos természetfotó pályázatát, immár tizenhetedik alkalommal.

KATEGÓRIÁK:

1. Kezünkben a Föld

PÁLYÁZATI KIÍRÁS

Hazánk és Földünk természeti értékeinek, csodálatos tájainak, egyedülálló élővilágának és a természet megragadott ritka pillanatainak bemutatásán keresztül a természetvédelmi és biológiai ismeretterjesztés, a társadalom szemléletformálása és esztétikai értékítéletének fejlesztése érdekében, a Magyar Természetfotósok Szövetsége (naturArt) meghirdeti hagyományos természetfotó pályázatát, immár tizenhetedik alkalommal.

KATEGÓRIÁK:

1. Kezünkben a Föld
Az ember és a természet közötti kapcsolat, felelősségünk természeti környezetünkért.

2. A madarak viselkedése
A 2., 3., és 4. kategóriába kizárólag olyan képek nevezhetők, amelyek érdekes jeleneteket, akciókat, eseményeket örökítenek meg!

3. Az emlősök viselkedése

4. Az állatok viselkedése
Ebbe a kategóriába a 2. és 3. kategóriába nem sorolható állatokról készült felvételek nevezhetők.

5. Az állatok szemtől szemben
Közel- és makro-felvételek, állatportrék az állatvilág törpéitől az óriásokig.

6. Növények és gombák
Vadon élő növényekről és gombákról készült felvételek az élőhelyektől a mikrovilágig, melyek kiemelik az ábrázolt fajok szépségét, különlegességét.

7. Kompozíció, forma és kísérletezés
Természeti témák absztrakt megjelenítése, amelyet a zsűri kizárólag esztétikai szempontok alapján bírál el. Ebben a kategóriában teret biztosítunk azoknak a kísérletező alkotóknak, akik természeti témájú képeiket a hagyományos kategóriákba nem sorolhatják.

8. Tájak
Természeti- és kultúrtájak. Olyan természetfotókra számítunk, amelyek hűen szemléltetik egy táj szépségét, vadságát, vagy érintetlenségét.

9. Élet a vízfelszín alatt
A víz felszíne alatt készült természetfotók nevezését várjuk.

10. Napnyugtától napkeltéig
Olyan állatfotók nevezésére számítunk, amelyek a megadott időszakban készültek. Ha látszik, akkor a napkorongnak legalább részben a horizont alatt kell lennie!

11. FotoZoo – kézhez szokott vadállatok
Ebbe a kategóriába a nem vadon, nem természetes élőhelyükön, hanem kontrollált körülmények között – állatkertben, vadasparkban, akváriumban, terráriumban stb. – készült állatfotók nevezhetők, akár látszik az épített környezet, akár nem. Feldolgozható témakörök: az ember és a természet közötti kapcsolat, viselkedés, portré, kompozíció, forma és kísérletezés, víz alatti és éjszakai témák.

12. Ifjúsági kategória
Kötetlen témájú természetfotók nevezhetők ebben a kategóriában. A felső korhatár 18 év, azaz itt csupán azok pályázhatnak, akik 1991. május 1. után születtek.
Az életkoruk szerint ifjúsági kategóriába tartozó pályázók saját döntésük szerint nevezhetnek az ifjúsági, VAGY a felnőtt kategóriákban.
– Kategóriától függetlenül, díjazásban részesül a három leginkább humoros felvétel.
– A legszebb magyarországi tájkép is különdíjat kap.

DÍJAZÁS:

A kiíró és támogatói a felsorolt kategóriákban az első három helyezett fotót díjazzák. A kategóriák díjazottjai pénz-, illetve tárgyjutalomban részesülnek, és támogatóink ezen túlmenően, számos értékes különdíjat is felajánlottak. A díjak összesen mintegy bruttó 1.500.000 Ft értékűek.
Fődíjak:
Hazánk legrangosabb szakmai elismerését, „Az Év Természetfotósa 2009” kitüntető címet a legkiemelkedőbb kollekciót beküldő egyéni pályázó nyeri el. A díj a pénzjutalom mellett a Kiss Jenő szobrászművész által alkotott kisplasztika.
A fődíj birtokosa a hagyományok szerint a következő évben a zsűri tagja lesz.

„Az Év Természetfotója 2009”díjat a zsűri által legjobbnak ítélt kategóriagyőztes felvétel kapja.
Az ifjúsági kategória győztese az „Az Év Ifjú Természetfotósa 2009” címben részesül.
A naturArt által kiírt Dr. Tildy Zoltán-díjat annak a 24 év alatti pályázónak ítélik oda, aki a legszínvonalasabb kollekciót küldi be a „Madarak viselkedése” kategóriában.

Újdonság, hogy díjazásban részesül a három leginkább humoros felvétel, kategóriától függetlenül. Továbbá idén a legszebb magyarországi tájkép is különdíjat kap.

ETIKAI ELVÁRÁSOK:

Követelmény mindenekelőtt, hogy a beküldött felvételek természetes körülmények(!) között készüljenek, hiteles mondanivalót tükrözzenek, és etikai szempontból ne legyenek kifogásolhatóak! Az egyes állat- és növényfajokról készült felvételek vadon élő példányokat ábrázoljanak természetes környezetükben.Ennek igazolására a nevezés, mint nyilatkozat szolgál. Ez alól kivételt képez a 11. kategória, amelyben viszont csak kontrollált körülmények között élő állatok felvételei nevezhetők. Amennyiben etikai aggály merül fel a pályázatra küldött képekkel kapcsolatban, úgy a kiíró kötelezheti a szerzőt a felmerültek írásban való tisztázására, és ennek ismeretében dönt a képek további sorsáról.

ELBÍRÁLÁS:

A pályamunkákat neves fotós szakemberek bírálják, akiket a kiíró jelöl ki. A zsűrizés háromfordulós. A második fordulóban a zsűri kb. 400 darabra szűkíti le a pályaművek számát. A zsűrizés második fordulója nyilvános, annak teljes menetét a www.fotoklikk.eu on-line közvetíti az interneten. A kiállításra kerülő kb. 100-120 kép kategória helyezési sorrendjét és a díjakat a zsűri ismét zárt ülésen dönti el.
A kiíró és a zsűri döntései ellen jogorvoslatnak helye nincs!
A zsűri eddig visszaigazolt tagjai:
– Eifert János – fotóművész, a zsűri elnöke,
– Dombovári Tibor – fotóművész, Az Év Természetfotósa 2002,
– Kármán Balázs – fotóművész, Az Év Természetfotósa 1993, 1994, 1996, 2000,
– Lóránt Attila – fotográfus, író
– Markovics Ferenc – fotóművész /Magyar Fotóművészek Szövetsége
– Radisics Milán – természetfotós, riporter
– Ifj. Vitray Tamás – a National Geographic Magyarország vezető szerkesztője

SZERZŐI JOGOK:

A pályázaton résztvevők nevezésükkel egyidejűleg hozzájárulnak képeik kiállítási katalógusban, vagy az azt helyettesítő albumban és a kiállítást propagáló egyéb elektronikus és nyomtatott publikációkban, valamint a zsűrizés internetes közvetítése során való térítésmentes megjelenéséhez. Az elmúlt évekhez hasonlóan, a tervek szerint, a kiállításra kiválasztott képek anyagából „Az év természetfotói Magyarország 2009” címmel album jelenik meg az Alexandra kiadó gondozásában. Az albumból a szerzők 1-1 ingyenes példányt kapnak. A pályázat kiállításához készített papírképek (1-1 darab nagyítás) a vándorkiállítás után a kiíró tulajdonába kerülnek.
A kiíró és a támogatók fenntartják maguknak a jogot, hogy a pályázat zsűrizésével egyidejűleg egyéb kiadványaikhoz képeket válogassanak. E képek felhasználására csak a szerzővel való egyeztetés után, megfelelő honorárium ellenében kerülhet sor!
A kiíró a beküldött képeket a pályázat promóciója céljából térítés nélkül felhasználhatja nyomtatott és elektronikus formában, a szerző feltüntetésével (ahol ez technikailag lehetséges).

PÁLYÁZATI FELTÉTELEK:

A pályázat nyilvános, arra a magyar hivatásos és amatőr fotósok egyénileg nevezhetnek – kivéve az előző év fődíjasát, aki meghívást kap a zsűri tagjai közé. Olyan digitális és analóg úton készített felvételekkel lehet nevezni, amelyek a kiíró pályázatain díjazva, illetve kiállítva még nem szerepeltek. A zsűri nem diákat, hanem projektorral vetített digitális pályaműveket értékel! Ezért pályázni az eredeti képről készített, az alábbi adatoknak megfelelő kisméretű JPEG formátumú képekkel lehet, amelyeket a világhálón át kell feltölteni az etf.naturart.hu honlapra 2009. április 15-27. között. A szerző által használt kamera eredeti képarányai mellett (pl. 4:3) kizárólag 1:1, 1:1.5, 1:2, 1:3 (ekvivalens: 60 x 60, 24 x 36, 60×120, ~60 x 170 mm) arányú képek nevezhetők.
A formai követelmények megtartásának ellenőrzése, a zsűrizés akadálytalan lebonyolítása és a kiállítás előkészítése céljából a pályázatnak az alábbiakat kell tartalmaznia:

A: Analóg pályázati anyag esetén:
1. Az eredeti diapozitívot 6X17 cm-es méretig.
2. Az eredeti diapozitívról digitalizált kisméretű korrigált*, vágott** jpg állomány (hosszabbik oldalán fekvő képnél 1400, álló képnél 1000 pixeles) a legmagasabb minőséggel elmentve (Photoshop, jpg-options: quality – 12).

B: Digitális pályázati anyag esetén:
1. Az eredeti, módosítatlan kamera file.
2. Az arról készült korrigált*, vágott tiff állomány, melynek interpolálatlan mérete minimálisan 5 megapixel lehet.
3. Nagy felbontású tiff állományból készült kisméretű, (korrigált*, vágott**) jpg állomány (hosszabbik oldalán fekvő képnél 1400, álló képnél 1000 pixeles) a legmagasabb minőséggel elmentve (pl.: Photoshop, jpg-options: quality – 12).

A nevezés menete:
– Nevezni lehet április 15-től, április 27. 24 óráig, az etf.naturart.hu weboldalon az ott megadott útmutató szerint feltöltött kis felbontású jpg képekkel (Digitális pályázat 3., Analóg pályázat 2.), és szabályosan kitöltött nevezési lappal.
– A nevezéssel a pályázó vállalja, hogy rendelkezik az eredeti módosítatlan kamera filekkel, az azokról készült nagy felbontású tiff fájlokkal, illetve analóg pályázat esetén diapozitívval (Analóg pályázat, 1. és Digitális pályázat 1. és 2. pont). Ezeket a második forduló után a zsűri bekéri – a pályázó vállalja, hogy postán vagy személyesen június 1-i határidővel eljuttatja a kiíróhoz. Továbbá, a pályázó vállalja, hogy a bekért képek mellé csatolja a képek technikai adatait, a képek leírását, önéletrajzot és egy nyomdai minőségű potrrét, a felkérésben részletezett paraméterek alapján.
Egy pályázati anyag tartalmazhat digitális és analóg pályaműveket is.
A fájlok átnevezését a regisztrációs kód alapján a feltöltő szoftver automatikusan elvégzi.

*A képek korrekcióját helyesen kalibrált monitor segítségével Adobe RGB (1998) színprofilban kell elkészíteni. Megengedett az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák eltávolítása: karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre tapadt por hagyta nyom. A kép egyes részeinek módosítása, illetve retusálása nem megengedett! Nem küldhetők be több felvétel utólagos (kamerán kívüli!) egyesítéséből származó képek, a panoráma felvételek kivételével. A képfeldolgozás során történő beavatkozások mértékéről és természetességéről a zsűri dönt.

** Diák esetén: legfeljebb 50%-os vágás engedélyezett, mely a kép területére vonatkozik.

Digitális állomány esetén a vágott fájl minimális mérete 5 megapixel lehet.

A panoráma formátumú képekre is a fenti szabályok érvényesek. Egy képből vágott vagy több képből összeállított, 1:2-1:3 képarányú, minimum 5 megapixel méretű pályaművek nevezhetők.
Egy képkockára történő többszörös expozíció időben egymás után következő felvételek esetén engedélyezett, kivéve a 7. Kompozíció, forma és kísérletezés kategóriát, amelyben az időbeli egymásutániság nem követelmény. (Az utólagos, kamerán kívüli képegyesítés azonban itt sem megengedett!)

PÁLYAMŰVEK SZÁMA:

A beküldhető pályaművek száma legfeljebb 55 db, egy kategóriában legfeljebb 10 kép! Kivéve a 11. kategóriát, amelyben 5 képpel lehet nevezni. (Az ifjúsági kategóriában is legfeljebb 10 kép nevezhető.) Egy kép és ugyanaz a motívum (témaváltozat) csak egyszer, egyetlen kategóriában szerepelhet.

NEVEZÉSI LAP:

A pályázaton az etf.naturart.hu weboldalon (regisztráció során) kitöltött nevezési lappal lehet részt venni. Egy pályázó csak egy nevezési lappal pályázhat, az esetleges társszerzők nem indulhatnak egyénileg! Az ifjúsági kategóriában pályázók nem pályázhatnak más kategóriában! A nevezési lapon a pályázó igazolja, hogy a pályázati feltételeket elfogadja, és hogy a beküldött képei minden tekintetben megfelelnek a kiírási feltételeknek, továbbá, hogy a nevezési díjat 2009. április 27-ig megfizeti!

NEVEZÉSI DÍJ:

3000 Ft, amit postautalványon (Magyar Természetfotósok Szövetsége 1123 Budapest, Táltos u. 15/B) vagy banki átutalással kell (UniCredit Bank Hungary Zrt., számlaszám: 10918001-00000031-04710000 Magyar Természetfotósok Szövetsége) a nevezési határidő végéig (2009. április 27-ig) befizetni. A naturArt tagjai kedvezményesen, 1500 forintos nevezési díjért nevezhetnek.
Az utaláson, csekken, a megjegyzés rovatba kérjük feltüntetni a nevezés során kapott 3 jegyű kódot!

PÁLYÁZATI CÍM:

A zsűri döntése által a második fordulón túljutott, erről külön értesített pályázótól bekért nyers fájlokat vagy diákat tartalmazó pályázati anyagokat lezárt csomagban kérjük eljuttatni postán vagy személyesen az alábbi címre. A zárt csomagra kérjük ráírni „naturArt – Az Év Természetfotósa 2009”. A CD/DVD-re, a nevezés során kapott 3 jegyű kódot kérjük ráírni.

Postán: Magyar Természetfotósok Szövetsége (naturArt)
1123 Budapest, Táltos u. 15/B
Személyesen: Magyar Természetfotósok Szövetsége (naturArt)
1123 Budapest, Táltos u.15/B,
munkanapokon 8:30 és 17 óra között.
(A kiíró a postai kézbesítés során bekövetkezett károkért felelősséget nem vállal!)
A pályázat részleteiről tájékozódhat a www.naturart.hu , etf.naturart.hu és a www.fotoklikk.eu honlapokon, esetleges kérdéseit az etf.naturart.hu Fórumában vagy a Kapcsolati menüpontban teheti fel.

Pályázati naptár

Pályázat megnyitása:2009. április 15.
Pályázati anyagok beérkezési határideje: 2009. április 27. 24 óra
Nyilvános + on-line zsűrizés: 2009. május 16.
Nyers fájlok, képleírások beküldési határideje: 2009. június 1.
Zártkörű döntő: 2009. június 6.
A kiállítás megnyitása, díjkiosztó: 2009. november 3.
A kiállítás megtekinthető: 2009 november 4 – december 7-ig.
Analóg pályázati anyagok kiadása : 2009. november 30-ig.
A kiállítás ünnepélyes megnyitója és díjkiosztója a Magyar Természettudományi Múzeumban (1083 Budapest, Ludovika tér 2-6) 2009. november 3-án délután 17 órakor lesz.
A “naturArt – Az Év Természetfotósa 2009” fotópályázat kiállításának megnyitójával egybekötött díjátadóra minden pályázó nyomtatott meghívót kap a nevezési lapján megadott postacímére. A díjnyerteseket a kiíró külön értesíti és kéri, hogy személyesen vegyenek részt a díjátadó ünnepségen.
A kiíró fenntartja a jogot a változtatásra!

FŐTÁMOGATÓK:

Dunapack Zrt.
Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Magyar Természettudományi Múzeum
nka

MÉDIA FŐTÁMOGATÓK:

Fotoklikk.hu
National Geographic Magyarország
ZOOM Magazin

TÁMOGATÓK:

Artwork Photo Kft.
Bertaudio
Canon Hungária Kft.
Fővárosi Állat- és Növénykert
Hidephotography.com
Jetwing Travel Utazási Iroda
Komplex Reklámstúdió
Leitz Hungária Kft.
Magyar Fotóművészek Szövetsége
Mekkora Print Kft.
Messer Hungarogáz Kft
Nimród vadászújság
Panasonic
Radex Média Group
Sakertour Team
SUBMARINE Búvármagazin
Szerdahelyi Vadászbolt
Természet Világa
TermészetBúvár Magazin
Vadon Magazin
Winter Nyomda Kft.

Details

Start:
2009, April 14 @ 20:00 CEST
End:
2009, April 28 @ 00:59 CEST
Cost:
Free
Event Category:
Event Tags:
, , , , , , , ,