Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Ilku János: Mesém a pusztáról – Hortobágy

2004, May 31 @ 18:30 - 2004, June 29 @ 20:00 CEST

ilku-janos-mesem-a-pusztarol-hortobagy.jpg

Kerengő Galéria (Nemzeti Táncszínház, Bp., I., Színház u. 1-3.)

Megnyitó 2004. május 31-én, 17:30 órakor.

Megnyitja: Chochol Károly fotóművész

Megtekinthető június 30-ig, naponta 13-18 óra között, előadásnapokon 21 óráig.

JÁNOS MESÉJE

Kerengő Galéria (Nemzeti Táncszínház, Bp., I., Színház u. 1-3.)

Megnyitó 2004. május 31-én, 17:30 órakor.

Megnyitja: Chochol Károly fotóművész

Megtekinthető június 30-ig, naponta 13-18 óra között, előadásnapokon 21 óráig.

JÁNOS MESÉJE

Manapság a Hortobágyról, a pusztáról beszélni – pláne mesélni – amolyan “ciki” dolognak számít, mondhatjuk, “tschikosch-gulasch” tempónak. A letaposott istenek, kegyvesztett szimbólumok, agyonrondított eszmék korában ezt természetesnek kellene elfogadnunk.
Természetesnek? Elfogadhatónak? Nem!
A művész lázad, s fegyverül-eszközül a mesét választja. Halgassuk történetét, hiszen olyan dolgokról, fogalmakról beszél, amiket csak tiszta szóval (képekkel) lehet elmondani. A mese közben kiteljesedik a kép: nemcsak a tájról, hanem hitről, emberségről, magyarságról, szakmáról és művészetről is szól ez a történet, persze csak halkan, a képek mögött-között.
Nekünk szól ez a mese, halgassuk tehát nagy-nagy figyelemmel…
És ha figyelünk, láthatjuk, hogy Ilku János fotóművész érdeklődése szerteágazó tartalmi és formai értelemben egyaránt. Képei között különös hangsúlyt kapnak a fotómontázsok, fotógrafikák és különböző képszínezési eljárások. Keresi a szépet, a nyugalmat és a békességet, s igyekszik ezeket érvényre juttatni munkáiban. A Hortobágy amelynek évtizedek óta csendes figyelője, fényképezője mesévé kerekedik fényképei által, olyan történetté, amelyből nemcsak egy táj felszínes nyugalma, békessége árad, hanem megtelik színekkel, formákkal, élettel.

Ilku János (1946) érdeklődése szerteágazó tartalmi és formai értelemben egyaránt. Képei között különös hangsúlyt kapnak a fotómontázsok, fotógrafikák és különböző képszínezési eljárások, az egyedi technikák. Keresi a szépet, a nyugalmat és a békességet, s igyekszik ezeket érvényre juttatni munkáiban. A Hortobágy – amelynek évtizedek óta csendes figyelője, fényképezője – mesévé kerekedik fényképei által, olyan történetté, amelyből nemcsak egy táj felszínes nyugalma, békessége árad, hanem megtelik színekkel, formákkal, élettel.

Ilku János 1946. augusztus 27-én született Pestszentimrén.
Érettségi után szerszámkészítőként dolgozik, majd gépipari szerszámszerkesztéssel és gyártmányszerkesztéssel foglalkozik éveken át.
Munkája mellett a hatvanas években kezd el foglalkozni a fényképezéssel.
Fotóesztétikát, fotótörténetet és fotóművészetet tanul a TIT József Attila Szabadegyetemen és önképzés útján sajátítja el a fényképezés gyakorlatát.
1970-1980 aktív résztvevője a magyar fotóamatőr mozgalomnak.
1975 óta fényképezi a “Hortobágy mellyékét”, a Hortobágyi Nemzeti Parkot, amely élete legkedvesebb témája, s amelyet sajátos nézőpontból való fényképezésével, jellegzetes stílusának kialakítását is segítette..
1979-től a repülésoktatás területén dolgozik, mint fotográfus és operatőr.
1983-ban elvégzi a Práter utcai fényképész szakmunkásképzőt, valamint a veszprémi videó és operatőri tanfolyamot.
1993-ban részt vesz a franciaországi Lanslebourgban megrendezett International Photographic Workshopon és diavetítést tart “A Magyar Puszta Hortobágy” címmel a Hortobágyi Nemzetközi Művésztelep képviselőjeként.
1995 óta több fotó- és képzőművészeti kiállítás szervezője és rendezője.
1999-ben szülőhelyén elkészíti a 100 éves Pestszentimre fotódokumentációját és a városrész első állandó történeti kiállításának fotóanyagát.
Pestszentimréért díjjal ismerik el munkáját.

Eifert János

Details

Start:
2004, May 31 @ 18:30 CEST
End:
2004, June 29 @ 20:00 CEST
Event Tags:
, , ,