Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Hemző Károly-díj pályázat 2015

2015, March 11 @ 01:00 - 2015, May 30 @ 20:00 CET

Free
Hemző Károly: Nyugdíjas, 1964

Az idén már második alkalommal pályázhatnak a 35 év alatti magyar (határon túli és anyaországi) fiatal alkotók a Hemző-díjra. Lajos Mari, Hemző Károly özvegye alapítványt hozott létre és díjat alapított a férje emlékére. A díjat június 11-én, a névadó születésnapján adják át a Mai Manó Házban. A pénzjutalommal és oklevéllel, valamint kiállítási lehetőséggel járó elismerést első alkalommal Hajdú D. András nyerte el tavaly. Az ő képeiből az idei díjátadót követően nyílik kiállítás a Magyar Fotográfusok Házában.

Az idén már második alkalommal pályázhatnak a 35 év alatti magyar (határon túli és anyaországi) fiatal alkotók a Hemző-díjra. Lajos Mari, Hemző Károly özvegye alapítványt hozott létre és díjat alapított a férje emlékére. A díjat június 11-én, a névadó születésnapján adják át a Mai Manó Házban.
A pénzjutalommal és oklevéllel, valamint kiállítási lehetőséggel járó elismerést első alkalommal Hajdú D. András nyerte el tavaly. Az ő képeiből az idei díjátadót követően nyílik kiállítás a Magyar Fotográfusok Házában.
Tavaly több szinte egyenértékű, kiváló pályaműből kellett választania zsűrinek. Ezért is neveztek meg finalistákat, akik közül végül az egyetlen díjazott kikerült. Az 2014-es finalisták: Mohai Balázs (MTI), Móricz Simon (Népszabadság), Stiller Ákos (HVG), Németh Sz. Péter (velvet.hu).

A díjat az a fotográfus nyerheti el, aki szellemiségében és a szakmai minőségben Hemző Károly munkásságához méltó műveket hozott létre a kiírást megelőző évben. A díj kollekcióra, illetve egyetlen képsorozatra is megítélhető. A zsűri olyan fotográfiákat vár, amelyek Magyarországon vagy magyar lakta területeken készültek a mindennapi életről, a művészet, tudomány, sport, szabadidő, a privát élet történéseiről.

A díjra az Hemző Károly Alapítvány Tanácsadó Testületének tagjai jelölhetnek fejenként három-három fotográfust 2015. május 31-ig.
A pályázni szándékozók a TT tagjanak küldhetik el megszerkesztett fotóanyagukat, illetve maximum 800 karakterest szöveges leírást.

A jelölők: dr. Lengyel Beatrix,a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának vezetője (lengyel.beatrix@hnm.hu), Sándor Tibor a FSZEK Budapest Gyűjteményének vezetője (santib@fszek.hu) és dr. Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója (lszabo@sportmuzeum.hu). A Tanácsadó Testület ideiglenes tagjai: Cseke Csilla, az MTI Fotószerkesztőségének vezetője (csekecs@mti.hu), Barakonyi Szabolcs, az index.hu rovatvezetője (szabolcs@mail.index.hu), Molnár Zoltán fotográfus, tanár (molnarzoltan16@gmail.com), Szalmás Péter, a Magyar Olimpiai Bizottság fotósa (szalmasp@gmail.com), Hajdú D. András, a tavalyi győzte s, az abcug.hu munkatársa (hajdua@gmail.com).

A Hemző Károly-díjről a Tanácsadó Testület jelölései alapján a kuratórium tagjai döntenek. A kuratórium elnöke Lajos Mari, az alkotó özvegye, titkára Szarka Klára, az életmű szakmai gondozója. Tagjai: Salvarani Zsófia, Korniss Péter és Bánkuti András. Több szinte egyenértékűen színvonalas pályamű esetén a zsűri finalistákat hirdet, és közülük választja ki a nyertest.
További részletek a hemzokaroly.hu oldalon.