Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Gadányi György: Élő kövek – Az ismeretlen Mátyás-templom

2004, March 23 @ 01:00 - 2004, May 1 @ 20:00 CET

Free
gadanyi-gyorgy-elo-kovek-az-ismeretlen-matyas-templom.jpg

Megnyitja dr. Paskai László bíboros

Magyar Nemzeti Galéria (Budavári Palota C. épület, III. emelet)

Megnyitja dr. Paskai László bíboros

Magyar Nemzeti Galéria (Budavári Palota C. épület, III. emelet)

Miként maga a templom, a Nagyboldogaszonyról nevezett budavári Koronázó Főtemplom egyedi és különleges az egyházi épületek és műemlékek között, a róla készült vadonatúj könyv is a tárgyához méltó, kiváló alkotás, amely nem csak a templomról szól, de – különösen a fényképek igen eredeti látásmódja által – valójában új minőséget, mondhatjuk nyugodtan: remekművet hoz létre a templom ihletében. Gadányi György fotóművész, Vertel Beatrix grafikusművész és Mátéffy Balázs művészettörténész gyönyörű albuma legalább annyira impozáns, méltóságteljes, történelmi terheket hordozó, mégis könnyed, történetet őrző, ugyanakkor a folyamatos életről szóló mű, mint maga a Mátyás-templom. “Ez a szentegyház az ország szíve, ezt a szerepét a történelem folyamán szüntelenül megőrizte. Ebben a templomban ott van az egész magyar történelem minden fényével és borújával, derűjével, zimankójával, örömével és bánatával, erényeivel és gyarlóságaival. (…) A hálaadó magyarság kőbe vésett emléke ez a templom” – írta a Boldogasszony évére készülve, 1947-ben Mindszenty József hercegprímás. A hálaadó magyarság kőbe vésett emléke most egy könyv lapjain látható, mégpedig a templom történetéről, hívő közösségének életéről szóló szöveg, az épület külsejét és belsejét, a benne élő, alkotó, a liturgia közösségében Istenhez forduló embert bemutató felvételek békét teremtő, derűs harmóniájában.

A képek és a szöveg hét fejezet ritmusában mutatják be a Mátyás-templomot, mint épületet, az elmúlt ezer év hitben megélt történelmét, a templom közösségét és ünnepeit, a benne folyó liturgiát csakúgy, mint a mindennapokat. Varjú Imre kanonok, plébános mondja: “olykor be kell húznunk a nyakunkat, félelmünkben, hogy a fejünkre esik egy kő, itt mégis minden kő beszél, s nemcsak történelemről, hanem egy szép magyar jövőről is szólnak ezek a kövek.” Erdő Péter bíboros prímás szerint ez a könyv kitűnő példája annak, hogyan viszonyulunk mi, magyarok Európában a templomainkhoz.

Harmónia és szépség, történelem és jelen, festett, “holt” kő, falban és oromzaton, egykor és ma élő emberek. Elmúlt királyok, megbékült hódítók, koronázottak és koronázók, régi ünnepek, mai mindennapok, mind, mind együtt ebben a könyvben, együtt, egységben s valami csodálatosan különös látásmóddal, az olvasó-néző számára mégis magától értetődő természetességgel, amelyért érdemes olyan helyen tartanunk ezt a művet, ahonnan bármikor, könnyen elővehető, egy kis nézegetésre vagy hosszabb tanulmányozásra.

(A VIVA Média Holding és az Incoronata, a Mátyás-templom Kulturális Központja közös kiadása. Kapható az Új Ember Könyvesboltban.)

– szikora

Details

Start:
2004, March 23 @ 01:00 CET
End:
2004, May 1 @ 20:00 CET
Cost:
Free
Event Tags: