1 C
Budapest
kedd, november 24, 2020
Hirdetés
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Formabontók 1.

2007, június 28 @ 18:00 - 2007, szeptember 15 @ 20:00 CEST

Ingyenes
formabontok_meghivo.jpg

Helyszín: Budapest Galéria Kiállítóháza (1036 Budapest, Lajos u. 158.)

Megtekinthető: hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.

A kiállítást megnyitja: Szenytyóbi Tamás, a TNPU archivistája

Helyszín: Budapest Galéria Kiállítóháza
(1036 Budapest, Lajos u. 158.)

Megtekinthető: hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.

A kiállítást megnyitja: Szenytyóbi Tamás, a TNPU archivistája

Kiállító művészek: Attalai Gábor, Bak Imre, , , , , , Hámos Gusztáv, Jekesz Antal, Jovánovics György, Károlyi Zsigmond, , Kismányoky Károly, Koncz András, Koncz Csaba, , , Nagy Zoltán, Pácser Attila, , Szalai Tibor, St.Auby Tamás, , , , , , , , , Vincze László.

A kiállítással egy időben jelenik meg monográfiája, mely a progresszív magyar fotóművészet neoavantgárd tendenciáit ismerteti. A kiállítás – melynek kurátora Szilágyi Sándor, rendezője Török Tamás – a könyv tárgyalásmódjához igazodva, a jellegzetes képtípusok szerint csoportosítva mutatja be a korszak munkáinak legjavát. Olyan kategóriák ezek, mint például a geometrikus, az organikus és a léptékváltó Absztrakt, a Fotóakciók, a lineáris és mátrixba rendezett Szekvenciák, a Térkonstrukciók, a Városvíziók, a Fényrajzok vagy az Önarckép- és a Portrékonceptek. A látogató így összehasonlíthatja egymással az érdekesebbnél érdekesebb alkotói koncepciókat, s nem utolsósorban megismerheti vagy újra láthatja a műveket, amire ilyen széles merítésben legutóbb tizennyolc éve, 1989-ben az Ernst Múzeum-beli “Más-kép” című kiállításon volt lehetőség.

***

A Formabontók 1. Neoavantgárd tendenciák a magyar fotóművészetben, 1965-83. A kiállítás a könyvben közölt négyszáz fotóműalkotás közül mintegy százat mutat be.
A monográfia és a kiállítás újdonsága, hogy a gazdag képanyagot nem a szerzők vagy a hagyományos, festészettől átvett műfajok (zsáner, csendélet, akt stb.) szerint rendezi el, hanem a képek fotónyelvi kérdésfelvetései mentén csoportosítja. Így szemléletesebben mutathatók be azok a formanyelvi újítások, amelyekkel az absztrakt fotó, a konceptuális térkonstrukciók, szekvenciák és fényrajzok, a megrendezett fotó, továbbá a különböző önarckép- és portrékoncepciók gazdagították a magyar állóképkultúrát és művészetet.
A kiállításon Balla András, Haris László, Hámos Gusztáv, , Koncz Csaba, Lőrinczy György, Nagy Zoltán, Pácser Attila, Stalter György, Szerencsés János, Tímár Péter, Török László, Tóth György, Vető János és Vécsy Attila fotográfusok műveinek bemutatása mellett néhány reprezentatív példával érzékeltetjük, hogy törekvéseik párhuzamosak voltak, esetenként összefonódtak az avantgárd képzőművészek, például Attalai Gábor, Erdély Miklós, Hajas Tibor, Károlyi Zsigmond, Kismányoky Károly, Maurer Dóra, Szalai Tibor, Szentjóbi Tamás, Szirányi István, Türk Péter és mások experimentális fotóhasználatával.
A kiállítás anyagát Szilágyi Sándor válogatta. A kiállítást a fönt ismertetett koncepció alapján Török Tamás rendezte.