Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Formabontók 1. – Neoavantgárd tendenciák a magyar fotóművészetben 1965-1983

2006, November 17 @ 19:00 - 2007, January 7 @ 01:00 CET

Free
A fotóhónap keretein belül

[A fotóhónap keretein belül]

Helyszín: Budapest Galéria Kiállítóháza
1036, Budapest, Lajos u. 158.

Megtekinthető: hétfő kivételével minden nap 10-18 óra között

Megnyitja: Sebők Zoltán művészeti író

[A fotóhónap keretein belül]

Helyszín: Budapest Galéria Kiállítóháza
1036, Budapest, Lajos u. 158.

Megtekinthető: hétfő kivételével minden nap 10-18 óra között

Megnyitja: Sebők Zoltán művészeti író


Novemberben jelenik meg Szilágyi Sándor korszak-monográfiája, melynek teljes címe: Formabontók 1. Neoavantgárd tendenciák a magyar fotóművészetben, 1965-83. A kiállítás a könyvben közölt négyszáz fotóműalkotás közül mintegy százat mutat be.
A monográfia és a kiállítás újdonsága, hogy a gazdag képanyagot nem a szerzők vagy a hagyományos, festészettől átvett műfajok (zsáner, csendélet, akt stb.) szerint rendezi el, hanem a képek fotónyelvi kérdésfelvetései mentén csoportosítja. Így szemléletesebben mutathatók be azok a formanyelvi újítások, amelyekkel az absztrakt fotó, a konceptuális térkonstrukciók, szekvenciák és fényrajzok, a megrendezett fotó, továbbá a különböző önarckép- és portrékoncepciók gazdagították a magyar állóképkultúrát és művészetet.
A kiállításon Balla András, Haris László, Hámos Gusztáv, Jokesz Antal, Koncz Csaba, Lőrinczy György, Nagy Zoltán, Pácser Attila, Stalter György, Szerencsés János, Tímár Péter, Török László, Tóth György, Vető János és Vécsy Attila fotográfusok műveinek bemutatása mellett néhány reprezentatív példával érzékeltetjük, hogy törekvéseik párhuzamosak voltak, esetenként összefonódtak az avantgárd képzőművészek, például Attalai Gábor, Erdély Miklós, Hajas Tibor, Károlyi Zsigmond, Kismányoky Károly, Maurer Dóra, Szalai Tibor, Szentjóbi Tamás, Szirányi István, Türk Péter és mások experimentális fotóhasználatával.
A kiállítás anyagát Szilágyi Sándor válogatta. A kiállítást a fönt ismertetett koncepció alapján Török Tamás rendezte.