13.6 C
Budapest
vasárnap, július 12, 2020
Hirdetés
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

FFS: Progresszív útkeresések 1977-2012

2012, november 16 @ 19:00 - 2013, január 27 @ 19:00 CET

Ingyenes

Kurátor: Rónai Gergely, Tóth Balázs ZoltánMegnyitja: , művészettörténész

Néhány név a tervezett kiállítók közül – a teljesség igénye nélkül: , Timár Péter, , , , , , , , , , , , , ,

Kurátor: Rónai Gergely,
Megnyitja: Mélyi József, művészettörténész

Néhány név a tervezett kiállítók közül – a teljesség igénye nélkül: Kerekes Gábor, Timár Péter, Benkő Imre, Gerhes Gábor, Erdei Krisztina, Eperjesi Ágnes, Czigány Ákos, Misetics Mátyás, Kudász Gábor Arion, Koronczi Endre, Stalter György, Telek Balázs, Bozsó András, Kaulics Viola, Ember Sári, Horváth Péter

A Magyar Fotográfiai Múzeumban a : Progresszív útkeresések 1977-2012 címet viselő kiállítás az megalakulásától napjainkig mutatja be az évtizedek alatt kialakult főbb irányvonalakat néhány kulcsfontosságú, berkein belül is alkotó fotográfus képein keresztül. A kurátori koncepció szándéka az, hogy az azonos képtípusú, vagy alkotói attitűddel megvalósított fotográfiák egymásmellettiségében markánsan láthatóvá váljon az az ív, amely a generációk közötti különbségekre és hasonlóságokra is felhívja a figyelmet. A történetének egy szeletét bemutató kiállítás koncepciójának kiindulópontja a fotográfiai képtípusoknak – akt, autonóm riport, csendélet, portré, tájkép, képzőművészeti fotóhasználat – az FFS tagjai által folyamatosan átértelmezett, progresszív, a műfajok és médiumok határait feszegető munkáinak prezentálása. A hangsúly a változásra, a generációkon átívelő egyre tágabb értelmezésekre helyeződik. Az egyre táguló értelmezési mezőket a következő kategóriákba rendezve mutatja be a kiállítás: Arc – Test, Intermedialitás, Médium, Megrendezettség, Szubjektum a térben és Város – Tér.

A hangsúly a kísérletezésre, az újításra helyeződik. Az anyag mennyisége miatt a válogatáskor kerültük a hagyományos, „konzervatív” képalkotói attitűdöt megjelenítő alkotásokat. Nem minőségítélet ez, hiszen a stúdióban mindig is meghatározó vonulatot alkottak a sajtófotó területéről érkező, kiforrott fotográfiai nyelvezettel bíró riporteri teljesítmények, hanem a jelen kiállításban elsősorban a neovantgárd és posztmodern irányzatokat és a fotográfia sajátos médiumjellegére reflektáló alkotói intenciókat mutatjuk be.

A felállított kategóriarendszer a művek és attitűdök közötti eligazodást segíti, szakítva a hagyományos lineáris időrendi besorolással. A kiállítás kedvéért létrehozott kategóriákkal – melyekkel nem áll szándékunkban általános fotótörténeti rubrikákat létrehozni – az átláthatóságot próbáljuk megteremteni, mely művelet számos kompromisszumot igényelt a kurátorok részéről, hiszen egy-egy alkotó voltaképpen az összes kategóriában szerepelhetne, mutatva ezzel azt az útkeresést, amely sok fotográfus esetében egyenlő volt az FFS-en belül eltöltött évekkel. Friss szemmel tekintettünk az elmúlt harmincöt év eddig különböző FFS kiadványokban megjelent és a Fotográfiai Múzeumban őrzött képanyagokra, és a kurátori koncepcióhoz igazodó legerősebbnek ítélt munkák alapján soroltuk be az alkotókat, szigorúan egy művészt, egy kategóriába. A tárlatba kizárólag olyan sorozatokból, önálló képekből válogattunk, amelyek az adott fotográfus FFS-hez köthető korszakában készültek.

megtekinthető: szerda-vasárnap 10-17 óra

A megnyitó: