Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Egyetlen fényképnyi pillanatra készül a világ

2010, May 2 @ 18:00 - 18:01 CEST

foto (c) Völgyi Attila

2010. május 2-án (vasárnap) 17:00 – ez a Budapesti idő (GMT+1)Ez a kiválasztott pillanat magyar időzónára átszámolva. Aki más ország vagy kontinens helyi időpontjait szeretné megismerni, használja ezt a helyi időpont táblázatot.

2010. május 2-án (vasárnap) 17:00 – ez a Budapesti idő (GMT+1)
Ez a kiválasztott pillanat magyar időzónára átszámolva. Aki más ország vagy kontinens helyi időpontjait szeretné megismerni, használja ezt a helyi időpont táblázatot.
A terv lényege, hogy a megadott időpontban mindenki készít egy képet, aki részt szeretne venni a projektben, és beküldi a New York Times (magyarul ugyebár a lap nevének jelentése new yorki idők) számára, akik egy hatalmas mozaikot építenek fel a képekből. Ez a gyűjtemény, aligha fog egységes képet kirajzolni, de talán segíthet kicsit megfoghatóbbá tenni, hogy mit is jelent az egyéni nézőpontból kicsit kihátrálva, egy nagyobb, globális rálátással a szempillantásnyi idő.
Természetesen nem cél az atomóra népszerűsítése, nem bármi áron kierőszakolt elvárás, hogy minden kép teljesen pontosan ugyanabban a pillanatban szülessen (ez nem is lenne igazán lehetséges). A cél, hogy a képek a lehető legközelebb készüljenek a megadott időponthoz, de ha 1-2 perccel korábban, vagy később jön össze a legjobb kép, azt célszerű beküldeni, hiszen az élmény minősége itt is legalább olyan fontos a képeknél, mint az időpillanat.
Felvetődik a kérdés, hogy akár a készítés idejével, akár helyével, vagy a kép szerkesztésével lehet-e trükközni, manipulálni. Lehet csalni. Csak mi értelme? Ez nem egy pályázat, nem verseny, nem hirdetnek leggyorsabb, legszebb, legpontosabb, és legügyesebb pályázót sem. nincsenek vesztesek, nincsenek győztesek. De mindannyian lehetünk nyertesei azáltal, hogy saját és egyámás örömére részt veszünk a világ méretű pillanatkirakós játékban.
Többen jelezték már hozzászólásokban, hogy a világ egyik-másik táján épp napkelte, míg máshol pont napnyugta várható ekkor, amit megörökíteni terveznek majd. Olyan hely is lesz, ahol éjjelre, míg máshol nappalra esik ez az időpillanat. Sokan még aludni fognak, míg mások vagy az ébredés nehézségeivel, vagy a lefekvés előtti álmossággal küzdenek. És olyan is akadt, aki jelezte, hogy épp repülőn ül majd, így ott készít majd egy fotót, hogy az ő pillanatát is megismerhessük.
A hirdetményben szerepelnek javaslatok, hogy milyen témákat lehet érdemes az adott időpontban megörökíteni, mint például művészetek, szórakozás, társaság, család, pénz és gazdaság, természet, környezet, játék, vallás, vagy akár szociológiai témák és a munka. Azt is javasolták a kiírók, hogy a résztvenni szándékozók végezzenek némi előzetes tervezést, hogy mi is jellemez leginkább minket, saját környezetünket, tevékenységünket, és ez hogyan fejezhető ki egyetlen fotóval.
A New York Times öt napot ad a készítést követően a képek beküldésére, vagyis vasárnaptól péntekig lesz lehetőség azok elküldésére. Több fotó beküldését emlegetem, hiszen milliónyian vehetnek (és remélhetőleg fognak is) részt a kezdeményezésben. Azonban mindenki csak egyetlen egy képet küldhet be. Kérik, hogy senki se küldjön 5 MB-nál nagyobb képet, de minél nagyobb felbontás fér ebbe bele, annál jobb. Megjelenni végül legfeljebb 1000 pixeles hosszú oldallal fognak. Hangsúlyozzák viszont, hogy akik fényképezős mobillal örökítik meg a pillanatot, azok mindenképp a legjobb kiválasztható minőséget állítsák be. A képek feltöltéséhez ezt a képfeltöltő űrlapot kell használni. A nemzetközi pillanat eljötte előtt csak megtekinteni és ismerkedni lehet vele, beküldésre csak az idő elérkezte után lehet majd használni.
A beküldő űrlapon a Google térképe segítségével lehet a helyet meghatározni, a képekhez legfeljebb 1-2 mondatos képaláírást kell megadni, hogy mi is történik a képen. Saját, teljes név megadása nem kötelező, de akár a képi és egyéb csalás témában itt is felvetődik, hogy mi értelme titkolózni, vagy csalni?
Folytatódik!

Az ötlet nem teljesen új, és nem is a New York Times vetette fel első alkalommal, de az csak a véletlen játéka, hogy az első ilyen kezdeményezés, David Elliot Cohen és Rick Smolan Egy nap Amerika életében címet viselő kezdeményezése, szintén május 2-ára esett, 1986-ban.

Details

Date:
2010, May 2
Time:
18:00 - 18:01 CEST
Website:
http://blog.volgyiattila.hu/2010/04/30/egyetlen-fenykepnyi-pillanatra-keszul-a-vilag/