Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Egy délután Roger Fentonnal

2009, January 30 @ 01:00 CET

Free
pp3912.jpg

Az ELTE Egyetemi Könyvtár „Az el nem veszett, de megtalált képek – Roger Fenton fényképei az Egyetemi Könyvtárban” című tárlatát további egy hónappal, február 27-ig meghosszabbítja. Tekintettel a kiállítás jelentőségére, január 30-án 16-18 óra között a tárlathoz kapcsolódóan egy újabb rendezvényre is sor kerül, amely a szakma és a nagyközönség érdeklődésére is számot tarthat.

Az ELTE Egyetemi Könyvtár „Az el nem veszett, de megtalált képek – Roger Fenton fényképei az Egyetemi Könyvtárban” című tárlatát további egy hónappal, február 27-ig meghosszabbítja. Tekintettel a kiállítás jelentőségére, január 30-án 16-18 óra között a tárlathoz kapcsolódóan egy újabb rendezvényre is sor kerül, amely a szakma és a nagyközönség érdeklődésére is számot tarthat.

A rendezvény napján mind a kiállítás, mind a rendezvény ingyen látogatható. A kiállítás katalógusa ezen a napon kedvezményes áron vásárolható meg.

Az Egyetemi Könyvtárban rendezett Fenton-kiállítás nemcsak a 2006-ban előkerült szenzációs leletet, Roger Fenton (1819 – 1869) tizenkét eredeti fényképét mutatja be, hanem az angol fotográfia úttörőjének a korabeli fényképezés szinte minden műfaját felölelő, sokszínű munkásságát is. A Fenton által készített épületfotók, városképek, csendéletek, látképek, a krími háborúban készített hadifényképek, orientalizáló életképek és műtárgyfényképek reprodukciói Fenton szerteágazó érdeklődésére vetnek fényt, s arra a törekvésére, hogy az új technikát a képzőművészet méltó versenytársává tegye.
Az Egyetemi Könyvtár Roger Fenton fotográfiáin kívül számos 19. századi, fényképekkel illusztrált értékes hazai és külföldi kiadványt őriz, melyek közül néhány Fenton korabeli, angliai kiadású könyvet a kiállításon is bemutatnak. Egy színezett fényképekkel díszített orvosi könyv és az indiai népcsoportokat bemutató hatkötetes sorozat mellett azt a pompás albumot is láthatják az érdeklődők, mely a British Museum ún. Elgin-márványairól készített 82 felvételt tartalmaz. Az Elgin márványokról – a British Museum fotográfusaként – Fenton is számos kiváló fényképet készített.

A január 30-i rendezvényen különféle programok várják az érdeklődőket. 16 órától a fotográfia történetével és technikájával foglalkozó szakemberek a 19. századi fényképezésről (a korabeli fotótechnikákról, az archív fényképek megőrzéséről, konzerválásáról) beszélgetnek, de kitérnek arra is, hogy milyen új trendek fedezhetők fel a hazai és a külföldi műtárgypiacon a régi fényképek értékesítésében.
A program további része a Roger Fenton által is magas színvonalon folytatott fotográfiai tevékenység, a műtárgyfényképezés köré szerveződik. Egy vetítettképes előadás Fenton műtárgyfényképeit, illetve a kiállításon látható, az Elgin-márványok című albumot ismerteti. Az előadást két könyvbemutató követi. Az első ismertetésre kerülő kiadvány a 19. századi magyarországi műtárgyfényképezés történetét dolgozta fel, a másik pedig a reneszánsz Rumy-serlegét. A műtárgyfényképezés kutatásának fontosságát jelzi, hogy a pompás ötvösmű históriáját a szerző az írott források mellett 19. századi műtárgyfényképek segítségével rekonstruálta.

A rendezvény részletes programja:

16.00 Kerekasztal beszélgetés az Egyetemi Könyvtár Fenton-kiállításáról és a 19. századi fényképészeti technikákról.
Meghívott szakértők: Kincses Károly fotómuzeológus, a Roger Fenton kiállítás kurátora, Flesch Bálint konzerváló fotográfus, Sor Zita fotórestaurátor, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának gyűjteménykezelő restaurátora. Moderátor: Cséka György, az ELTE Egyetemi Könyvtár Tájékoztató és Dokumentumszolgáltató Osztályának vezetője.
16.30 Farkas Zsuzsa (Magyar Nemzeti Galéria) vetítettképes előadása Roger Fenton műtárgyfényképeiről.
17.00 Farkas Zsuzsa – Papp Júlia: A műtárgyfényképezés kezdetei Magyarországon (1840 – 1885) A magyar fotográfia forrásai 4. (Magyar Fotográfiai Múzeum, 2007) című könyvét Bán András, a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológia Intézetének oktatója, a Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum igazgatója mutatja be.
17.30 Papp Júlia: A Rumy-serleg története (Kairosz Kiadó, 2008) című könyvét Farbaky Péter, a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeumának igazgatója mutatja be.

A rendezvény helyszíne:
ELTE Egyetemi Könyvtár Tanácskozó Terem (1053 Budapest, Ferenciek tere 6., II. emelet)

További információ: Wallner György 4116737/3451

Details

Date:
2009, January 30
Time:
01:00 CET
Cost:
Free
Event Tags:
, , , , ,