Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Anch’io sono pittore – 10. Minimum Party összművészeti Alkotótábor

2005, July 29 @ 20:00 - 2005, August 11 @ 20:00 CEST

Free

Tiszástő, Hargita megye, Románia

Tiszástő, Hargita megye, Románia

2005-ben immár a tizedik alkalommal fogja megnyitni kapuit a Minimum Party Alkotótábor. Jubileum – ebben az évben egymást fogjuk ünnepelni. Nem az MP születésnapja ez, hanem a táborban létrejövő közösségé. Egyvalahogy lehet létezni a táborban, s ezt a hogylétet a mindenkori empés táborozók hozzák létre – máshol megismételhetetlenül. Anch’io sono pittore! mottóval indul a jubileumi tábor, mert Corraggio állítólagos mondása valamelyest kifejezi a mindenkori Minimum Party érzést. A Minimum Party egy nyitott alkotótábor, ahová nem személyes meghívóval megy az ember, ahová bárki eljöhet és beavatottá válhat. Hogy mibe? Abba a titokba, aminek megfejtését magunk is kilenc éve keressük, mi teszi az egyéneket közösséggé.
Az idei táborba meghívtuk az előző kilenc tábor minden műhelyvezetőjét és előadóját. Úgy gondoljuk, hogy ez az esemény a 2005-ös év legfontosabb művészeti eseménye lesz Erdélyben.

A tizedik tábor alkotóműhelyei:

Vizuális művészetek műhely

Vezeti: Bob József képzőművész (Marosvásárhely)
A műhelyben résztvevő képzőművészek és vizuális művészetek iránt érdeklődők a Gilles Deleuze olvasatában megfogalmazódó Idő virtuális erejéről, azaz az Időről mint létrejövésről (keletkezésről) és mint elmozduló térelemről alakíthatják ki asszociációikat.
Az Idő a Nyitott. Állandóan átalakul és természete megváltozik. Átalakulásával megakadályoz minden halmazt, hogy önmagába záruljon. Legfontosabb, hogy egy kép sem áll egymagában, mindig egy virtuális, szellemi, tükröződő képpel lép kapcsolatba. A két kép, a valóság és a képzeletbeli megkülönböztethetetlenségpontja körül mozog folytonosan. Ez egy kristály-kép, amely megkettőzött. Benne az Időt látjuk, rétegeit, egy közvetlen időképet, mely képes lesz megragadni a gondolkodás mechanizmusait. A jelentés sohasem alap vagy eredet – a jelentés létrejön. Új gépezeteknek kell létrehozniuk. Az eddigi Minimum Party táborok alkotásai a térrel és az idővel való kísérletezés megannyi példái – a 2002-es vizuális műhely kimondottan ezzel foglakozott Irsai Zsolt vezetésével, Tavalyi munkám helyére címmel -, a sor folytatható az Idő elmélyültebb problematizálásával.

Mozgásszínház műhely

Vezeti: batarita (koreográfus, Budapest)
Az idei tábor munkájának alapját az emberi ösztönök
vizsgálata adja a táncon, a mozgáson keresztül. A
résztvevők elsajátítanak etűdöket és szituációs
gyakorlatokban tehetik próbára testüket. Természetesen
minden nap tréninggel indul.

Zeneműhely

Vezeti: Zéno Apostolache zeneszerző (Marosvásárhely)
Afrikai ritmusok, etno dzsessz, improvizáció. Főként
freedom, macru, kandafi ritmusok elsajátítása. A
műhely résztvevői hozzanak magukkal
ritmushangszereket, főleg djembét.

Fotóműhely – Te én vagyok

Vezeti: Fekete Zsolt médiaművész (Marosvásárhely)
“Aki tudja, hogyan kell egy szobába belépnie és leülnie, vagy egy gabonatáblán megállnia ahhoz, hogy +úgy nézzen ki, amilyen, az már többet is tud; az felon ahhoz, amilyen mások szemében: az saját maga manökenje; az önmagát, mint általános divatot adja elő; alakítja magát; hivatalossá válik. És mivel hivatalossá válása más keretek közt zajlik, mint ahogy szokásos, megsejtheti, hogy véletlenül esett rá a választás, és hogy valójában mindenki hivatásos.” (Hajas Tibor) Az ábrázolt, és a fotográfus közötti empátiát tartom a legfontosabb szempontnak a személy illetve önábrázolás esetén. Mondhatnám a személyfényképezés leginkább pszichológiai probléma. A műhelyben ezt fogjuk gyakorolni. Kortárs fotográfusok (Elek Judit, Gyurján Eszter, Csoszó Gabriella, Gobolyos Luca, Hajas Tibor, Vető János, Jokesz Antal, Rákosi Péter, Zoltania, Fekete Zsolt, Diane Arbus, Sally Mann, Mary Elen Mark, Cindy Shermann, Anie Leibovitz, Andres Serrano, Joel Peter, Richard Avedon, Witkin, Robert Mapplethorpe) munkáin keresztül megpróbálom a problémát mélyíteni.

Kísérleti színház műhely

Benne: Élboy – Szabó Attila, Vranyecz Artúr és Molnár
István örömszínháza. Az Élboy egyidős a Minimum
Party-val, a tizedik alkalommal szolgáltatják a tábori színházat. Kísérletezésük magára a színház mibenlétére kérdez rá, megannyi formában és sok humorral.

Filmes műhely

Vezeti: Gáspárik Attila (színész, film- és média
szakember, Marosvásárhely,) és Schneider Tibor
(rendező -operatőr, Kolozsvár)
MPTV 05, Tábori videó napló, Mesél az erdő – kisfilmek a tábor körül. A műhely résztvevői hozzanak magukkal videó-kamerát.

Katalóguskészítő műhely

Vetezeti: Besze Barbara kritikus és Besze Flóra
szerkesztő (Budapest)
A Minimum Party Társaság tábori katalógusa dokumentálja az előző “MP-k” alkotás-folyamatát. A műhelymunka során a katalógus közvetlen születésén vehetünk részt, amely – eltérően a korábbiaktól – real time-ban rögzíti bármely, a táborban éppen dolgozó művészeti stúdió munkafolyamatát – adott esetben kritikai reflexiókkal. Várjuk azok jelentkezését a műhelybe, akik kedvelik, hogy ha nemcsak részesei, de tudósítói is a világ – de legalábbis a Minimum Party történéseinek!

Filozófia Mű-hely

Vezeti Mester Béla az MTA Filozófiai Kutatóintézetének
(Budapest) főmunkatársa. PhD (2003, BBTE; 2005, ELTE, irodalomtudomány és filozófiatörténet) Szókratész nem szívesen hagyta el Athént. Ami keveset a természetből látott, azt katonai behívóknak és hadjáratoknak köszönhette – volna. (Nemigen köszönte.) Lehetséges, hogy Empedoklész is csak egyszer kirándult életében: akkor, amikor az Etnába ugrott. Az urbánus bölcselkedés e tiszteletre méltó hagyománya után miért csábítjuk hát a filozofálni vágyókat a hegyre, messze a könyvtáraktól és a tanult kollégák értő eszmecseréjének szokott helyszíneitől? Éppen ezen, a helyen, a hely fogalmának jelentésén akarunk ugyanis eltöprengeni. Azon az elméleti módon is, ahogyan egy bizonyos attikai birkózóbajnok tette azt, Timaiosz szájába adva a kozmosz térviszonyainak meghatározását; de szebb és irodalmibb módon is, fölfejtvén, miért ironikus az egyszerű perspektíva-váltás, melynek révén az oikumené egyszer csak pocsolya körül ugráló békák élőhelyének tűnik. (S kultúrája nyílván – békabrekegésnek.) Legtöbbet a társadalmi térről, mint hatalmi konstrukcióról gondolkodunk, ebben a kiábrándult baloldal jeles teoretikusa, a spanyol-amerikai Manuel Castells mutatja meg azt az utat, amiről valószínűleg letérünk majd. Szándékom szerint belekontárkodunk az irodalmi műalkotások térkonstrukciójának a magyarázatába is.

Kézműves műhely

Vezeti: Pünkösti Gabriella (kézműves, Mór)
Agyagozás, agyagszobrok készítése és égetése gödörkemencében. Kavicsolt felületű, színes, vízzáró réteggel ellátott edények készítése.

A szakmai fórum programja alakulóban, tervezett előadók:
Antik Sándor
Ármean Ottília
Besze Barbara
Gáspárik Attila
Irsai Zsolt és A Hét szerkesztői
Mester Béla
Romhányi András
Vécsi Nagy Zoltán

Details

Start:
2005, July 29 @ 20:00 CEST
End:
2005, August 11 @ 20:00 CEST
Cost:
Free
Event Tags:
, , , , , , , ,