Hirdetés
kkvm.jpg

Kincses Károly: VM. és N.Y.

Kis túlzással mondhatjuk, hogy régebben ismerem Vékás Magdit, mint amennyi az itt megjelentek átlagéletkora… Mi következik ebből? Hogy ennyi idő alatt már szinte mindent elmondtam neki a szemibe, és a háta mögött másoknak, tehát biztos lesznek olyanok, akiknek már a könyökén jövök ki. Mégis, az ember egy kiállításmegnyitóra összekapja magát, tudja, hogy ez sokaknak ünnep, alkalom a találkozásra, beszélgetésre, csak a köszöntés és a borivás között még el kell viselni egy embert, aki csak mondja, mondja…
kincses.jpgvideo

Kincses Károly: Szavahihetőség és túlélés

Néhány dolgot biztosan ígérhetek így a megnyitóm elején: - nem lesz semmi protokoll a beszédemben - nem lesz bántóan hosszú - és nem próbálja meg az ünnep vörös szőnyege alá söpörni a meglévő problémákat.Ha ebből a háromból legalább kettőt megvalósítok, biztosan jól jár mindenki és én sem keverem magam a nemigazmondók táborába. Ami igen fontos, sok szempontból is, de most, itt főleg azért, mert az ünnepi beszédem két központi gondolatának a SZAVAHIHETŐSÉGet és a TŰLÉLÉST választottam.
091974_03_26_trabantos.jpg

Kincses Károly: Kor-szerűség

HáPéről nem sokat tudok, nyílván ezért is vagyok most itt, teszem, amit teszek, és Önök cseppet sem csodálkoznak, hiszen lassan visszaszoknak abba, hogy nem kell ahhoz érteni, amit csinál valaki, sőt, az inkább káros és zavaró, mert a végén még kérdések és kételyek ébrednek benne…. Bőven elég, hogy legyen a mi emberünk, legyen a többség, és tegye a dolgát, amit mi megmondunk neki.
Koncz Zsuzsa fotó: eMasa | Bakró-Nagy Ferenc

Kincses Károly: Koncz Zsuzsa

Aki ismerte, annak írhatok én bármit is most, megvan neki a saját Koncz Zsuzsája, a saját vesztesége, a saját gyásza. Azoknak meg, akiknek nem volt szerencséjük vele lenni, együtt dolgozni, beszélgetésekben szemben ülni vele, azoknak meg írhatok én bármit is, mert a szavak csak körbejárják, de el nem érik azt a bonyolult, mosolygós és szomorkás, szelíd és szigorú, szégyellős és fotóriporter, ironikus és empatikus, bizonytalan és nagyon céltudatos, mindig a háttérbe húzódó, de a fontos pillanatokban előrelépő embert. Aki mind egyszerre volt Koncz Zsuzsa.
Petőffy album

Kincses Károly: Képekről vagy jót, vagy semmit.

Mit kezdhet egy fotómuzeológus olyan fényképekkel, amelyeket fizikai valójukban sosem látott, csak interneten át? Mit kezdhet ugyanez a fotómuzeológus olyan fényképekkel, melyekről azt tudja, hogy egy nagy gyűjtemény részeként, csak úgy, egyebek mellett gyűjtötték össze őket?
Lányka matrózblúzban 1935. k. fortepan.hu

Kincses Károly Régi képekkel a régi karácsonyokért.

„Megérkezvén karácsony napja, ebéd után öt órakor megkezdődött az ünnepély, éspedig a következő sorrendben. Pont öt órakor megjelent az összes cselédség.
Tomori Ede: Mi lehet bent? 1957

Kincses Károly: Fotók Kelet-Európából

Ülök az asztalomnál, a Magyarország szimmetriatengelyét alkotó Dunától 20 km-re keletre, ezért tehát kelet-magyarországinak számítok. Magyarország nyugati szélét egy méter választja el Ausztria keleti végétől, tehát országom kelet-európai.
Kincses Károly, Kolta Magdolna és Henri Cartier-Bresson 1998.

Kincses Károly: H.C.B.

1998-at írtunk. Nyár volt Arles-ban, gyönyörű július eleje, olyan, amilyen csak Dél-Franciaországban lehet. A Van Gogh Espace boltíves folyosóján álltunk Kolta Magdival.
Kolta Magdolna és Kincses Károly Galántán, gróf Esterházy Mihály kriptája előtt.

Kincses Károly: Szabadon, mint a madár

Engedjék meg, hogy feltegyek Önöknek egy kérdést: Tudom ez ilyenkor nem szokás, de mégis.Mire való Önök szerint egy kiállításmegnyitó?Nos, ha nem válaszolnak, majd megpróbálok én. 1. Hogy kitöltse a látogatók megérkezése és a koccintás közti holtidőt. 2. Hogy agyondicsérje, felmagasztalja a kiállítás résztvevőit, a rendezőket, esetleg azokat a gazdag embereket, akik pénzt adtak az egészhez.
th_konyv_mertek.jpg

Kincses Károly: Mit ér a fotó, ha magyar?

Melyik? És kinek? Meg egyáltalán... Hogy erre a meglehetősen áthallásos kérdésre megpróbálhassunk elfogulatlan és legalább szándékában objektív választ adni, sorra kell vennünk mindazokat az értékképző tényezőket, melyek befolyásolhatják egy fénykép eszmei, történelmi, piaci, vagy bármely más értékét.

Kincses Károly

Kincses Károly
Kincses Károly 1954-ben született. Még él. Járt iskolákba, főiskolára, egyetemre. Dolgozott, majd barátaival, segítőivel megalapította a Magyar Fotográfiai Múzeumot. 15 éven át vezette, majd ugyanazon barátaival és segítőivel, kik közül elsősorban Kolta Magdolnát és Bánkuti Andrást említi, kivásárolta, átépíttette, működtette a Mai Manó Házat. Közben írt, szerkesztett vagy ötven könyvet, ennél sokkal több tanulmányt, tanított egyetemeken, rendezett ezernyi fotókiállítást itthon és 16 országban. Mostanában legújabb projektje megvalósításán dolgozik. Elhatározta, hogy a továbbiakban minden napját egy-egy munkadarabnak, műalkotásnak tekinti és szándéka szerint mindent elkövet, hogy esténként úgy kerüljön ágyba, hogy azt érezhesse, a lehető legjobbat hozta ki belőle. És nyugodtan alszik, majd másnap újrakezdi.

Szalay Zoltán: Azok a hatvanas, hetvenes évek – fotóalbum bemutató

Az albumot Spiró György író mutatja be László Ágnes, a könyv szerkesztője, Kincses Károly fotómuzeológus, a könyv képszerkesztője és Parti Nagy Lajos közreműködésévelVajon mire emlékezünk az 1960-as,...
Fotó: Rédei Ferenc: Kádár János hazaérkezik az NDK-ból, 1983 © Rédei Ferenc

Blogajánló: Mai Manó Online Fotóegyetem – Képes Beszéd Rédei Ferenccel

Rédei Ferenc 1944. február 28-án született Budapesten. Édesapja tisztviselő volt, édesanyja pedig eleinte egy fogtechnikusnál, majd házfelügyelőként dolgozott. Az általános iskola befejezése után 1958-tól 60-ig vasesztergályosnak tanult Csepelen. Későb...