Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Hegedűs 2 László

2004, October 15 @ 18:00 - 2004, November 9 @ 01:00 CEST

Free

Helyszín. Magyar Fotográfiai Múzeum
Kecskemét
Megnyitja: Esterházy Péter

Helyszín. Magyar Fotográfiai Múzeum
Kecskemét
Megnyitja: Esterházy Péter

Hegedűs 2 képzőművész. Grafikai lapjai, rajzai sok országos gyűjtemény féltett darabjai, katalógusaihoz Esterháy Péter írt előszót. Hegedűs 2 filmművész, korábban a kecskeméti animációs stúdióban is dolgozott. Hegedűs 2 fotóművész, aki képeiben egy sajátosan szürrealista világot ábrázol. Hegedűs 2 összefoglalóan tehát a magyar művészeti élet fontos személyisége, akinek negyedszázados pályájáról nyújtunk áttekintést a kiállításon, s jelentetünk meg hozzá egy kétnyelvű katalógust

“Ha tudnék rendesen latinul, a Harmonia caelestis, a Mennyei harmónia mintájára Fotográfiai harmóniának nevezném Hegedűs 2 fotóuniverzumát,…”

(Esterházy Péter).

Hegedűs 2 László műveinek intellektuális telítettsége, letisztult formanyelve egyaránt jellemzi mind a fotó és film, mind pedig a képzőművészeti alkotásait. Munkáit nem lehet irányzatokba foglalni. Használja ugyan a kortárs formanyelvet, sok nyelven perfekt, mégis közérthető módon vezeti a befogadót olyan mélységekig, ahol valami tényleg eredeti egyáltalán megmutatható. Az, hogy művészete lényegét tekintve kategórizálhatatlan, nem egyszerűen a megformálás módjának, médiumának gazdagságától, hanem abból adódik, hogy nem merül ki, nem oldódik fel az irányzatokban. Műveiben megnyilvánuló világ olyannyira önálló, hogy saját története, saját képlete van. Szó- (illetve betű és szám) – szerint: H2L.

(Radetzky Zoltán)

Hegedűs 2 László (1950-) munkái számomra olyan szellemi kalandot, időutazást jelentenek, amelyek a múltat a jövővel, a festészetet a fotográfiával, a filmmel és az élettel is összekötik. A konceptuális művészet, a nyelvészet, a film területéről “hozott” gondolkodása olyan eszközhasználatot enged meg nála, amely messze túlmutat a ” csak fotográfus”, a “csak filmes “, és a “csak képzőművész ” skatulyákon. Egy valódi XXI. század eleji művész, aki nem vagy-vagyokban, hanem isisekben képes gondolkodni.

(Eifert János)

Details

Start:
2004, October 15 @ 18:00 CEST
End:
2004, November 9 @ 01:00 CEST
Cost:
Free
Event Tags:
,
Website:
http://www.fotomuzeum.hu/35.html|http://galeria.origo.hu/hegedus/h2lhun.html

Organizer