Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Still Life – Harun Farocki / Screening+Talk #1

2022, September 13 @ 19:00 - 21:00 CEST

“Ahogy látunk” címmel Harun Farocki művei az aqb Project Space-ben. Megnyitó szeptember 9. 18. órakor. A kiállítást beszélgetésekkel egybekötött filmvetítések egészítik ki öt alkalommal keddenként, majd a végén egy szombati finisszázst szervezünk. Mindezt már az új termünkbe, az aqb Nestbe. A filmeket német nyelven és angol felirattal vetítjük, a beszélgetések nyelve magyar és ami még adódik. A belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!
■ Szeptember 13. // KEDD 19:00
Harun Farocki: Stilleben. (1997, 56 perc)
Meghívott előadó: Hornyik Sándor
Szívesen elnézegetjük a csendélet-fényképészt és csapatát, miközben dolgoznak, mert konstruktív munkát végeznek. Úgy építenek fel egy képet, ahogy egy állványzatot vagy darut szokás. Csakhogy míg a daruról tudjuk, hogyan néz ki, a fényképészek sokszori próbálkozásra és lépésenként érik el és örökítik meg céljukat.
A CSENDÉLET-ben magyarázatok, tézisek és idea-elméleti implikációk hangzanak el a tárgyleképezés aktusáról. Mit jelent a tárgyak világának elviselése, a tárgyakra való koncentrálás stb.
Mindezekkel kommentár nélküli jelenetek állnak szemben, mégpedig abban a reményben, hogy a művészettörténet ideái rávetülnek a reklámra, és láthatóvá válik a különbség, illetve fordítva, hogy ezeket a csendéleteket másképp is lehet látni, ha azt a különös kultikus igyekezetet, amely ezeknél a produkcióknál megnyilvánul, a művészet-létrehozás szent aktusára visszük át.
(Harun Farocki)
Rendező, forgatókönyvíró: Harun Farocki, operatőr: Ingo Kratisch, vágó: Irina Hoppe, Rosa Mercedes, Jan Ralske, hang: Ludger Blanke, Jason Lopez, Hugues Peyret, hangkeverés: Gerhard Jensen-Nelson, munkatársak: Jörg Becker, Dina Ciraulo, Cathérine Mariette, narrátor: Hanns Zischler.
A filmvetítés után Hornyik Sándor művészettörténésszel beszélgetünk.
■ HELYSZÍN
aqb Nest
–> a belépés ingyenes.
Az aqb és a Goethe-Institut együttműködésében megvalósuló kiállítás.
https://cutt.ly/AX87rhJ
ENG ————————————————————————-
The films will be shown in German with English subtitles, and the conversations will be in Hungarian and whatever else is available. Admission is free, everyone is welcome!
■ 13 September // TUESDAY 7PM
Harun Farocki: Stilleben / Still life (1997, 56 min)
Invited guest lecturer: Sándor Hornyik
According to Harun Farocki, today’s photographers working in advertising are, in a way, continuing the tradition of 17th century Flemish painters in that they depict objects from everyday life – the “still life”. The filmmaker illustrates this intriguing hypothesis with three documentary sequences which show the photographers at work creating a contemporary “still life”: a cheese-board, beer glasses and an expensive watch.
(Production note)
After the screening there will be talk with the art historician and curator Sándor Hornyik.
■ LOCATION
aqb Nest
-> entrance is free
The exhibition is mutually realized by aqb and the Goethe-Institut.
https://cutt.ly/AX87rhJ
https://www.facebook.com/events/592512925912231/

Details

Date:
2022, September 13
Time:
19:00 - 21:00 CEST
Event Categories:
,
Event Tags:
,
Website:
https://www.facebook.com/events/592512925912231/

Organizer

art quarter budapest
Email
noreply@facebookmail.com

Venue

aqb Nest