23.9 C
Budapest
Tuesday, April 30, 2024

Foto Mozaik 155., 2011. március

Tavaszi frissítés a Canonnál
A Canon új digitális tükörreflexes fényképezőgépekkel, professzionális objektívekkel és EX Speedlite vakukkal bővítette EOS családját.

ÉLET – KÉPEK 2010-ből / Sajtófotó 2010

Török György: Mire képes az extrém nagy látószög?
Különleges lencsék különleges fotósoknak. Azoknak, akik vállalják a kihívásokat, és dinamikus vonalakkal vagy telített színekkel szeretnek komponálni. Azoknak, akik szemüket, látásukat folyamatosan kondicionálják, akár a legszokatlanabb perspektívával és képkivágással is. Nem könnyű extrém nagy látószögű objektívekkel fotózni, de megéri megtanulni használatukat.

Sulyok László: Az élesség határán
A szabályokat azért érdemes megtanulni, hogy a későbbiekben áthághassuk őket, fotográfusi pályafutásunk kezdetén mégsem árt figyelembe venni őket. Akad közöttük kettő, amelyek a köztudatban alapvetően meghatározzák egy felvétel sikerességét, ezek pedig az általános élesség-életlenség, valamint a bemozdulásos életlenség. Két olyan jelenség, amelyek különösen érintik a mozgást ábrázoló fényképeket. De vajon mi okozza őket, és hogyan kerülhetők el? A következőkben ennek járunk utána, miközben megismerkedünk az éles és életlen határával, a multiexpozícióval és a fényfestéssel.

Pályázatok

Események naptára

FotóSarok vizuális szolgáltató központ
Budapest és a fotós társadalom újra gazdagabb lett egy hellyel, amelyet tulajdonosai-névadói a szokatlan „vizuális szolgáltató központ” névre kereszteltek. Nem fotóüzlet, fényképészet, fotóiskola vagy valami hasonló banális elnevezés. Már az első momentumnál érezni, az itteniek mertek nagyot álmodni!

Szommer Tamás: Meglesni a természetet
A lessátor egy csoda jó dolog! Bámulatos élményekkel gazdagodhat az ember ott kuksolva, de ez csak annak adatik meg, aki nem rest hosszú órákat türelemmel várni, leskelődni, és teljes figyelemmel minden rezdülésre reagálni. Soha nem unatkoztam még a lessátorban töltött idő alatt, pedig nem ritka a teljes napos, akár ott éjszakázós filmezés, fotózás, és nem is mindig sikerül a vágyott felvételt elkészíteni.

Galéria

Mitől jó? / Szarka Klára sorozata
Fejtsük meg a jó fénykép titkát! Ezúttal S. Faragó Gyöngyi Tükörkép című felvételét elemezzük. S. Faragó aktfelvétele azon a kiállításon szerepelt, amelyet az idén száz éve született Németh József előtt tisztelegve rendezett a Magyar Alkotóművészek Országos Szövetségének Fotóművészeti Tagozata. S milyen jól tette a MAOE, hogy fejet hajtott a magyar fotográfia egyik klasszikusa előtt. Manapság annyit hallani gyökerekről, tradíciókról és értékekről, miközben lépten-nyomon csak elbutultan magabiztos felejtőkbe és silány szemfényvesztésbe botlik a nagyérdemű.

Wagner István: Három kortárs tárlat
Budapesten, a Mai Manó Ház különféle szintjein jelenleg mai magyar fotográfusok három generációjának egymástól teljesen eltérő tartalmú és formavilágú, de egymást kölcsönösen gazdagító kiállítása látható.

Technika

Fejér Zoltán György: Jegyzetlapok a fototechnika történetéből / Köszönjük, miszter Eastman!
Eastman feltalálta a tömeges amatőr fényképezést, és a kedvünkért még gyárat is alapított Vácott…

Török György: Rendszervakuk körképe / Hasznos fogalmak
A beépített vaku sokszor tesz jó szolgálatot: mindig kéznél van, mindössze egy gombnyomás és használhatjuk, ugyanakkor sajnos nem támogatja a rövid záridőket, fényteljesítménye kicsi, nem vihetjük oldalra, nem billenthetjük a reflektorát, és fényellenzőt sem használhatunk vele. További hátránya, hogy a fényképezőgép központi akkumulátorait „fogyasztja”. Felbecsülhetetlen előnye viszont, hogy – a legújabb fényképezőgép-modellek esetében – távvezérelni képes más rendszervakukat.

Digitális világ

Vajda János: Látványformálás
A méltán híres magyar származású művész ezeket a gondolatait a ’40-es évek végén jegyezte le. Pedig hol voltak az akkori lehetőségek a maiakhoz képest? Ahogy kíváncsiak lennénk arra, hogy Mozart mit kezdene egy számítógép által vezérelt szintetizátorral, úgy joggal arra is, hogy a régi korok nagy fotográfusai mit alkotnának a digitális felvételezési és kidolgozási technika egyre terebélyesedő eszközparkjával. Vagy a kor nagy digitális alkotói az ő reinkarnációik?

Mozaik

Kovács Zsolt: Távol Afrikától
Aligha tévedek, ha azt állítom, a legtöbb fotóalbum Afrikáról jelenik meg. Az ott honos élővilág tálcán kínálja magát. Fény van bőven, sok a vad, sőt, ahol nem vadásznak rájuk, még meglepően szelídek is. A fotósnak nincs más dolga, mint elkattintani a fényképezőgépet. Látszólag…

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
700FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles