19 C
Budapest
Thursday, May 2, 2024

Fotósélet – 2011. február 21.

Elment egy alkotó

Az 1958-ban alapított Győri Fotóklub Egyesület mély fájdalommal tudatja mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy az egyesület alelnöke, Veiland István a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének Arany diplomájával kitüntetett alkotó 73 éves korában, szombaton éjjel az Úr birodalmába távozott és ezentúl az égiek között készíti a csodálatos táncfotóit, aktjait, tájképeit.

Veiland Istvánt a fényrajzolás szeretete az 1950-es végén ragadta magával, 1980-ban lépett a Győri Fotóklub tagjainak sorába, 1993-tól látta el az alelnöki feladatokat, 1997-ban lett a MAOE tagja. Alkotásai a hosszú évtizedek alatt a hazai kiállítótermeken túl eljutottak Ausztria, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Olaszország és Dél-Korea galériáiba is. Számára a fotográfia sohasem a megélhetést jelentette, hanem mindig a művészi önkifejezést, az alkotói szenvedélyt.

Temetéséről a család később intézkedik.
*
*

Fotókiállítások, események, meghívók

Csorba Károly (APS Stúdió) JUHANNUS – Szent Iván Éj Finnországban című fotókiállítása 2011. február 16-23. között tekinthető meg Budapesten, a Millenáris Park Európai Unió Házában (1024 Budapest, Lövőház u.35.).
*
Horniák Dóra Elcsíptem: árnyékok, hangulatok, pillanatok című fotókiállítása 2011. március 5-én 16 órakor nyílik Budapesten, a Virányosi Közösségi Házban (XII. ker., Szarvas G. út 8/c.). A tárlat megtekinthető 2011. április 5-ig, előzetes bejelentkezés esetén: 200 8713.
*
A Deák Diák Galériában 2011. 02. 28-án 17 órakor Fabó Katalin E-MAFOSZ “be-Pillantás” című kiállítását Fabó László orgonaépítő nyitja meg.

*
Wárnay Zsolt Kitörés című fotókiállítása 2011. február 22-én 17 órakor nyílik a Komáromban, a Duna Menti Múzeum Zichy Palotájában (Klapka tér 9.). Köszöntőt mond Thor Tamás, a Helios Fotóklub titkára. A tárlat 2011. április 9-ig látogatható.
*
A BMK-REFLEX Fotóklub kiállítása 2011. február 25-én 18 órakor nyílik meg a Budapesti Művelődési Központban melyre szeretettel várunk minden fotográfiát kedvelő vendéget. Cím: 1119 Budapest, Etele út 55. Megközelíthető:bármelyik 7-es autóbusszal. Kiállítók: Bense György ; Galamb Csilla; Heidrich Nándor; Kárpáti Iván; Kührner László ; Mészáros Csaba; Pomicsán Kristóf; Szilvás Zoltán; Takács Zsolt; Tiszavölgyi Zsolt; Zelkó Csilla. Köszöntőt mond: Kührner László klubvezető.
*
Intézményünk nevében szeretettel meghívom Önt és kedves családját, barátait, ismerőseit a Raffica Vitorlás Sportegyesület fotókiállítására, melynek megnyitója 2011. február 23-án (szerdán) 17 órakor lesz a balatonfűzfői Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében.
*
*

Magyar sikerek külföldön
A Szerbiai 4th International Photography Exhibition – Zajecar 2010 5 elfogadás és szalon bronzérem, 1st exhibition of photographs man and work 3 elfogadás és szalon bronzérem, Welsh International Projected Image Salon 2 elfogadás, India 2nd Asansol International Salon 3 elfogadás, USA Arizona Photographic Society Electronic Imaging Exhibition 1db, Australi 54th Maitland International Salon of Photography 2db és az Indiai 43rd Howrah Salon 3db elfogadása volt Bese Zoltánnak, a Dabasi Fotóklub tagjának.
*
Kerekes István EFIAP/s (Mosonmagyaróvár). A Franciaországban megrendezett 24ème Semaine de la Photo de Riedisheim 2011 Nemzetközi Szalonon, az „Anyuval” című fotóját a zsűri FIAP Honourable Mention -nal díjazta.
*

JAKAB Tibor EFIAP/S, APSA, PPSA fotomuvesz (Marosvasarhely) munkai, az Egyesult Allamokban megrendezett “2011 Georgia Southern Exhibition Circuit”-on 63 elfogadas, 22 Honorable Mention, 6 Medal illetve 1 “Best of Show”-ban reszesultek. A 46th “Oklahoma International Exhibition”-on egy munkaja szinten elfogadast kapott. Franciaorszagban a “Salon photo international à Pessac et 4e Salon international Photo-phylles à Bordeaux ” 5 munkaja volt elfogadva.
*
*

Művészi aktfotó tanfolyam sorozat
Az Ágens Fotóművészeti Galéria 1-1 napos művészi aktfotó tanfolyam sorozatot indít, minden hónap utolsó szombatján. Vezető tanár: Velican-Patrus Dóra (www.patrusdora.eu) Minden alkalom az aktfotózáson belül egy-egy témát dolgoz fel, profi műtermi körülmények között. Első téma: kontraszt, fény-árnyék. 1-1 napos kurzusokról van szó, így el lehet dönteni, hogy kinek melyik témakör az érdekes. Délelőtt elméleti órák, majd a közös gyakorlati oktatáson, az oktató által beállított fények és testtartások elemzése és fotózása következik. Délután lehetőség van önálló beállítások megvalósítására is. A saját beállított fotókat később művészeti pályázatokra, kiállításokra felhasználhatók. A modellel a helyszínen modellszerződést kötünk. Maximum létszám: 8 fő. Ár: 4500 Ft + a modelldíj a résztvevők között elosztva (modelldíj: 10.000 Ft ). A kezdés időpontja a 8 fő megléte esetén március 26-án 8-tól 16 óráig. Érdeklődni e-mailen az agens@agens90.com, vagy a 0036-1-355-0364-es telefonszámon az Ágens Fotóművészeti Galériában lehet.
*
*

Ágens Reklám és Kereskedelmi Kft. (1027 Budapest, Fő u. 73.) a következő témájú képeket keresi:
– Damaszkusz: 2 db
– Parlament Dunával együtt (nyári felvétel) ugyanazon a felvételen
– Budai Vár – Gellérthegy – Sikló ugyanazon a felvételen
A képeket először kis méretben kérem, ár megjelölésével. Csak azok a
fotók a megfelelőek, amelyek amennyiben kiválasztásra kerülnek, 70 x 100
cm esetén 100 dpi-nek megfelelő méretűek.
dr. Patrus Sándor ügyvezető, Tel./Fax: 355-0364, agens@agens90.com
*
*

Évkönyv illusztrációk
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus 2010-es évkönyvét olyan fekete-fehér fényképekkel illusztráltuk, amelyeket az intézet fotógalériájában 2010-ben láthatott a közönség. Az e célra, a szerzők által önzetlenül felajánlott képeknek sajnos nem mindegyike fért el az idei kiadványban. De ezúton is köszönjük az autonóm alkotóknak nagylelkű felajánlásukat.
Az évkönyvben megjelent képek alkotói:

Baán Katalin E-MAFOSZ (Albertirsai Fotókör): Túrkeve – Legényes (bemutatva az MMIKL-ben rendezett Utazás a világ körül – 2010című fotókiállításon)

Balogh Klára (Szolnok): Árnyék ((bemutatva az MMIKL-ben megrendezett, Ausztrália – Új-Zéland magyar szemmel című fotókiállításon

Baloghné dr. Kovács Matild (Debreceni Új Fotóműhely, Nyíregyháza): Franciaország, Párizs – Égigérők (díjazva az MMIKL-ben rendezett Utazás a világ körül – 2010című fotókiállításon)

Bese József AFIAP (Dabasi Fotóklub): … és a nyáj? (bemutatva az MMIKL-ben rendezett Utazás a világ körül – 2010című fotókiállításon)

Bedi Gyula (Dunatáj Fotókör, Uszód): Négyes fogat (bemutatva az MMIKL-ben megrendezett, Fotóművészeti Nyári Egyetem hallgatóinak fotókiállításán)

Kéméndy József (Pécs): Pécs – Útvesztő (díjazva az MMIKL-ben rendezett Utazás a világ körül – 2010című fotókiállításon)

Kovács Gyula A.: Velencei biennálé (bemutatva az MMIKL-ben rendezett Utazás a világ körül – 2010című fotókiállításon)

Lángh Gábor AFIAP (Soproni Fotóklub): Munkába menet (bemutatva az MMIKL-ben rendezett Utazás a világ körül – 2010című fotókiállításon)

Mátyus Károly E-MAFOSZ (Bakony Fotóklub, Veszprém): Erdély – Vén cigány (bemutatva az MMIKL-ben rendezett Utazás a világ körül – 2010című fotókiállításon)

Ölbey Zoltán E-MAFOSZ (Magyar Fotóművészek Világszövetsége, Bp.): Égi vándor (bemutatva az MMIKL-ben rendezett Utazás a világ körül – 2010című fotókiállításon)

Pádár Piroska (Kőbányai Pataky Fotóklub, Budapest): Dunakeszi – A köd (díjazva az MMIKL-ben rendezett Utazás a világ körül – 2010című fotókiállításon)

Pucz Károly (Kőbányai Pataky Fotóklub, Budapest): Hárman (bemutatva az MMIKL-ben rendezett Utazás a világ körül – 2010című fotókiállításon)

Szilvás Zoltán (BMK-Reflex Fotóklub, Budapest): Élet a Blahán (díjazva az MMIKL-ben rendezett Utazás a világ körül – 2010című fotókiállításon)

Tomasz Balázs (Kőbányai Pataky Fotóklub, Budapest):: New York – Brooklyn Bridge (díjazva az MMIKL-ben rendezett Utazás a világ körül – 2010című fotókiállításon)
Az évkönyv tisztelet példányait – köszönetképpen – a következő napokban postázzuk az érintett alkotóknak.
*
*

Tisztelt Fotósok!
Engedjék meg, hogy cégünk nevében – a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségével együttműködve – felajánljam Önöknek szolgáltatásainkat és egy extra kedvezményt, mellyel szolgáltatásainkat egyébként is alacsony árainkhoz képest is olcsóbban vehetik igénybe.
Cégünk, a Robinco Kft. 20 éve kezdett a nyomat előállítás világával foglalkozni, akkor jellemzően másológépek kereskedelmével foglalkoztunk, később Copystore néven egy, majd további két fénymásoló szalont nyitottunk Budapesten, majd ez év januártól kipróbáltuk magunkat a nagyformátumú, főleg fotónyomtatás terén.
Az eltelt egy év sikere arra ösztönzött minket, hogy tapasztalatunkat, alacsony árainkat és a kiváló minőséget alapul véve együttműködést keressünk az ország legnagyobb fotós szövetségével, hogy minél több művészhez eljuttathassuk nagyformátumú fotónyomtatási szolgáltatásunkat.
Szolgáltatásainkat az ország bármely pontjáról megrendelheti, MAFOSZ tagsággal rendelkező ügyfeleinknek 10%-os kedvezményt, on-line megrendelő felületet, FTP hozzáférést, és országos házhozszállítást biztosítunk. Valamennyi szolgáltatásunkra teljes körű garanciát vállalunk.

Szolgáltatásaink:
– poszter, és fotónyomtatás, A4-A0+ méretig, 190 g. szatén, 240 g. fényes, és 270 g. szatén fotópapírokra
– fotónyomtatás 300 g. matt vászonra
– igény esetén keretezés, vakrámázás
– fotók hideglaminálása 100 cm szélességig
Kérjük, látogassa meg weboldalunkat, ismerje meg kiváló árainkat, és legyen Ön is elégedett ügyfelünk!
Bővebb info:1088 Budapest, Szentkirályi u. 33-35
www.copy-store.hu
szentkrialyi@copy-store.hu
06 1 785 70 22

Garda Milán
marketing és ügyfélkapcsolatok
*
*

Gyöngyösi Digiráma Bemutató 2011 – Pályázati kiírás
1. A pályázat nyitott mindenki számára, aki a pályázati kiírásban leírt feltételeket elfogadja.
2. A bemutatóra két kategóriában lehet nevezni, ezek a következők:
A. állóképek, grafikák, hangok együttes használatával létrehozott digitális képsorozat (digiráma), ami gondolatok, érzések megjelenítését helyezi előtérbe.
B. állóképek, grafikák, hangok együttes használatával létrehozott digitális képsorozat (digiráma), ami az élővilág vagy az épített környezet egy részletének bemutatását helyezi előtérbe.
Egy pályázó legfeljebb két művet adhat be, egy alkotás egy kategóriában indulhat. Más kategóriába történő átsorolást a zsűri javasolhat.
3. A digiráma kizárólag az alkotó saját képeiből készülhet. Nem vehet részt a vetítésen olyan pályamű, mely más magyarországi pályázaton, versenyen korábban díjat nyert ill. amelynek teljes szerzői jogával az alkotó nem rendelkezik.
4. A digiráma vetítése 1024×768 pixel felbontású projektorral történik, ezért az alkalmazott képek felbontására is ezt javasoljuk választani. A digirámát .exe kiterjesztésű futtatható állományban vagy SD/HD felbontású videofájlban (DVD-Video formátum vagy önálló MPEG2) kérjük elküldeni. A pályamű időtartama legfeljebb 5 perc lehet, az idő mérése a fájl indításakor kezdődik és a bejelentkező kép visszatérésénél végződik. Időtúllépés esetén a pályázó kizárásra kerül. A vetített pályaművekben a mű címének, az alkotó nevének, a hanganyag szerzőjének és előadójának szerepelni kell.
5. A pályaműveket CD/DVD lemezre kiírva kérjük beküldeni vagy FTP kiszolgálóra feltölteni. A fájl nevének tartalmazni kell a szerző nevét és a mű címét ékezetek nélkül (pl. „szabojanos_gondolat”). A pályamű(vek) mellett kérjük a végleges nevezési lapot tartalmazó fájl(oka)t is elküldeni „nl2011_szerzoneve_mucime” fájlelnevezéssel, a csatolt formátumban.
Egy adathordozón több mű is leadható, abban az esetben, ha azok egymástól függetlenül azonosíthatók és vetíthetők. Az adathordozón legyen feltüntetve a beküldő szervezet vagy személy neve, FTP kiszolgáló esetén minden alkotónak a saját nevével megegyező könyvtárba kell a fájlokat feltölteni.
A CD/DVD leadás módját, az FTP kiszolgáló elérését a beérkezett nevezési lapok alapján április 10-ig csoportos e-mailben küldjük el a pályázóknak ill. megjelentetjük a www.szempontfoto.hu oldalon.
6. A nevezés a digirama2011@gmail.com e-mail címre elküldött nevezési lappal történik, aminek tartalma a beküldési határidőig módosítható.
Nevezési díj magyarországi pályázó esetén egy alkotásnál 1000 Ft , két alkotásnál 1500 Ft , melyet az alábbi számlaszámra kérünk (rózsaszín) csekken befizetni.
YÖNGYÖK – Mátra MMK
Raiffeisen Bank Zrt.: 12032006-00126693-06400005
A közleménybe kérjük beírni: Digiráma 2011 nevezési díj
A befizetésről kérünk csekkmásolatot csatolni a pályázati csomagban vagy annak beszkennelt formáját elhelyezni „nevezesidij_szerzoneve” fájlelnevezéssel a beküldött hordozón ill. FTP kiszolgálón.
Külföldi pályázó esetén a nevezési díj egységesen 10 Euro, függetlenül a pályaművek számától. A befizetés ebben az esetben átutalással történik a fenti számlaszámra. Nevezési díj fizetése nélkül az alkotás nem kerül bemutatásra.
7. Határidők:
Nevezési lapok beküldése: 2011. április 6.
Részletes tájékoztatás: 2011. április 10.
Beérkezési határidő: 2011. május 6.
Beérkezett művek hiánypótlása: 2011. május 13.
Előzsűri: 2011. május 20.
Bemutató és zsűrizés: 2011. május 21.
Eredmény publikálása weblapon: 2011. május 27.
8. A zsűri kategóriánként az első három helyezettet díjazza vásárlási utalvánnyal az alábbiak szerint:
1. helyezett 25 000,- Ft értékben
2. helyezett 15 000,- Ft értékben
3. helyezett 10 000,- Ft értékben
A zsűri különdíja(ka)t is kiadhat tárgyjutalom formájában.
9. Az adat hordozók a bemutató után a kiíró tulajdonában maradnak. A beküldött pályaművek ill. annak részletei a rendezvény aktuális és jövőbeli reklámozásához a szerző feltüntetése mellett az írott és elektronikus médiában bemutathatók.
************

Fotósélet – 2011. február 21.
A Magyar Művelődés i Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség ének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Postacím: MAFOSZ , 1011 Bp., Corvin tér 8. Archív számok megtalálhatók a www.mafosz.hu weboldalon.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
700FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles