6.7 C
Budapest
Thursday, April 25, 2024

Az idő rétegei. Beszélgetés Csontó Lajossal – kerekasztalbeszélgetés a FotoKlikk Társalgóban

Hogyan hat egymásra a kép és a szöveg, elválasztható-e egymástól Csontó Lajos alkotói gyakorlatában ez a két réteg? Hogyan viszonyul saját fotográfiai archívumához, esetében mit jelent a „képzőművészeti fotóhasználat”? Beszélgetünk a Rosti Pál-díjas fotókönyvéről, a Kutyaévről és legújabb kiállításáról az Egybeesésről is, ahol nem az egyes fotográfiákon van a hangsúly, hanem installációs jellegéből adódóan a „teljesség” elérése a szándék, amit a képcsoportok összhatása és az elrendezés dramaturgiája teremt meg.

Csontó Lajos képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Főiskolán diplomázott 1990-ben. 1992-95-ig Derkovits ösztöndíjas, 2007-ben Munkácsy-díjat és az NKA kiemelt alkotói támogatását kapja, valamint Kutyaév című kötetéért 2022-ben elnyeri a legjobb magyarországi fotókönyvnek járó Rosti Pál-díjat. A Római Magyar Akadémia és a párizsi Cite Internationale Des Arts ösztöndíjasa, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Média és Design Tanszékének habilitált egyetemi docense. A Vajda Lajos Stúdió tagja.

 

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,491RajongókTetszik
197KövetőKövetés
690FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles