26.1 C
Budapest
Saturday, June 22, 2024

A Canon EOS R rendszer két új hibrid fényképezőgépe, az EOS R7 és az EOS R10 formájában

Budapest, Magyarország, 2022. május 24. – A Canon Europe ma jelenti be első APS-C EOS R rendszerű, tükör nélküli fényképezőgépeit, az EOS R7 és az EOS R10 modelleket, amelyek az EOS R sorozat előnyeit a népszerű APS-C képérzékelő formátummal egyesítik. Az APS-C formátum jelentős előnyöket kínál a fotózás szerelmesei és a tartalomkészítők számára. A kisebb méretű, mégis nagy sebességű és nagy teljesítményű fényképezőgép így garantáltan elnyeri a felhasználók tetszését. Az EOS R7 modell – az EOS 7D sorozat „lényegét” adaptálva – azon vadvilág- és sportfotósok számára ideális, akiknek egyaránt szükségük van az APS-C kínálta nagyobb hatótávolságra, valamint a sorozat magasabb kategóriájú modelljei által inspirált kiemelkedő sebességre és autofókusz követő funkcióra.

Az EOS R10 modell – amely a „kétszámjegyű” EOS modell felhasználóinak következő generációja számára készült – egy nagy teljesítményű, multifunkciós fényképezőgép, mely lenyűgöző állókép- és videókészítési teljesítményre képes annak érdekében, hogy az „életstílus-teremtők” és a „mozgásban lévő” fotósok igényeinek egyaránt megfeleljen. A mai napon két új RF-S objektív is megjelenik a piacon – az RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, egy ultrakompakt, mindennapos zoomobjektív és az RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, amely egy sokoldalúbb, erős nagyítású objektív.

Az EOS R rendszer bevezetése óta a Canon kibővítette teljes képmezős modelljeinek kínálatát annak érdekében, hogy a fotósok és tartalomkészítők különböző igényeinek megfelelő eszközök széles választékát kínálhassa. Az APS-C formátumú EOS R rendszerű tükör nélküli fényképezőgépek bevezetése tovább erősíti a Canon azon elkötelezettségét, hogy nagyobb választási szabadságot kínáljon, s így a fotósok és tartalomkészítők minél szélesebb rétege valósíthassa meg kreatív ambícióit.

 

Tapasztalja meg a pontosság és a sebesség új szintjét

Az EOS R sorozat új modelljeiként az EOS R7 és az EOS R10 ugyancsak rendelkeznek a Canon nagy teljesítményű, teljes képmezős modelljeiben megtalálható intelligens autofókusz-technológiával az APS-C formátumhoz. A mélytanulás (deep learning) és a Dual Pixel CMOS AF II technológia révén a felhasználók pontos fej-, arc- és szemérzékeléssel a képkocka 100%-ában követhetik a különféle témákat, például járműveket, állatokat és embereket[i]. A gyenge fényviszonyok mellett -5 EV, illetve -4 EV expozíciós értékig alkalmazható,[ii] illetve telekonverterrel akár f/22 értékig működő autofókusznak köszönhetően az EOS R7 és az EOS R10 segítségével bármilyen körülmények között könnyedén nyomon követhetők a repülő madarak vagy a mozgásban lévő sportolók. Mindkét fényképezőgép „Touch and Drag” AF funkcióval rendelkezik, míg az EOS R7 szinte „történelmet ír”, mivel az EOS R rendszer első olyan fényképezőgépe, amely kombinált AF többfunkciós vezérlő beállítással és vezérlőkerékkel rendelkezik. Ez az AF-pontok vezérlését gyors és kényelmes beállítási és lejátszási funkciókkal teszi lehetővé egyetlen hüvelykujjmozdulattal vagy a beállító tárcsa elforgatásával.

Az EOS R7 és az EOS R10 modellek kategóriájukban kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a pillanat könnyed megörökítéséhez, és az APS-C EOS fényképezőgépek közül a leggyorsabb, 15 képkocka/mp[iii] sebességű folyamatos mechanikus zárral, valamint 30 képkocka/mp és 23 képkocka/mp sebességű elektronikus zárral rendelkeznek[iv]. Az EOS R7 maximálisan 1/8000 másodperces mechanikus zársebességet és 1/16000 másodperces elektronikus zársebességet kínál, ami hatékonyan merevíti ki a gyorsan mozgó tárgyakat mozgás közben. Ezek a legújabb DIGIC X processzorral működő, nagy érzékenységű, nagy sebességű képfeldolgozásra képes fényképezőgépek. A 30fps RAW sorozatfelvételi móddal való kiegészítés lehetővé teszi a fotósok és tartalomkészítők számára, hogy a sorozatfelvétel során rögzített képekkel filmfájlként dolgozzanak a képkockák egyszerű kiválasztása érdekében. Ha a „pre-shooting” (az exponáló gomb félig történő lenyomásánál induló sorozatfelvétel) módot aktiváljuk, akkor 0,5 másodperccel a zár megnyomása előtt is készíthetők felvételek.

 

Kiváló minőségű felvételkészítés útközben

Az EOS R7 modellben megtalálható kollaboratív In-Body Image Stabilizer (IBIS) (kamerába épített képstabilizátor)[v] tökéletes azok számára, akik mozgás közben vagy kézből több másodperces felvételeket készítenek, és az EOS R6, EOS R5 és EOS R3 modellekhez csatlakozva a világ legmagasabb szintű, 8,0 fokozatú képstabilizálását kínálja[vi]. Az EOS fényképezőgépeknél első alkalommal az IS rendszer a horizont kiegyenlítésére szolgál, amikor az „Automatikus kiegyenlítés” funkciót engedélyezzük, és kompenzálja a függőleges irányú rázkódást is, amikor az újonnan hozzáadott panoráma- vagy pásztázó módban készítünk felvételeket. Az EOS R7 és az EOS R10 fényképezőgépek újonnan tervezett 32,5 és 24,2 megapixeles APS-C érzékelői kiterjesztett hatótávolságot kínálnak, és még távolról is éles képminőséget biztosítanak – így ideálisak azon sport- és természetfotósok számára, akiknek minél közelebb kell kerülniük az eseményekhez. A Dual Pixel RAW a HEIF, a Compact RAW és a HDR módok mellett nagyobb teret enged az utómunkáknak, és lehetővé teszi a jelenetek tónusainak még élethűbb visszaadását. A Digitális objektívoptimalizáló funkció automatikusan a legjobb fényképezőgépen-belüli JPEG-képeket biztosítja – korrigálja a hibákat a felvétel teljesítményének csökkenése nélkül.

Az akkumulátorral és kártyával együtt mindössze 612 g, illetve 429 g súlyú EOS R7 és EOS R10 a fotósok és tartalomkészítők számára erőteljes lépést jelent, és lehetőséget ad a meglévő DSLR fényképezőgép és objektív kombinációk „racionalizálására”. A kompakt, mégis robusztus EOS R7 időjárásálló kialakítással rendelkezik a kihívást jelentő körülmények között fotózók számára.

 

A tartalmak magasabb szintre emelése 4K-val

A videók és állóképek készítése iránti egyre növekvő igényeket kielégítve az EOS R7 és az EOS R10 képes 4K 60p[vii] vagy 4K 30p felbontású videófelvételeket készíteni, amely a 7K, illetve 6K felbontáshoz képest alulmintavételezett, a lehető legjobb képminőség elérése érdekében. Ez HDR PQ (YCbCr 4:2:2 10 bites) kimeneti minőségben a fényképezőgépen belül, vagy HDMI-n keresztül is kivitelezhető. Az EOS R7 egy további 4K 60p vágási üzemmódot is tartalmaz[viii], a hatótávolság további növelése érdekében – ami tökéletes a vadvilág filmezéséhez. Mindkét fényképezőgép képes a 30 perces egyedi felvételi limiten túli felvételek készítésére, és akár egy órán át 4K 60p felbontásban is tud felvételeket készíteni[ix], megnyitva ezzel a lehetőséget a hosszú formátumú tartalmak, például interjúk és események rögzítésére. Mindkét modell támogatja a HDR PQ (YCbCr 4:2:2 10 bites BT.2020) videók rögzítését, amelyek nagy dinamikatartományt biztosítanak minimális fénybeállítással. Azok számára, akik egy lépéssel még tovább szeretnének lépni, az EOS R7 az első olyan APS-C EOS[x], amely Canon Log 3 és Cinema Gamut színtér funkciót alkalmaz – s így rugalmasabb szerkesztési folyamatot tesz lehetővé. Mindkét modell tökéletes azok számára, akik a közösségi médián keresztül növelik követőik számát, mivel támogatják a függőleges rögzítést és a menet közben készített videók stabilizálását biztosító technológiákat – az EOS R7 képes kombinálni az IBIS-t az optikai és a Movie Digital IS funkcióval a kiváló stabilizálás érdekében, az EOS R10 pedig az optikai IS-t tartalmazó objektívek adatait használja a Movie Digital IS hatásának maximalizálására.

 

Zökkenőmentes kreativitás és csatlakoztathatóság

Az intuitív dizájnnak és a továbbfejlesztett csatlakoztathatóságnak köszönhetően a tartalomkészítők és a fotósok leegyszerűsíthetik a folyamatokat. A 2,36 m képpontos elektronikus keresővel és az OVF optikai keresővel a DSLR-tulajdonosok könnyedén átállhatnak a tükör nélküli fényképezőgépekre, a megszokott keresőélmény mellett. A testreszabható tárcsák és a változtatható szögű LCD-képernyő zökkenőmentes kezelhetőséget biztosítanak, míg a fényképezőgépen belüli fókuszsorozat és a mélységkompozíció hatékony kreatív eszközzé teszi ezeket a készülékeket. Az EOS R7 nagy, 1,15-szörös nagyítású keresővel rendelkezik, amely a lelkes felhasználók számára magával ragadó képkészítési és lejátszási élményt nyújt. A beépített vakuval rendelkező EOS R10 fantasztikus, univerzális készülék a különféle környezetben fotózók számára, legyen szó beltéri vagy gyengén megvilágított helyiségekről. A Dual UHS-II kártyaolvasóval az EOS R7 lehetővé teszi az azonnali biztonsági mentést, a különálló kép- és filmtárolást vagy a különböző formátumú felvételek rögzítését mindkét kártyára.

A kezdő tartalomkészítők és fotósok munkájának megosztását, tárolását és rendszerezését támogató két fényképezőgép egyaránt rendelkezik Wi-Fi és Bluetooth™ csatlakozási lehetőséggel[xi]. A tartalomkészítők az image.canon oldalon keresztül tölthetnek fel tartalmakat a végső rendeltetési helyre, és a Camera Connect alkalmazáson keresztül vezérelhetik a fényképezőgépet akár kompatibilis USB Type-C kábelen, akár vezeték nélküli kapcsolaton keresztül. A streamelők számára mindkét modell tiszta HDMI-kimenetet kínál a streameléshez, valamint a YouTube-ra történő streamelés is az image.canon oldalon keresztül lehetséges. A felhasználók mostantól közvetlenül is feltölthetik a RAW-fájlokat a Canon új felhőalapú képfeldolgozási szolgáltatásába az image.canon oldalon, amely ún. neurális hálózati képfeldolgozást alkalmaz a RAW-fájlok képminőségének további javítására[xii]. A tartalomkészítők számára a tökéletes felszereltség biztosítása érdekében az EOS R7 és az EOS R10 az új multifunkciós kiegészítő csatlakozóval van felszerelve – első alkalommal az EOS APS-C modellek esetében –, amely áramellátást és nagy sebességű kommunikációt biztosít a továbbfejlesztett új tartozékok számára.

 

Objektív „minden alkalomra”

Az EOS R7 és az EOS R10 lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy felfedezzék a Canon RF objektívek hatalmas választékát – azok adapterekkel EF és EF-S objektívekkel is használhatók, így zökkenőmentes átmenetet biztosítanak a DSLR és a tükör nélküli fényképezőgépek között. A jelenleg összesen 26 darab, 5,2 mm-től 1200 mm-ig terjedő objektívet tartalmazó RF objektívsorozatot bővítve a Canon két új RF-S objektívet – az RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM és az RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM – dob piacra, amelyek további könnyű és sokoldalú lehetőségeket kínálnak az EOS R7 és EOS R10 fényképezőgépekhez. A 35 mm ekvivalens értékű fókusztávolságot kínáló[xiii], optikai IS-sel ellátott objektívek egyaránt tökéletesek tájképek, portrék és ételek fotózásához, valamint vlogoláshoz. Az RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM ideális többcélú objektív, köszönhetően kompakt kialakításának és a lencse visszahúzó mechanizmusának tökéletes a mindennapi fotózáshoz. A kézi fókusz felülvezérléssel és a sima, csendes video autofókuszt biztosító STM motoros objektív nélkülözhetetlen a mindennapi fotózáshoz és videós tartalmak rögzítéséhez. Az RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM modell, amely egy erős nagyítású, a nagylátószögtől a teleobjektívig terjedő zoomobjektív, MF módban 0,59x-es maximális nagyításra képes a makrófotózás felfedezéséhez a mindennapok megjelenítésén keresztül.

A Canon továbbfejlesztett optikai technológiájával, amely minimalizálja a kromatikus hibákat és megfelelő torzításkorrekciót kínál, ezek az objektívek pontos, éles képeket biztosítanak. Az EOS R7-ben található In Body Image Stabilizer (IBIS) és az EOS R10-ben található Movie Digital IS rendszerrel együttműködve ezek az objektívek Dynamic IS és objektívbe épített optikai képstabilizátorral rendelkeznek, így az RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívben akár 7 fokozatú, az RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-ben pedig 6,5 fokozatú képstabilizációt tesznek lehetővé. A 7 lamellás körkörös rekesznyílással a fotósok gyönyörűen lágy hátteret és éles témákat hozhatnak létre.

 

A Canon új APS-C termékcsaládja – amely lehetővé teszi a tartalomkészítők és a lelkes fotósok számára, hogy felfedezzék szenvedélyüket és a kreativitás új szintjeit érjék el – a teljes képmezős, tükör nélküli termékcsalád innovatív funkcióit kompakt, mégis elérhető modellek formájában kínálja.

 

A ma bevezetésre kerülő termékekről további információkat a következő oldalakon talál:

EOS R7: https://www.canon.hu/cameras/eos-r7/

EOS R10: https://www.canon.hu/cameras/eos-r10/

RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM: https://www.canon.hu/lenses/rf-s-18-45mm-f4-5-6-3-is-stm/

RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM: https://www.canon.hu/lenses/rf-s-18-150mm-f3-5-6-3-is-stm/

 

 

 

Az EOS R10 főbb tulajdonságai Az EOS R7 főbb tulajdonságai
·         24,2 megapixeles APS-C érzékelő

·         15 kép/mp folyamatos mechanikus zár, 23 képkocka/mp elektronikus zárral

·         Mélytanulás (deep learning) és Dual Pixel CMOS AF II technológia

·         4K 60p (vágott) és túlmintavételezett 4K 30p videófelvétel 6K-s felbontásról

·         Movie Digital IS rendszer

·         32,5 megapixeles APS-C érzékelő

·         15 képkocka/mp folyamatos mechanikus zár, 30 képkocka/mp elektronikus zárral

·         Mélytanulás (deep learning) és Dual Pixel CMOS AF II technológia

·         4K 60p és túlmintavételezett 4K 30p videófelvétel 7K-s felbontásról

·         Akár 8 fokozatú In-Body IS (IBIS) (kamerába épített képstabilizátor)

 

Az RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM főbb jellemzői Az RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM főbb jellemzői
·         RF-S standard zoomobjektív 29-72 mm-es fókusztávolsággal (35 mm ekvivalens érték)

·         Objektív behúzó mechanizmus a kompakt kialakításhoz

·         Objektívbe épített optikai stabilizátor koordinált vezérléssel 6,5 fokozatban, EOS R7 készülékkel használva

·         Vezérlőcsavaros STM a zökkenőmentes videó AF-hez

·         Torzításkorrekció és minimalizált kromatikus hibák

·         Nagy nagyítású RF-S zoomobjektív 29-240 mm-es fókusztávolsággal (35mm ekvivalens érték)

·         Maximális nagyítás 0,59x MF módban

·         Objektívbe épített optikai stabilizátor koordinált vezérléssel 7 fokozatban, EOS R7 készülékkel használva

·         Vezérlőcsavaros STM a zökkenőmentes videó AF-hez

·         Torzításkorrekció és minimalizált kromatikus hibák

 

[i] Akkor alkalmazható, ha a tárgy kerete megjelenik követés közben, és egy kompatibilis objektív van a fényképezőgépre csatlakoztatva, miközben a teljes tartományú AF aktív, vagy a tárgyat sikeresen észleli egy másik területi módban. A támogatott objektívekkel kapcsolatos részletekért az [EOS R7/EOS R10] modellek vonatkozásában lásd a [Kiegészítő információk] szakaszt a „cam.start.canon” oldalon.

[ii] Állóképek készítése során, f/1,2-es rekeszértéknél, központi AF-ponttal, One-Shot AF funkcióval, 23°C/73°F hőmérsékleten, ISO100 érzékenység mellett. Kivéve a Defocus Smoothing („háttérlágyító” – DS) bevonattal ellátott RF objektíveket.

[iii] A folyamatos felvétel sebessége az eltérő körülményektől függően változhat, a részleteket lásd a specifikációkban.

[iv] A folyamatos felvétel sebessége az eltérő körülményektől függően változhat, a részleteket lásd a specifikációkban.

[v] 7 fokozat a CIPA szabvány szerint, RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-mel 150 mm-es fókusztávolság mellett

8 fokozat Yaw/Pitch (függőleges/kereszt) irányban, a CIPA szabvány szerint, RF 24-105mm F4 L IS USM-mel 105mm-es fókusztávolság mellett.

[vi] Az összes cserélhető objektíves digitális fényképezőgép esetén, 2022. május 23-i állapotnak megfelelően, a Canon kutatásai alapján. Yaw/Pitch (függőleges/kereszt) irány, a CIPA szabvány szerint, 8,0 fokozat, RF 24-105mm F4 L IS USM-mel, 105 mm-es fókusztávolság mellett. Az IS teljesítmény megegyezik az EOS R5, az EOS R6 és az EOS R3 modellek teljesítményével. A vásárlás időpontjától függően az objektív firmware-jét frissíteni kell.

[vii] Az EOS R10 4K 60p képkészítési mód a vízszintes terület 64%-ára van vágva.

[viii] Az EOS R7 4K 60p képkészítési mód a vízszintes terület 55%-ára van vágva.

[ix] Az EOS R7 esetében elérhető maximális folyamatos filmfelvételi idő:

  • Normál: 6 óra
  • Nagy képkockasebességű videó (Full HD 120/100fps): 90 perc
  • Ha a fényképezőgép belső hőmérséklete túl magasra emelkedik, a felvételi idő csökkenhet.
  • 4K 30p HQ: Kb. 60 perc, ha +23°C-ról indul.
  • 4K 60p vágás: Kb. 60 perc, ha +23°C-ról indul.

EOS R10 esetében:

  • Normál: 2 óra
  • Nagy képkockasebességű videó (Full HD 120/100fps): 30 perc
  • Ha a fényképezőgép belső hőmérséklete túl magasra emelkedik, a felvételi idő csökkenhet.
  • 4K 30p HQ: Kb. 50 perc, ha +23°C-ról indul.

[x] A Cinema EOS termékcsoporton kívül.

[xi]Bluetooth® alacsony energiafelhasználású technológiával felszerelt készülék. A Bluetooth® szó, védjegy és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában lévő bejegyzett védjegyek, és a Canon Europe Ltd. ezen védjegyeket licenc alapján használja. Az egyéb védjegyek és kereskedelmi nevek az adott tulajdonos tulajdonát képezi. A Wi-Fi® a Wi-Fi Alliance bejegyzett védjegye.

A Bluetooth® szó, védjegy és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában lévő bejegyzett védjegyek, és a Canon Inc. ezen védjegyeket licenc alapján használja. Az egyéb védjegyek és kereskedelmi nevek az adott tulajdonos tulajdonát képezi.

[xii] A Canon Cloud Image Processing szolgáltatása egy 2022. július végén induló, fizetős szolgáltatás. Ez a szolgáltatás firmware-frissítést igényel. További részletekért lásd az image.canon oldalt.

[xiii] Az RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM 29-72 mm-es fókusztávolsággal, az RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pedig 29-240 mm-es fókusztávolsággal rendelkezik.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,502RajongókTetszik
197KövetőKövetés
768FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles