15.5 C
Budapest
Tuesday, April 30, 2024

Alapfy László fotográfus

Alapfy László magyar fotós. Született: 1955. október 9-én, Budapesten.

Édesapja, Alapfy Attila szintén fotóművész. Még általános iskolás — nyolcadikos volt, amikor a Magyar Fotó­művészek Szövetsége jel­igés pályázatán nívódíjat nyert.

Extazis című fotó, 1972.

A képző és Iparművészeti Szaközépiskola fotó-, majd grafikaszakon tanult. 1982-ben diplomázott a Lipcsei Grafikai és Könyvművészeri Egyetem tipográfiai szakán.

1985-ben megalapította saját művészeti stúdióját, ALAPFY Kft. néven, ahol reklámfotóval, grafikai tervezéssel és kiállításépítéssel foglalkoznak.

Számtalan fotópályazon nyert díjat. az elsőt 1970-ben, 15 évesen, a Fotóművészek szövetségének pályázatán nyerte, az év legjobb fotója címmel.

Alapfy László az „Erzsébet-híd” egy jellegzetes rész­letének síkban és térben párhuza­mos ismétlésével különös montázst alakít ki. 1972.

Alapfy László: Sebesség, Fenyőfák című képei,1972.

A képsor az ív legmaga­sabb pontján zárul, s ér­zékeltetni képes a fiata­lokból álló tömeg extatikus állapotát. Ugyanilyen tudatos a na­gyon nagy látószögű „halszem” objektív hasz­nálata „Buda” című ké­pén. Alapfy itt egyéni fantáziája szerint alakítja képét, egy nagyon sok­szor látott és agyonfény­képezett szoborról, mint ahogyan egyéni alkotó fantáziájáról tesznek ta­núságot autómontázsai, az „Erzsébet-híd” és a „Fenyőfák”.

Önálló kiállításai:

1972. Salgótarján, 1979. Linz, 2000. zoom Fashion cafe, 2001. Budapest, Internet Cafe, 211. Ipolytarnóc , Megkövesedett fák, 2017. Tihany, Apátsági Galéria. Ezen kívűl számtalan könyvet tervezett.

 

Forrás: 1972. Világ Ifjúsága, Magyar Divat szövetség.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
700FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles