6 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

Mit fotózzak? Hóvirágmezők Magyarországon

Jó, hogy látlak hóvirág,
megkérdezem tőled,
Mi hírt hoztál, mit üzensz,
erdőnek mezőnek?
Szedd a szárnyad szaporán,
vidd a hírt madárka,
Útra kelt már a tavasz,
itt lesz nemsokára!

Zelk Zoltán: Hóvirág

Közeledik a tavasz, a Facebookon elkezdtek feltűnni az első idei hóvirágfotók.
Érdemes olyan helyekre hétvégi kirándulást tervezni, ahol a tavasz kis hírnökei nagy tömegben fordulhatnak elő, kiváló fotótémát is kínálva az arra járóknak.

Néhány tipp az elmúlt esztendők tapasztalatai alapján:

Alcsúti Arborétum

Sokaknak egész biztos a Vértes lábánál található, Fejér megyei Alcsúti Arborétum jut egyből eszébe, hiszen itt több mint 2 és fél hektár területen virágzik a hóvirág (7 fajnak 24 fajta) tengernyi sokasága. Általában március 1-től kezdődik a hóvirágünnep, melynek keretében mindenki megtekintheti Magyarország legnagyobb hóvirágszőnyegét.

YouTube player

Vácrátóti Botanikus Kert

Pest megyében található az ország legnagyobb botanikus kertje, ahol már kora tavasszal gyönyörű hóvirágmezőben lehet gyönyörködni.

Balaton-felvidék – Nagyvázsony

Ha a Balaton közelében járunk, érdemes Nagyvázsony felé kirándulni, ahol gyönyörű hóvirágos túraútvonalon vezethet az utunk. Csodás látvány, ahogy a középkori romokat bevirágozzák ezek az apró hófehér tavaszhírnökök.

Kámoni Arborétum

A Vas megyében található, szombathelyi arborétum hóvirág tengere is csodálatos látvány, főleg amikor a hóvirág még, a krókusz már kibújt és virágot bont. Mellettük általában javában virágzik a téltemető, a csillagvirág, de a ciklámenek is előbújnak hamar.

Kerecsendi erdő (Berek-erdő)

Az Egertől nem messze, Bükkalja nyugati peremén, Kerecsend községben található Berek-erdőt már kora tavasszal hóvirágmező borítja, emellett már ilyenkor találkozni olyan szépségekkel, mint a gyöngyköles, a közönséges gyujtoványfű, a mezei zsálya vagy a baracklevelű harangvirág.

Hollósi-erdő

Ha biztosra akartok menni, irány a vas megyei Vasvár falu mellett elterülő Hollósi-erdő, ahol szezonban nagy hóvirágos (és tőzike) mezőre csodálkozhatunk rá.

Lébényi erdő

A Győr közelében, a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén található tölgy erdőt tavaszonként nemcsak a Szent Jakab-templom miatt érdemes felkeresni, hanem a hóvirág tanösvény miatt is.

YouTube player

Adonyi-sziget

Budapestiek figyelmébe: a Csepel-sziget déli részére érdemes kimenni, majd az adonyi buszmegállótól elindulni – errefelé jó esély van nagy hóvirág-felfedezésre.

Érd-Ófalu, Duna-part

Régi, személyes kedvencünk Pest megyében: ilyenkor még alszik az erdő, de a hóvirágok már hamarosan pompázni kezdenek és a csillagvirágok is startra készen várják a tavaszt, sőt, helyenként talán már egy-két keltike is keleget – most hétvégén meg is nézzük, mi a helyzet errefelé…


Érdekességek:

Magyarországon leggyakrabban a hóvirág kertben ültetett változatával (Galanthus elwesii) és az őshonos kikeleti hóvirággal (Galanthus nivalis) találkozhatunk, ez utóbbival elsősorban a botanikus kertek szemet gyönyörködtető hóvirág-mezőin, vagy a félszáraz lombos erdőkben, ahol előszeretettel virágoznak.

A hóvirág hagymája igen mérgező és gyógynövényként is számon tartják: főként a demencia és az Alzheimer-kór ellen tapasztalták jótékony hatását.

FONTOS! Ha hóvirágtengerben kirándultok, mindent a szemnek, semmit a kéznek! A hóvirág védett növény, szigorúan tilos leszakítani, egyetlen szál letépését is magas pénzbírsággal büntetik. (A nyuszikra ez persze nem vonatkozik…)

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles