9.1 C
Budapest
Saturday, April 27, 2024

Az 1920-as szovjet avantgárd – plakátokkal elbeszélve

A Susan Pack magángyűjteményéből összeállított, 27 különböző művész 250 filmplakátját tartalmazó,

Az orosz avantgárd filmplakátjai

című könyv a Sztálin előtti idők kulturális katlanjába enged rövid bepillantást.

Ezekből, az 1920-as évek szovjet művészi szabadságának rövid időszakában született plakátokból mutatunk be néhányat:

Nyikolaj Prusakov, Pervij Kornet Streshnev című film plakátja, 1928

Az 1917-es forradalom politikailag, társadalmilag és művészileg is változást hozott az oroszok életébe. A művészetet az új állam jövőjét alakító, fontos erőnek tekintették. Az olyan szlogenek, mint a „Művészetet életté” vagy a „Művészetet technológiává” azt a közhiedelmet fejezték ki, hogy a művészet minden szinten képes átalakítani az életünket.

Nyikolaj Prusakov és Grigorij Boriszov, a Puteshestvie na Mars című film plakátja, 1926

A poszterek gyakran szokatlan színezése és a kontrasztos tónusok alkalmazása mutatja a korábbi realizmustól való áttérést az elvontabb kompozíció és kifejezésforma felé.

Szmoljakovszkij, a Konveier Smerti című film plakátja, 1933

A filmek narratív aspektusaiból ered a sok ijedt női arc mögött meghúzódó szorongás, valamint a korabeli reklámokban nem megszokott, gyakran nyílt szexualitás.

ZIM, a Spartakiada című film plakátja, 1927

A poszterkompozíciók dinamizmusát és eredetiségét a léptékek egymás mellé helyezésével érték el. A Stenbergék munkásságára jellemző mozgás és szédülés érzés, valamint az ismétlések alkalmazása a filmekre emlékeztet.

Mikhail Dlugach, a Yego Kariera című film plakátja, 1928

Az eltérő elemek ötvözése, mint például a fényképezés keverése a litográfiával, szembeállítja az egyik jelenet cselekményét a másik szereplőjével. A merész színekkel, drámai szögekkel és szemet gyönyörködtető tipográfiával teli megdöbbentő minták arról a kísérletező avantgárdról tanúskodnak, amely megelőzte a szovjet realizmus hivatalos művészeti doktrínává válását.

Nyikolaj Prusakov, a Pyat Minut című film plakátja, 1929

A merész figuráktól az építészeti elemekig minden művészt saját, egyedi stílus és esztétikai ízlés jellemez. Összességükben viszont sikerült elkerülniük a Hollywoodra jellemző talmi csillogást és élesebb, feltűnőbb, kihívóbb műveket készítettek.

Anton Lavinsky, a Miss Mend című film plakátja, 1927

A művészek ugyanazokkal az innovatív filmes technikákkal kísérleteztek, mint amiket az általuk reklámozott filmekben használtak, például az extrém közeli felvételekkel, szokatlan szögekkel és drámai arányokkal.

Anatolij Belszkij, a Trubka Kommunard című film plakátja, 1929

Christopher W. Mount, a New York-i Modern Művészeti Múzeum kurátora írja az előszavában: „Az 1920-as évek viszonylag új művészeti formáját, a mozit is használták a társadalom befolyásolására, például, a narratív jellege miatt, propaganda tevékenységként, és ezt a kísérletezést az egész Szovjetunió területén támogatták. Így nem meglepő, hogy a kor legkiemelkedőbb művészei közül sokan filmreklámok és plakátok készítésében kamatoztatták tudásukat.

Anatolij Belszkij, a Peter Vinograd magánélete című film plakátja, 1934

Az 1920-as évek közepétől az 1930-as évek elejéig tartó orosz avantgárd időszakának filmplakátjai nem hasonlítanak a máskor készült filmplakátokhoz. Bár a művészi szabadság időszaka a Szovjetunióban rövid volt, ezek az erőteljes, megdöbbentő képek továbbra is a valaha készült legragyogóbb és legötletesebb plakátok közé tartoznak.

Anonymous, Ester iz Solema című film plakátja, 1929
Fotók: Taschen/Susan Pack gyűjtemény

Az orosz avantgárd filmplakátjai /Film Posters of the Russian Avant-Garde/ című könyvet a Taschen adta ki és itt vásárolható meg: https://www.taschen.com

Forrás: The Guardian

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
698FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles