3.9 C
Budapest
Tuesday, March 19, 2024

B. Nagy Anikó tárlatvezetése a Freeszfe – Felemelt kézzel című kiállításán

A kiállítás válogatás az SZFE egyetemfoglalás 71 napos történés alatt készült, eddig nem látott fényképeiből – a képek kronológiai sorrendben helyezkednek el, alapvetően a kint-bent dramaturgiára fókuszálva, amely a foglalás szervezőelve is volt: ki jöhet be, kinek kell kint maradnia?

A mai tárlatvezetést tartó B. Nagy Anikó, művészettörténész kurátor, a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár Metszettárának gyűjteményvezetője is ennek az aspektusnak az elemzésével kezdte a tárlatvezetést, kiemelve, hogy a falon látható képek közül még a külső felvételek is belső nézőpontból lettek megfogalmazva: “mást lát az, akiért mennek a többiek, mint aki megy egy ügyért”.

A továbbiakban az egyetemfoglalást korábbi mozgalmakkal (Párizs 1968 – egyetemi autonómiáért indított diáklázadás és mozgalom, 1956-os magyar forradalom, 2004-es ukrajnai narancsos forradalom) összehasonlítva több hasonlóságokat és eltérést emelt ki:

1. Más mozgalmak résztvevői, megtorlástól tartva, jellemzően kerülni szokták, nem engedik az arcok fotózását, az SZFÉ-n viszont rögtön az elejétől adták az arcukat, ami jó, mert azt jelenti, hogy nem kellett félniük a durva megtorlástól.

2. Jellemzően minden forradalom kitermeli saját ikonikus szereplőit, de ez a mozgalom nem ezt tette, nem emelkedtek ki diákvezérek, se szónokok vagy hősök.
Ez elsősorban a bázisdemokrácia módszerének volt köszönhető, ahol mindenki egyenrangú: nehéz volt végigvinni, de sikerült.
Többek között ezért sincsenek felíratok a kiállított képek alatt.
3. Általában minden forradalom megalkotja a saját vizuális ikonográfiáját, ezt tették az eszefések is, méghozzá igen sikeresen: már az első nap megteremtődött a “terelő szalag”, amely közérthető, elérhető, olcsó és másolható szimbólum.

4. A korábbi mozgalmakban jellemző a férfi dominancia, a harcos férfi szerep volt hangsúlyos, itt viszont, ahogy a képeken is látható, sokkal több a nő és egyáltalán nem konzervatív női szerepben.

Ezt követően B. Nagy Anikó több, a falon látható képről beszélt kiemelten, majd a tárlatvezetést követő beszélgetés során azt is elmondta, hogy az összes dekorációt, külső és belső homlokzati mindenféléket bevitték a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeumba, ahol biztonságba helyezték és idővel szakmailag feldolgozzák azokat.

Helyszín: Patyolat Próbaüzem

A kiállítás megtekinthető: 2021. október 29-ig
Az esemény Facebook oldala: Freeszfe – Felemelt kézzel: válogatás az egyetemfoglalás eddig nem látott fényképeiből

A fényképeket készítették:
Cseke Tamás, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem elsőéves fotográfia szakos hallgatója, egyetemfoglaló.
Forrás Anzs, a Freeszfe másodéves televíziós műsorkészítő osztály hallgatója.
Fuchs Máté, dokumentumfilm-rendező, Almási Tamás és Kékesi Attila osztályában diplomázott az SZFE-n 2018-ban. Jelenleg az EmEx doktori programjának keretén belül a salzburgi Mozarteum hallgatója.
Lehr Juhász Péter, operatőr, Marton Frigyes és Vecsernyés János filmoperatőr-művész MA osztályában végzett 2019-ben az SZFE-n.
Pálfi Szabolcs, animációs filmrendező.
Schór Ádám, filmíró, dramaturg, 2020-ban szerzett diplomát az SZFE-n. Jelenleg a Metropolitan Egyetem fotográfia mesterszakának elsőéves hallgatója.
Todoroff Lázár, szabadúszó fotóriporter.

A Freeszfe – Felemelt kézzel egyidejűleg zajlik a Szolidaritók Fotografikus Eszményképei című tárlat is a Patyolatban, melyet Palágyi Barbara fotográgfus hozott létre. A tárlat képanyagát a #freeszefe mozgalom inspirálta, középpontjában az egyetemfoglaló diákokat segítő civilek állnak.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,490RajongókTetszik
197KövetőKövetés
674FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles