3 C
Budapest
Tuesday, March 19, 2024

In memoriam Balla Demeter (1931 – 2017): Arcok egykor és ma – Kiállításmegnyitó

A Kossuth-díjas fotográfus tárlatát rendezte: Kincses Károly fotómuzeológus
Megnyitotta: Bánkuti András fotográfus.
Vidovszky László “Páros” című darabját előadták: Tornyai Péter (brácsa) és Zétényi Tamás (cselló)
A képeket nyomtatta, a kiállítást létrehozta: Felicides Ildikó és a lab4art kft

BALLA Demeter (1931. mójus 4. -2017. november 5.) a Szentes környéki tanyavilágban született. Tanulmányait Szentesen kezdte, Kunszentmártonban folytatta és Budapesten fejezte be.Elektroműszerész képzettséget szerzett, majd a budapesti Ikarus gyárban helyezkedett el. 1951-től készített fényképeket.

Fotográfiai tudását -úgy a gyakorlatit, mint az elméletit -öntevékenyen fejlesztette. Fotó- és képzőművészeti klállításokra járt, szaktanfolyamra iratkozott be, előadásokat hallgatott. 1954-ben határozta el, hogy a fényképezést választja hivatásául. 1957-ben megszerezte a fényképész szakmunkásbizonyítványt, és még abban az évben a Fővárosi Fotó Vállalatnál helyezkedett el szakfényképész munkája mellett.

Felvételeire hamar felfigyeltek, díjakat nyert, ettől kezdve rendszeresen publikált  képeslapokban,  könyvkiadóknál. 1969-től  a  Lapkiadó  Vállalat szerkesztőségeiben dolgozott, az Ádám magazintól ment nyugdíjba 1988-ban. Ettől kezdve kizárólag alkotó munkájának élt.

Fotográfiai tevékenysége széleskörű műfaji sokféleséget mutat az ábrázolás teljes skáláján: arcképek, riportfotók, tájképek, csendéletek, aktok.lrásai, versei az Új Tükörben, Élet és Irodalomban, Népszabadságban és a Kurírban jelentek meg, rajzait a C·E·T folyóirat közölte. Munkásságáról szinte a világ minden táján találhatók írások, interjúk.

Számos szakmai szervezetben vállalt aktív tevékenységet. A Magyar Fotóművészek Szövetségéből – melynek 1957-től volt tagja – méltatlan támadások miatt 1998 márciusában kilépett.

1999. március 18-án Demeter-díjat alapított azok számára, akik önzetlenül tesznek a hazai fotóművészetért. A díjat évenkénti rendszerességgel, első alkalommal 70. születésnapján 2001. május 4-én adták át Kincses Károly fotómuzeológusnak, a Magyar Fotográfiai Múzeum akkori igazgatójának. További díjazottak Zaránd Gyula (2002) és Haris László (2003) voltak.

Amatőr fotográfusok önfejlesztő közösségének támogatására, szakmai mentorálására 2012-ben létrehozta a Látszótér Alapítványt.

Weboldala: https://ballademeter.hu

Helyszín: Gaudiopolis Szeretetház (1038 Budapest, Mező utca 12.)
A tárlat 2021. november 30-ig hétköznap 9 és 16 óra között a Gaudiopolis Szeretetházon keresztül, valamint vasárnap délelőtt látogatható

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,490RajongókTetszik
197KövetőKövetés
674FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles