4.7 C
Budapest
Thursday, April 25, 2024

Már tízezernél is több daru érkezett a Hortobágyra

” Nemrég vette kezdetét az ősz egyik legszebb természeti jelensége, a daruvonulás. A legjelentősebb hazai pihenőhelyen már közel 15 ezer daru állomásozik, de a következő hetekben még nagyon sokan érkeznek. A csúcsidőszakban akár 160 ezer daru is időzhet majd a Hortobágyon.

A daruvonulás idején a szakemberek rendszeresen végeznek szinkronszámlálásokat, amikor egy időben több helyszínen számolják az éjszakázóhelyekre behúzó, illetve onnan kihúzó madarakat. A legutóbbi szinkronszámlálás alapján 10 megfigyelési helyszínen összesen 14 330 daru éjszakázik Hortobágyon.

A darvak őszi vonulásuk során 2-3 hónapot töltenek Magyarországon, de a telek enyhébbé válásával egyre több az áttelelő daru is, bár azért a többség még mindig a melegebb égtájakon tölti a téli hónapokat.

Első hazai pihenőhelyük a Hortobágy, majd ahogy megyünk bele az őszbe, a madarak fokozatosan délebbre húzódnak. A Dél-Alföldön két legjelentősebb pihenőhelyük a szegedi Fehér-tó, illetve az Orosháza közelében található kardoskúti Fehér-tó és annak környéke. A darvaknak itt tartózkodásuk során megvan rendszeres napi ritmusa. Az éjszakákat olyan vízállásokban töltik, ahol védve vannak a ragadozóktól. Innen minden hajnalban a környékbeli szántóföldekre járnak ki táplálkozni, majd alkonyatkor nagy csapatokban visszatérnek az éjszakázóhelyekre.

FOTÓ: MAREK STEFUNKO / ADOBE STOCK

A többezres darucsapatok naponta ismétlődő, alkonyathoz és pirkadathoz kötődő mozgásának, a daruhúzásnak a megtekintésére a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szeptember végétől október végéig hétvégéken és az őszi szünetben hétköznap is túrákat szervez. Szeptemberben és október elején mind hajnali, mind alkonyati túrákat is indítanak, októberben pedig az alkonyati túrákon lesz a hangsúly.

Az előző évekhez képest változás, hogy a daruleső túrákat idén saját gépkocsis megközelítéssel hirdetik meg, és csak korlátozott számban és alkalommal kisvonattal. Ennek oka, hogy a Hortobágy-halastavi Kisvasút ebben az időszakban, pályafelújítási munkák miatt korlátozottan üzemel. Ezzel egy időben a Hortobágy-halastavi tanösvény útvonalain is korlátozásokat kell bevezetni a gyalogos közlekedésben.

A korlátozások időszakai: 2021. szeptember 20-24., szeptember 27-október 2. valamint 2021. október 18. és előreláthatólag 2021. december 31. között. Ezeken a napokon gyalogos forgalom sem lehetséges a Hortobágy-halastavi tanösvényen.

A túrák leírása és bejelentkezés google űrlap formájában itt!

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság darunéző túráiról mi is készítettünk egy összeállítást, amit ide kattintva tudtok megnézni. ”

Forrás

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
692FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles