34.1 C
Budapest
Friday, June 21, 2024

XXI. AKTFOTÓ BIENNÁLÉ megnyitó

A Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör meghívja Önt és kedves barátait

a Tokácsli Galériába, 2021. július 3-án (szombaton) 15:00 órakor bemutatásra kerülő

XXI. SZENTESI AKTFOTÓ BIENNÁLÉ megnyitó ünnepségére

Köszöntőt mond és a díjakat átadja: Szabó Zoltán Ferenc Szentes város polgármestere

A kiállítást megnyitja: Módos Gábor fotóművész

A kiállítás megtekinthető: 2021. augusztus 7-ig, keddtől péntekig 9-13 és 15-17 óráig, szombaton 9-13 óráig (Szentes, Kossuth Tér 5. I. emelet.)

Kiállító alkotók: Balázs Judit (Rákóczifalva), Balogh Gábor (Nyíregyháza), Baloghné dr. Kovács Matild (Nyíregyháza), Bán Miklós (Budapest), Bolvári Ildikó Csilla (Baja), Csergő András (Debrecen), Ecsedi Ákosné (Dunakeszi), Eifert János (Budapest), Fajka Cecília (Algyő), Farsang Erika (Budapest), Fojt Dániel (Budapest), Gálos László (Salgótarján), Görbe Anita (Hódmezővásárhely), Gyenes Kata (Kecskemét), Hipságh Gyöngyi (Sopron), Horváth Róbert (Esztergom), Kozma Anita (Szentes), Kubatov Tamara (Vaskút), Lennert Géza (Novi Sad), Maczik Eleonóra (Békéscsaba), Marton Ferenc (Mindszent), Megyeri Zoltán Sándor (Andornaktálya), Módos Gábor (Budapest), Molnár László (Győr), Nagy István (Szentes), Niksz Gyula (Biatorbágy), Oszvald Tamás (Budapest), Pajor András (Sárvár), Peták Zoltán Róbert (Szeged), Sági Ági (Budapest), Szabó Mónika (Szeged), Szaszkó Antal (Kunszentmárton), Tandari Anita (Szeged), Tóth Imre (Kenderes), Váradi Emil (Szeged), Wágner Csapó József (Budaörs), Wittmer László (Nagylózs).

A XX. Aktfotó kiállítás 1982-ben kelt életre Szentesen. Az akkori változó világban el lehetett indítani a megengedett kulturális kategóriáktól eltérő kiállítás megrendezését, ami a közönség igényével is találkozott. Az akt tárlatok az országban vándorútra keltek, a nézőközönség, a tárlatlátogatók pedig kicsit szemlesütve, de titkon azért érdeklődve nézték meg a kiállítások képeit. Művelődési intézményekben, kiállítótermekben és nagyobb munkahelyek közösségi tereiben voltak megtekinthetők az akt képanyagok, így szerencsére nagyon sokan látták. A fotópályázatra régen is ismert fotósok, fotóművészek, meg természetesen a téma iránt érdeklődő amatőrök adták be az új művészi alkotásaikat és kíváncsian várták a zsűri döntését, az alkotótársak munkáit, új képi ötleteit.

A mostani rendezvény meghirdetésekor féltünk, hogy a vírushelyzet miatt valószínűleg kevesebben fognak pályázni, az utolsó pillanatig vártuk, hogyan lehet majd megnyitni a kiállítást, azaz érdemes-e megrendezni a tárlatot. Szerencsére a fotósok már várták a kétévente szokásos rendezvényünket, ahol bemutathatják, megmérethetik úgy képi gondolataikat, az emberi testábrázolási ötleteiket. Nagyon sok átgondolt, hozzáértéssel, művészi látásmóddal válogatott kép érkezett hozzánk, számos komoly portfólióval is találkoztunk. A zsűri pedig most is alkotói kollekciókat díjazott főként, vagy választott be a kiállítás képanyagába. Mind képileg, mind technikailag sokszínű a Szentesi Aktfotó Biennálé tárlata, ezért ajánlom mindenkinek a képek megnézését.

A kiállítás megnyitót, díjazott alkotók bemutatkozását valószínűleg a szabadban rendezzük meg, a tárlat látogatása a jelenlegi ismereteink szerint védettségi igazolvány bemutatásához kötött.

Nagy István fotóművész

Aktfotó Biennálé plakát 2021
Aktfotó Biennálé meghívó 2021
Nagy István
Nagy Istvánhttp://www.szentesifotokor.hu/tagok/nagy-istvan
Az általános iskola végén érdekelni kezdett a fotózás. 1978-tól a Szentesi Fotókör tagjaként ismerkedtem meg a fotózás szépségével, kifejezési módjaival. Az első apró sikerek után lelkesen tanultam meg a laborálás lehetőségeit, érdekes eljárásait. Képeimmel több országos és regionális kiállításon szerepelek, továbbá önálló kiállításokat is rendezek. A szentesi Aktfotó Kiállítás és az Alföldi Fotószalon szervezőjeként mások képeivel is sokat foglalkozom. A 90-es évek végétől egyre jobban érdekelt a fotózás és a képzőművészet határán lévő, de fotográfiai módszerrel készített művek létrehozása. Számomra a kézi laborálás alkotási és beavatkozási lehetőséget biztosít. A fotóból mint tömegtermékből egyedi műtárgyat próbálok készíteni. Saját eljárásként bronzlemez felületébe rétegenkénti maratással készítettem kicsit térhatású, vegyileg színezett, vagy ezüstözött képeket. Megszerettem az egyedi eljárásokat, a kézműves technikát, ezért emulzió öntéssel textil felületekre, érdekes textúrájú papírokra, fa felületekre készítem a képeim egy részét. A kép hordozó anyagának megválasztásával, felületével és a színével próbálom erősíteni a képi mondanivalót. Felelevenítem a száz évvel ezelőtti képkészítési módozatokat (cianotípia, argentotípia, olajnyomat, pigment eljárás). Ezen eljárások sok esetben, megfelelő témaválasztás esetén erősítik a fotográfia mondanivalóját, különlegessé és egyedivé teszik a képi megjelenést. Eddig már sok fotóst megismertettem ezekkel az archaikus képkészítési eljárásokkal szakmai foglalkozásokon. A Szentesi Fotókör vezetőjeként sokat foglalkozom a csoportunk önképzésével és fotókiállítások, fotópályázatok szervezésével. Tagja vagyok a Magyar Fotóművészek Szövetségének és a MAOE Fotóművészeti Tagozatának is.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,503RajongókTetszik
197KövetőKövetés
768FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles