8.2 C
Budapest
Saturday, April 20, 2024

3rd Sopianae International Photo Salon 2019.

A pályázat MAFOSZ védnökségű, támogatja a Pécsi Tudományegyetem (kiemelt támogató), a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és Pécs városa.

A rómaiak által közel kétezer éve alapított Sopianae, majd a frank uralom idején Quinque Ecclesiae névre hallgató város ókeresztény síremlékei, kápolnái ma az UNESCO világörökség féltett kincsei. Szent István püspökséget alapított itt, a Pécs városnév 1093-ban bukkan fel először írott emlékeinkben. Nagy Lajos itt alapítja meg 1367-ben az ország első egyetemét, amely 2017-ben ünnepelte 650 éves jubileumát. Ebben a humanista szellemi központban élt Janus Pannonius is, itt nyílt meg az ország első közkönyvtára. Pécs a török hódoltság idején is közigazgatási központ maradt, számos máig fennmaradt építészeti emlékekkel. Nagyhírű kulturális intézményei (Nemzeti Színház, Kodály Központ, Pannon Filharmonikusok), művészeti gyűjteményei (pl. Zsolnay, Csontváry, Vasarely, Amerigo Toth, Martyn Ferenc), pezsgő kulturális élete révén méltán nyerte el 2010-ben az „Európa Kulturális Fővárosa” címet. Pécs az UNESCO kulturális örökségének listáján is szerepel.

A 2016-ban útjára indított „Sopianae Int’l Photo Salon” a 60-as, 70-es évek pécsi fotográfiai sikereire alapozva szeretné a város, az egyetem kulturális életét napjainkban is színesebbé, vonzóbbá tenni.

Zsűritagok:
Cseri László MFSz
Horváth Imre EFIAP/s, A-MAFOSZ/s
Papp Elek MFIAP, EFIAP/d3, E-MAFOSZ

Szervező bizottság:
Barakonyi Károly, EFIAP/b, A-MAFOSZ/b
Déri Judit titkár, EFIAP, A-MAFOSZ/b

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
680FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles