3rd Sopianae International Photo Salon 2019.

0
32

A pályázat MAFOSZ védnökségű, támogatja a Pécsi Tudományegyetem (kiemelt támogató), a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és Pécs városa.

A rómaiak által közel kétezer éve alapított Sopianae, majd a frank uralom idején Quinque Ecclesiae névre hallgató város ókeresztény síremlékei, kápolnái ma az UNESCO világörökség féltett kincsei. Szent István püspökséget alapított itt, a Pécs városnév 1093-ban bukkan fel először írott emlékeinkben. itt alapítja meg 1367-ben az ország első egyetemét, amely 2017-ben ünnepelte 650 éves jubileumát. Ebben a humanista szellemi központban élt Janus Pannonius is, itt nyílt meg az ország első közkönyvtára. Pécs a török hódoltság idején is közigazgatási központ maradt, számos máig fennmaradt építészeti emlékekkel. Nagyhírű kulturális intézményei (Nemzeti Színház, Kodály Központ, Pannon Filharmonikusok), művészeti gyűjteményei (pl. Zsolnay, Csontváry, Vasarely, Amerigo Toth, Martyn Ferenc), pezsgő kulturális élete révén méltán nyerte el 2010-ben az „Európa Kulturális Fővárosa” címet. Pécs az UNESCO kulturális örökségének listáján is szerepel.

A 2016-ban útjára indított „Sopianae Int’l Photo Salon” a 60-as, 70-es évek pécsi fotográfiai sikereire alapozva szeretné a város, az egyetem kulturális életét napjainkban is színesebbé, vonzóbbá tenni.

Zsűritagok:
Cseri László MFSz
EFIAP/s, A-MAFOSZ/s
MFIAP, EFIAP/d3, E-MAFOSZ

Szervező bizottság:
, EFIAP/b, A-MAFOSZ/b
titkár, EFIAP, A-MAFOSZ/b