14.6 C
Budapest
Friday, April 26, 2024

World Press Photo 2009 | fototv.hu

Szeptember 24-én 17 órakor nyílik meg a legnagyobb sajtófotó pályázat eredményeképpen megszülető kiállítás, a World Press Photo. Az idei páylázat minden eddigi rekordot megdöntött, ami a nevezett képek és fotósok számát illeti.

   

Anthony Suau

Amerikai Egyesült Államok, a Time számára

Az év sajtófotója, 2008
 
Chen Qinggang

Kína, Hangzhou Daily

1. díj, Vezető hír kategória, egyedi
 
Wojciech Grzedzinski

Lengyelország, Napo Images a Dziennik számára

3. díj, Vezető hír kategória, sorozat
 
Giulio Di Sturco

Olaszország, Agenzia Grazia Neri

1. díj, Művészet és szórakoztatás kategória, egyedi
 
Steve Winter

Amerikai Egyesült Államok, National Geographic Magazine

1. díj, Természet kategória, sorozat

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a Millenáris Park Fogadó épületében láthatja a publikim a World Press Photo 09 kiállítást szeptember 25. és október 25. között minden nap 10-20 óráig. A megnyitóra 24-én 17 órakor kerül sor, a kiállítást Robert Milders Hollandi magyarországi nagykövetje nyitja meg.

A World Press Photo kiállítás most is az elmúlt évnek mutat tükröt: 196 képbe sűrítve láthatjuk majd korunk történelmét, hétköznapjait, politikáját, sportját, művészetét, természeti változásait, tudományos eredményeit, azokat az embereket, akik a hírekben szerepelnek. Mindazoknak izgalmas élményt nyújt a kiállítás, akik szeretnék jobban megérteni, mi zajlik körülöttünk a világban.

Idén 124 országból, 5 508 fotóriporter összesen 96 268 képpel pályázott. A 13 tagú nemzetközi zsűri 27 ország 64 fotóriporterét díjazta 10 különböző kategóriában.

„ …A World Press Photo idei pályázata minden korábbi rekordot megdöntött azzal, hogy 124 ország 5508 fotósa mérette meg magát 96,268 pályaművel. A hírekhez kapcsolódó képanyag még sosem volt ennyire direkt, ennyire élettel teli, ennyire könnyen hozzáférhető, s ennyire mindenütt jelenlevő… A dokumentarista fotográfia él, virul, s mindannyiunkba új életet lehel ezzel a kiállítással, amely beutazza majd a földet. Több mint fél évszázada gyűlnek össze a nemzetközi fotográfia elkötelezett, hivatásos művelői Amszterdamban, hogy zsűriként megkíséreljék a szinte már lehetetlent, s több tízezer fotó közül kiválasszák azt az egy képet, amely az egész világot áborzolja … Anthony Suau díjnyertes fotója tökéletes példája annak az összetettségnek, amit egy profi képes csak egyetlen képbe sűríteni … A zsűri egyetértett abban, hogy egy igazán nagyszerű sajtófotó gondolkodásra készteti a nézőt, s legalább annyi kérdést vet fel, amennyi válasszal is szolgál – ahogy ez a fotó teszi. Ez a kép nem sok jót ígér. Itt egy újfajta háború, a gazdaság háborúja, ami feldúlja életünket s otthonainkat.” – írta Mary Anne Golon, a 2009-es zsűri elnöke.

További információk:www.worldpressphotohu.info

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
697FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles