21 C
Budapest
Sunday, June 23, 2024

Ricoh GR | fototv.hu

A Ricoh bemutatta legújabb APS-C szenzorral szerelt kompaktját, mely a GR névre hallgat. A Korábbi G-szériás kompaktjaihoz hasonlóan a gyártó most sem változtatott a dizájnon, az objektív 28mm-nek megfelelő látószöget ad, a hátoldalra viszont egy korszerű 1.23 millió képpontos 3? átmérőjű LCD kijelző került.

Sajtóbejelentés:

1. Kivételes rajzolat az új GR 18.3mm F2.8 optikának köszönhetően

A GR új fejlesztésű 28mm-es (kisfilmes formátummal ekvivalens), kompaktnak tervezett, de egészen a képszélekig nagyfelbontású, kontrasztos, de torzulástól és kromatikus aberrációtól mentes képeket szállító optikát rejt, köszönhetően a két aszférikus, és egy alacsony diszperzióju lencsetagnak. Mindezt a legnagyobb rekesznél, F2.8-nál, még ellenfényes szituációkban is. A kilencelemű diafragma gyönyörű mélységéletlen területeket és fénysugarakat biztosít.

A manuálisan állítható ND (neutral density) szűrő segítségével, a GR még fényes napsütésben is lehetővé teszi a maximum rekesz használatát.

2. Fokozott képminőség a nagy képérzékelőnek, a GR ENGINE V képfeldolgozómotornak, és az aluláteresztő szűrő nélküli kialakításnak köszönhetően

A GR új, a PENTAX DSLR-ekkel megegyező méretű APS-C formátumú CMOS szenzorral szerelve érkezik. A nagy képérzékelő kb. 16 effektív megapixeles, nagyfelbontású képeket nyújt.

Az új fejlesztésű GR ENGINE V képfeldolgozó motorral kombinálva akár ISO 25600 érzékenységen is nagyfelbontású, tónusokban gazdag, és csodálatos bokeh-t biztosít minimális zaj mellett.

A képérzékelő kifejezetten a GR 18.3mm F2.8 optikához lett tervezve. A legnagyobb felbontás érdekében nem került aluláteresztő szűrő a képérzékelő elé, így a képek élessége a teljes képmezőn optimalizálásra került.

3. Gyors reagálás az exponálásra

A GR gyors autófókuszt kapott, ami akár kb. 0.2 másodperc* alatt állít élességet az új fejlesztésű objektív meghajtásnak és AF algoritmusnak köszönhetően, nem beszélve a nagy sebességű képkiolvasásról. A kb. 1 másodperces felállási idővel a GR minden helyzetben gyorsan reagál, lehetőséget teremtve minden pillanat megörökítésére.

Az AF Continuous Shooting (követő fókusz) funkciójával, és kb. 4 kép/másodperces sorozattal még a gyorsan mozgó tárgyakat is könnyen elkaphat a felhasználó.

* A CIPA standardnak megfelelően.

4. Kis méret a könnyen kezelhetőségért

A nagy képérzékelő ellenére a GR kompakt és könnyen hordozható kialakítást kapott. A magnéziumötvözetből készült burkolat könnyű, mégis strapabíró, mint ahogy azt a GR szériában már megszokhattuk.

A kialakítás a lehető legnagyobb kényelem és kezelhetőség jegyében lett tervezve: minden fontos funkció elérhető a jobb kézzel. A fényképezőgép oldalpaneljére előnézet gomb is került a mélységélesség ellenőrzéséhez, a bokeh szemléltetésének megkönnyítéséhez.

A manuális fókuszálást a focus-assist funkció, a nagyítás, fókuszpont változtatása segíti.

AF funkció gomb került a hátoldalra, melynek segítségével aktiválható a követőfókusz és a képsorozat, biztosítva a mozgó témák megörökítését.

A GR-ben a megszokott PSAM módok mellett a PENTAX-ból ismert TAv mód is kiválasztható (Zár- és rekeszprioritás). Ez az egyedi mód optimalizálja az ISO érzékenységet az előválasztott záridő és rekeszértékek mellett.

Rekesz és záridő indikátor került a kijelzőre. A kijelzőn megjelenő indikátorok elrendezése a 3:2-es képarányhoz optimalizálva lett, újratervezett rácsozással és elektronikus vízmértékkel. Mindez fokozza a GR kezelhetőségét.

5. Fényképezési módok sora

Az Image Effect módok vizuális effektek tárházát nyújtják a felhasználónak az egyedi képek készítéséhez akár számítógép nélkül. A nagyobb kreativitás érdekében három új módot kapott a GR: Retro a nosztalgikus hangulatért tompított szaturációval, High Key a világos témák élethű, de részletgazdag megörökítéséhez, és Miniaturize a diorama hatású megjelenéshez. Egyes Image Effect módok egy gombnyomással elérhetőek az Effect gomb megnyomásával.

A többszegmensű auto-fehéregyensúly pontossága továbbfejlesztésre került a még színhűbb reprodukcióhoz, jobban igazodva a meghatározott fényforrás típusához, amikor különböző hőmérsékletű fényforrások világítják meg a kép különböző részeit.

A dinamikatartomány kompenzációs funkció a minimumra csökkenti a teljesen kiégett csúcsfények és a koromfekete árnyékok mértékét, pixel-szintű kompenzációt kínál az eltérő fényerősségnél jelentkező határvonalak kiküszöbölésére, fokozatok közötti lágyabb átmenet biztosítva.

Még ha a felhasználó el is felejti a makró mód bekapcsolását, a GR Auto Macro módja automatikusan bekapcsol, ha közel kerül a téma. A Face Detection AF & AE (arcfelismerő AF & AE) mindig optimálisan exponálja a ki a fotóalany arcát. (Ezek a funkciók csak Auto módban elérhetőek).

Az Interval Composite mód képsorozatot készít az éjszakai égboltról rögzített időközönként, és a világos pixeleket összekombinálva egyetlen képbe fűzi össze az adatokat. Ez a funkció hasznos, amikor a felhasználó a hold és csillagok fény-csíkjait a tájjal akarja összekombinálni.

A GR a számítógép nélküli képfeldolgozás tárházát kínálja, beleértve a gépen belüli RAW feldolgozást.

6. Kivételes minőségű Full HD felvételek

A H.264 video formátum előnyeit kihasználva, a GR jó minőségű Full HD videofelvételek készítésére is alkalmas (1920 x 1080 pixel, 16:9 képarány) 30 kép/másodperces képfrissítéssel. A képeffektusok, mint a Retro vagy Bleach Bypass videofelvételnél is elérhetőek. Felvétel közben az AF aktív marad, és folyamatosan fókuszban tartja a témát. Ezzel az AF mechanizmussal a felhasználó végig éles képet kap, a kivételes képminőség mellet, melyet a GR optika és a fejlett képérzékelő biztosít.

7. Eye-Fi kártya kompatibilitás az okostelefonokra való könnyű adatátvitel érdekében

Eye-Fi vezetéknélküli LAN SD memóriakártyákkal, a felhasználó automatikusan átküldheti a készített képeket okostelefonjára,** akár még kedvenceit is kiválaszthatja és átméretezheti az átvitel előtt. Visszajátszás módban a felhasználó a már átküldött képeket is visszanézheti a kijelzőn az Effect gomb segítségével.

* Az automata átvitelt be kell állítani a menüben.

8. Funkcióbővítés firmware frissítés útján

A GR szériában népszerű funkcióbővítések az új GR-ben is elérhetőek lesznek. A firmware frissítésekkel a felhasználó mindig kihasználhatja a legújabb fejlesztéseket, elérve a fényképezőgép legjobb teljesítményét.

9. Egyéb jellemzők

I. Dupla elektronikus vízmérték 

II. Nem irányított sztere mikrofon 

III. Crop mode*** (Vágás mód) a 35mm látószög eléréséhez kisfilmes formátumban 

IV. Chromatic moiré kompenzáció funkció a moiré effektus kiküszöbölésére 

V. Opcionális GW-3 Wide Conversion Lens (nagylátószögű előtét)(0.75X nagyítással a GR szériához fejlesztve) 21mm-es ultra-nagy látószög eléréshez 

VI. Kompatibilitás UHS-1 típusú memóriakártyákkal 

VII. SILKYPIX Developer Studio 3.0 LE a PENTAX RICOH IMAGING RAW képek feldolgozásához (az Ichikawa Soft Laboratory által fejlesztve) mellékelve.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,502RajongókTetszik
197KövetőKövetés
769FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles