14.6 C
Budapest
Friday, April 26, 2024

PMA előtti pletykák – Pentax | fototv.hu

A HOYA, a Pentax új tulajdonosa az eddigieknél sokkal jobban képes megőrizni titkait, így viszonylag kevés találgatás látott napvilágot az új modellekkel kapcsolatban. Pár újdonság azonban biztosan megfog jelenni a gyártótól, ilyen lehet a K3D vagy K30D.    

A Pletykaroller harmadik részében a Pentax lehetséges modelljeiről elmélkedünk.

 Megjelent néhány bejegyzés az interneten a már régóta várt K3D tulajdonságaival kapcsolatosan. Bár egy ilyen gép piacra dobásáról semmiféle hivatalos információ nem látott eddig napvilágot, mégis, sokan gondolják, hogy Pentax az idén végre bemutat egy a 10-es sorozat feletti modellt.

Az egyik legérdekesebb pletyka szerint a Pentax K3D 1:1-es oldalarányú (!) 1,3-as szorzójú gép lesz. Egy ilyen gép egyrészről talán végre megnyugtatná a márkától FullFrame vázat követelők tömegét, másrészről pedig egy érdekes új megoldást kínálna az álló formátumú képek elkészítésére. Amennyiben a híresztelésnek hinni lehet, az új csúcsgép 22 megapixeles lesz, és gombnyomásra tud 1:1, és álló vagy fekvő formátum között váltani. Ez a szolgáltatás egyúttal feleslegessé teszi az eddigi portrémarkolatokat is.


Sajnos a híresztelés hitelességét rontja, hogy az író a formátumot következetesen DFX-nek nevezi, ezt a DX és az FX közötti mérettel magyarázva. Azonban az utóbbi két megnevezést csak a Nikon használja, a többi gyártó ezt tudatosan kerüli, helyette az APS-C, APS-H és Full Frame neveket alkalmazva. Tehát a DFX, mint elnevezés biztosan nem a Pentaxtól származik, az alighanem a híresztelést elindító személy saját agyszüleménye. Vajon a hír többi részével is hasonló a helyzet?

Nagyon sokan várják a K30D megjelenését. Arról azonban igencsak ellentmondásos hírek járnak, hogy ez miféle gép is lesz. Egyesek szerint a korábban kiszivárgott, GPS-el ellátott K20D kerül hamarosan bemutatásra. Mások azt is sejtik, hogy ebben az eddig használt 14megapixeles érzékelőnek egy frissített változata lesz. Vannak olyanok is, akik egy 17 megapixeles, esetleg 1,3-as szorzójú, vagyis APS-H formátumú gépet sejtenek. Az érveik között van, hogy a Pentax eddigi DA sorozatú optikáinak többsége lefedi az ekkora érzékelőket is (ennek bizonyítéka számos DA optikával, filmre készített fotó), illetve az is érdekes, hogy a gyártó egyik optikájának mintaképei között már jó ideje feltűnt egy 17 megapixeles darab is.  


Sajnos a gép sebességéről még pletykák sem láttak napvilágot. Ésszerű lépés volna a jól felszerelt és árazott, mégis csak szerény mennyiségben eladott K200D leváltása. Az új K300D utódlását, talán éppen a kevés pletyka miatt, mégis csupán nyárra várják a legtöbben.

Egyesek szerint az eddigi szokásoknak megfelelően az egy generációval korábbi, nagyobb modell érzékelőjének frissített verzióját kapja. Mások viszont az új K30D technológiáját és 13 megapixelt emlegetnek. Szinte minden forrás jelentős növekedést ígér az új CMOS-ok érzékenységében. Az alsóbb kategóriás Pentax modellekre eddig jellemző AA elem használat mellett, sokan várják, hogy a K300D már saját Li-Ion akkut is kapjon, a sokak által kedvelt AA kompatibilitás megőrzése mellett.

ÉS ott van ugye még a középformátum várva-várt szereplője a 645D…

Ne feledjük, hogy ezek csak pletykák és a képek csak illusztrációk!

A Pletykaroller információit aDigitális-Merengőbiztosította számunkra!

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
697FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles